Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Πρόβλεψη για μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις διοξειδίου του άνθρακα το 2017

Από το naftemporiki.gr
Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα αυξηθούν κατά 2,5 μέρη ανά εκατομμύριο στα κατά μέσο όρο 408 μέρη ανά εκατομμύριο το 2017, σύμφωνα με την βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ο μηνιαίος μέσος όρος μπορεί να τα ξεπεράσει τα 410 μέρη ανά εκατομμύριο για πρώτη φορά τον φετινό Μάιο, μιας και η πρόβλεψη είναι για 409,86 με περιθώριο 0,61 μέρη ανά εκατομμύριο. Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται και μειώνονται κάθε χρόνο ανάλογα με τις εποχιακές αλλαγές στην ανάπτυξη των φυτών.

Πριν από τέσσερα χρόνια το ανώτατο επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα ξεπέρασε..
για πρώτη φορά το ανησυχητικό ορόσημο των 400 μερών ανά εκατομμύριο. Εάν η συγκέντρωσή του συνεχίζει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό, τότε θα έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή πολύ πριν από το τέλος του αιώνα.

Ο διπλασιασμός του διοξειδίου του άνθρακα θα θερμάνει τον πλανήτη κατά περίπου 3 βαθμούς Κελσίου στις επόμενες δεκαετίες, και έως και κατά 6 βαθμούς κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων.

Η πρόβλεψη για τη φετινή αύξηση είναι η πρώτη επίσημη από τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία και πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις τώρα.

Η πρόγνωση έχει γίνει ειδικά για το σταθμό μέτρησης Μάουνα Λόα στη Χαβάη, όπου τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα καταγράφονται από το 1950, παρέχοντας περισσότερα δεδομένα στους επιστήμονες. Τα επίπεδα σε άλλες περιοχές μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς.

Η προβλεπόμενη αύξηση των 2,5 μερών ανά εκατομμύριο το 2017 είναι πολύ χαμηλότερη από το ρεκόρ των 3,4 πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τον ετήσιο μέσο όρο των 2,1 μερών ανά εκατομμύριο κατά την τελευταία δεκαετία.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το κύριο αέριο θερμοκηπίου που ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Πριν από τη βιομηχανική εποχή, τα επίπεδα στην ατμόσφαιρα ήταν περίπου 280 μέρη ανά εκατομμύριο, και είχαν παραμείνει κάτω από 300 για τουλάχιστον 800.000 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου