Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Τα "μαθήματα από τη Ρόδο" -και την Αυστραλία- για τα αιολικά, που φαίνεται να έμαθε -επιτέλους- ο ΔΕΔΔΗΕ! (Μέρος 1ο)


Από το greeklignite.blogspot.gr
Τις τελευταίες ημέρες ήλθε για πολλοστή φορά στο προσκήνιο το θέμα των "ΥΚΩ" (Υποχρεώσεων Κοινής Ωφέλειας) στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που χρεώνουν όλοι οι πάροχοι (κι όχι μόνο η ΔΕΗ), προκειμένου να επιδοτείται η τιμή του ρεύματος στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, όπου η ηλεκτροπαραγωγή γίνεται με πετρελαϊκούς σταθμούς. Ανάμεσα στα επιδοτούμενα νησιά είναι βεβαίως κορυφαία η Κρήτη, που το 2013 ο Σταθάκης είχε χαρακτηρίσει ως υπόδειγμα μη επιδοτούμενης οικονομίας και η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί τυπικό παράδειγμα του εθνικού μας success story της αλά καρτ απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Αλλά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να τ' ακούσετε απ' το Σταθάκη. 

Μετά απ' όλα αυτά λοιπόν, στην προηγούμενη ανάρτηση εμφανίστηκε αναγνώστης στη σελίδα στο Facebook να ρωτά..
"Γιατί πρέπει να πληρώνουμε οι υπόλοιποι το ρεύμα των νησιών, όταν με τα αιολικά θα λυνόταν άμεσα και επί τόπου το πρόβλημα της ρευματοδότησης των νησιών ;;; Στο Αιγαίο, εγώ ξέρω πως φυσάει 367 μέρες το χρόνο, 25 ώρες τη μέρα. Πώς γίνεται να μην μπορούν να αποδώσουν οι ανεμογεννήτριες ;;;"

Η πρόχειρη απάντηση ήταν "Δεν είναι θέμα απόδοσης, είναι θέμα έντονης μεταβλητότητας και αδυναμίας ενσωμάτωσης στα μικροδίκτυα των νησιών. Αν μπουν πολλά αιολικά στα νησιά, το μπλακ άουτ είναι εξασφαλισμένο! Όπως πέρυσι, στη Ρόδο."

Ωστόσο ο επεξεργαστής κειμένου στα σχόλια του FB δεν προσφέρεται για αναλύσεις, για απάντηση λοιπόν στην απορία ας δούμε, στην  πιο πάνω εικόνα, ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα του energypress την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, (η επιλογή και τα έντονα γράμματα δικά μου): "Υπέρογκες περικοπές της διαθέσιμης αιολικής παραγωγής στα νησιά μέσα από αδιαφανείς πρακτικές που εφαρμόζει ο ΔΕΔΔΗΕ, ως διαχειριστής στα ΜΔΝ, καταγγέλλουν εταιρείες που εκμεταλλεύονται αιολικούς σταθμούς. 
...σύμφωνα με τις εταιρείες, είναι συχνό το φαινόμενο, σε ώρες υψηλής αιολικής παραγωγής, να επιβάλλεται από το ΔΕΔΔΗΕ, η περικοπή της λειτουργίας των ανεμογεννητριών. Από την άλλη, σε ώρες χαμηλού ανέμου ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την πλήρη παραγωγή. 
.....Η αιτιολογία που προτάσσει ο ΔΕΔΔΗΕ για αυτές τις απορρίψεις παραγόμενης ενέργειας είναι ότι καθίστανται απαραίτητες όταν εκτιμάται ότι διαμορφώνονται προϋποθέσεις αστάθειας στο δίκτυο, λόγω της μη σταθερής απόδοσης των αιολικών."

Το Μάρτιο 2016 απανωτά μπλακ άουτ σημειώθηκαν στη Ρόδο και τη Χάλκη. Το ιστολόγιο κάλυψε απ' την πρώτη στιγμή το θέμα, καθώς η ανακοίνωση της ΔΕΗ "φωτογράφιζε" την αυξημένη διείσδυση των αιολικών στο μικροδίκτυο της Ρόδου ως αποκλειστικά υπαίτια για το πρόβλημα. Ρίχνοντας μια ματιά στις αναρτήσεις του διαστήματος 9/3 έως και 11/5/2016 εύκολα θα βρείτε αρκετές αναρτήσεις για τα απανωτά μπλακ άουτ, για το πώς ο ΔΕΔΔΗΕ πέρασε πέρυσι ένα ήσυχο Πάσχα και, το αποκορύφωμα στις 11/5, την περίφημη "αδέσποτη άεργο ισχύ", που μας σύστησε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 28/9, γενικό μπλακ άουτ σημειώθηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, εκεί όπου οι πολιτικοί νόμιζαν πως αν βάλουν πολλά αιολικά θα έχουν και ηλεκτροδότηση. Το ιστολόγιο κάλυψε με πολλές αναρτήσεις κι αυτό το θέμα απ' την πρώτη στιγμή, καθώς όλοι στην Αυστραλία ξεφώνιζαν ως υπαίτια τα αιολικά. Οι διαδοχικές εκθέσεις του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρισμού της Αυστραλίας ήταν αποκαλυπτικές, η προκαταρκτική έδινε ποσοστό διείσδυσης των αιολικών 48,36% και πολύ χαρακτηριστικά σημείωνα στις 6/10/2016: "Αν λοιπόν ξαναθυμηθούμε το Δελτίο Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ για τη Ρόδο, σε κάποιο σημείο έλεγε πως "η ασφαλής λειτουργία του συστήματος Ρόδου από πλευράς ευστάθειας τάσεως μπορεί να εξασφαλιστεί με την απορρόφηση αέργου ισχύος από τις γεννήτριες του σταθμού παραγωγής που είναι σε λειτουργία": στη Νότια Αυστραλία ποιές γεννήτριες θ' απορροφούσαν την άεργο ισχύ, αφού κράτησαν μόλις 330MW φυσικού αερίου; Μήπως τα λιγνιτικά εργοστάσια της Πολιτείας της Βικτώρια; Κι όταν στην Ελλάδα βάλουμε όλα τα αιολικά που ονειρεύεται ο Σκουρλέτης, θα περιμένουμε απ' τα λιγνιτικά εργοστάσια των Σκοπίων και της Βουλγαρίας ν' απορροφούν την άεργη ισχύ;"

Το τελικό πόρισμα του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρισμού της Αυστραλίας πριν ένα μήνα επεσήμανε ακριβώς αυτό, (και το επεσήμαναν και οι Καναδοί, που επικύρωσαν το πόρισμα), ότι το σύστημα ηλεκτροδότησης ...
της Νότιας Αυστραλίας έχει πλέον πολύ μεγάλο ποσοστό "ασύγχρονων πηγών", που συνδέονται μέσω μετατροπέα (inverter) και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη αδράνεια (inertia). Όταν λοιπόν αστοχήσουν κάποιες "ασύγχρονες πηγές", όπως συνέβη στις 28 Σεπτέμβρη 2016, δεν υπάρχει δυνατότητα να υποστηριχθεί η διατήρηση της συχνότητας του δικτύου, τα περίφημα 50Hz. 

Αυτά λοιπόν τα "μαθήματα απ' τη Ρόδο" -κι απ' τη Νότια Αυστραλία- φαίνεται πως έμαθε ο ΔΕΔΔΗΕ και προκειμένου να διασφαλίσει την ηλεκτροδότηση των Μη Διασυνδεμένων Νησιών δεν αφήνει πια μεγάλη διείσδυση αιολικών στα μικροδίκτυα των νησιών, προκειμένου να μην "δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας των δικτύων, λόγω της μη σταθερής απόδοσης των αιολικών". Καθώς το συμφέρον της αδιάλειπτης τροφοδοσίας των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών με ηλεκτρισμό είναι προδήλως υπέρτερο του κακώς νοούμενου συμφέροντος των "επενδυτών", που έβαλαν αιολικά μόνο για να ροκανίσουν τις επιδοτήσεις, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλούν στη χώρα. Γι' αυτό και δεν θα σταματήσω να το γράφω, κ.Σταθάκη: το όραμα για μια Ελλάδα γεμάτη αιολικά είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά του λαού και του τόπου. 

Πότε δεν θα "δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας των δικτύων, λόγω της μη σταθερής απόδοσης των αιολικών"; Μα βεβαίως όταν τα νησιά θα έχουν διασυνδεθεί στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, δεν θα υπάρχουν πια μικροδίκτυα και το πρόβλημα της τυχαιότητας της παραγωγής των αιολικών θα διαχέεται στο μεγάλο δίκτυο. Να γιατί βιάζονται να γεμίσουν τις Κυκλάδες και την Καρυστία μ' αιολικά! Και τότε, φυσικά, η χρεοκοπημένη χώρα θα πρέπει να ηλεκτροδοτείται με φυσικό αέριο, πανάκριβο κι 100% εισαγόμενο, που θα ακριβύνει πολύ τα τιμολόγια ηλεκτρισμού και θα βυθίσει κι άλλες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε ενεργειακή φτώχεια. Αυτό βεβαίως θα διαλύσει την κοινωνική συνοχή και δύσκολα μπορεί να γίνει, οπότε τελικά η χρεοκοπημένη χώρα μάλλον θα ηλεκτροδοτείται με εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' το λιγνίτη των Σκοπίων, της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, ίσως και με ηλεκτρισμό απ' το φυσικό αέριο της Κύπρου. Αυτό θα είναι τελικά το αποτέλεσμα της ανοησίας του πολιτικού συστήματος. 

Μη χάσετε στην επόμενη ανάρτηση το 2ο μέρος, μ' ένα αποκαλυπτικό βίντεο και τα στοιχεία που μάλλον επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα του energypress. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου