Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΟ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ Ο ΤΑΡ

Από το elthraki.gr
Ευρήματα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας (και σημασίας), απεκάλυψαν οι εργασίες εκσκαφής για την διέλευση των σωληνώσεων του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, οι εργασίες κατασκευής του Αγωγού έχουν σταματήσει στην περιοχή “Πόταμος” του Άβαντα, και ήδη βρίσκονται επί τόπου Αρχαιολόγοι, κατόπιν προσκλήσεων της Εταιρείας ΑΒΑΞ, που έχει αναλάβει το έργο του Αγωγού στον Έβρο.

Οι πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας είναι ..
συγκεχυμένες καθότι δεν προσδιορίζεται επαρκώς η χρονολόγηση των κτισμάτων που έχουν ευρεθεί, και τα οποία εκτιμώνται πως πρέπει να αφορούν μεγάλο Αρχαίο Ναό, του 3ου Αιώνα μετά Χριστόν.

Παραμένει άγνωστον εάν ο Ναός αυτός, πο περιγράφεται να έχει έκταση τουλάχιστον ενός στρέμματος, είναι Χριστιανικός.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχουν δάπεδα με ψηφιδωτά, τα οποία θα πρέπει να αποκαλυφθούν, για να αξιολογηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η ουσία είναι ότι οι εργασίες κατασκευής του Αγωγού ΤΑΡ έχουν σταματήσει, ενώ απαγορεύεται η προσέγγιση ατόμων στην συγκεκριμένη περιοχή που φυλάσσεται.

Ήδη από πλευράς της κατασκευάστριας εταιρείας, εξετάσθηκε το ενδεχόμενο, να γίνει παράκαμψη της περιοχής του Αρχαίου Ναού, είτε από δεξιά, είτε από αριστερά, αλλά κι αυτή η λύση εγκαταλείφθηκε μετά την αποκάλυψη και άλλων κτισμάτων εκατέρωθεν του Ναού, που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση.

Γι’ αυτό και έχει προταθεί από τους Μηχανικούς, να συνεχισθεί η αρχική χάραξη, αλλά να περάσει σε μεγαλύτερο βάθος, κάτω από τα Αρχαία κτίσματα, λύση όμως που πρέπει να εγκρθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η ουσία είναι πως βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη αρχαιολογική αποκάλυψη πουδ εν είναι δυνατόν μέχρι στιγμής να αποτιμηθεί ούτε το μέγεθός της, ούτε η αξία της, καθώς όπως είπαμε δεν μπορεί να γίνει η ακριβής χρονολόγηση των κτισμάτων.

Χθες πάντως, εμποδίστηκε το τηλεοπτικό συνεργείο του ΘΡΑΚΗ-ΝΕΤ να προσεγγίσει την περιοχή καθώς ζητήθηκε η επίδειξη αδείας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Περιμένουμε τώρα με έκδηλη αγωνία και ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα αυτό, που δίνουν απάντηση στα “σύνορα της καρδιάς” του Σουλτάνου Ερντογάν.

Γιατί αυτά τα σύνορα όπου κι αν ψάξει είναι γεμάτα Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου