Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Ινδιάνοι διαδήλωσαν μπροστά στο Λευκό Οίκο για την κατασκευή του Dakota Access

Από το altsantiri.gr
Περίπου 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλοί Ινδιάνοι, διαδήλωσαν σήμερα μπροστά στον Λευκό Οίκο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού στη Βόρεια Ντακότα, η οποία ξανάρχισε με την έλευση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

Υπό τους ήχους των τυμπάνων, οι ιθαγενείς χόρευαν φωνάζοντας «το νερό είναι ζωή», «προστατεύστε το νερό», ή «οι ζωές των ιθαγενών μετράνε», και παραδοσιακά τραγούδια των φυλών τους εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στην κατασκευή του Dakota Access, που λένε πως απειλεί τους υδάτινους πόρους της περιοχής και την ιερή γη της φυλής των Σιου του Όρθιου Βράχου.

Πολλοί από τους διαδηλωτές ..
φορούσαν παραδοσιακές στολές, τα καπέλα τους με τα φτερά, ενώ ήταν τυλιγμένοι με πολύχρωμες κουβέρτες για να αντιμετωπίσουν το κρύο και το ψιλόβροχο.

«Η κυβέρνηση δεν σέβεται το δικαίωμά μας να έχουμε πρόσβαση σε πόσιμο νερό», δήλωσε μια 44χρονη Αμερινδιάνα, η Σάρα, γιατρός, που ανήκει στη φυλή Ογκάλα Λακότα.
Η Σάρα, μαζί με άλλους ιθαγενείς, έφθασε στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη έπειτα από μια μακρά πορεία από τη Βόρεια Ντακότα, σε μια κινητοποίηση να εκφραστούν οι ανησυχίες των Αμερινδιάνων για τους κινδύνους που εγείρουν οι διαρροές πετρελαίου και η μόλυνση.

«Γνωρίζουμε πως πρέπει να προστατεύσουμε το νερό για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε η Σάρα. «Ο κόσμος έχει βαρεθεί η κυβέρνηση να μη μας ακούει και να μην ακούει τι λέει ο λαός. Εκλέχτηκαν για να εκπροσωπούν εμάς, όχι τις μεγάλες εταιρείες», συνέχισε.
Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τη διαδήλωση.

Ο αγωγός άρχισε να εγκαθίσταται έπειτα από ένα το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα, αίροντας εμπόδια που υπήρχαν. Ο ρεπουμπλικάνος άνοιξε επίσης τον δρόμο για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Keystone XL.
Αξίζει να σημειωθεί πως Ινδιάνοι είχαν κατασκηνώσει για πολύ καιρό κοντά στο σημείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο πετρελαιαγωγός Dakota Access και οι τελευταίοι συνελήφθησαν όταν έληξε η προθεσμία που τους είχαν δώσει οι τοπικές αρχές να εκκενώσουν την έκταση η οποία ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου