Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Αντίστροφη μέτρηση για τις γεωτρήσεις: Η Κύπρος υπογράφει συμβόλαια με ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και Εxxon Mobil

Από το protothema.gr
Η επίσημη υπογραφή των συμφωνιών θα γίνει στις 5 και 6 Απριλίου - Το θαλάσσιο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ παίρνει η κοινοπραξία ΕΝΙ - ΤΟΤΑL, το 8 η ΕΝΙ και το 10 η Εxxon Mobil Qatar Petroleum

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε τα τρία συμβόλαια για τα θαλάσσια τεμάχια 6, 8 και 10 της ΑΟΖ και εξουσιοδότησε τον υπουργό Ενέργειας να τα υπογράψει.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ενημέρωσε πως η υπογραφή των συμφωνιών θα γίνει στις...
5 και 6 Απριλίου. Πρόσθεσε ακόμη πως ενημέρωσε για όλες τις σχετικές λεπτομέρειες νομικές, τεχνικές και άλλες το σώμα, προσθέτοντας ότι με την υπογραφή των συμβολαίων θα εισρεύσουν άμεσα στο ταμείο του κράτους 103,5 εκατ. ευρώ.

Σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 7 Μαρτίου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε το σώμα για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αδειοδότηση των τεμαχίων 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι επιλεγέντες προσφοροδότες είναι για το τεμάχιο 6 η κοινοπραξία ΕΝΙ - ΤΟΤΑL, για το 8 η ΕΝΙ και για το 10 η Εxxon Mobil Qatar Petroleum.

Με βάση τα νέα συμβόλαια δεν αποκλείεται να υπάρξουν γεωτρήσεις και εντός του 2017.

Ο επικεφαλής του τομέα γεωτρήσεων της ΕΝΙ Λούκα Μπερτέλι, είχε δηλώσει στο περιθώριο συνεδρίου αυτή την εβδομάδα ότι η προσπάθεια της εταιρείας είναι να αρχίσει γεώτρηση το συντομότερο δυνατό, μόλις έχει τις αναγκαίες άδειες από τις αρχές.

Εκτίμησε ότι θα πάρει κάποιο χρόνο ανάλογα με το πότε θα υπογραφεί το νέο συμβόλαιο, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσει η γεώτρηση πριν από το τέλος του χρόνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου