Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Τουρκική εταιρεία πετρελαίου μπαίνει στην Ελληνική Αγορά

Από το viadiplomacy.gr
Ο Οικονομολόγος κ. Χρήστος Κατσαντούρας μιλώντας  στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό ανέφερε πως εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη μιας εταιρείας Τουρκικής εμπορίας πετρελαίου η  Bostancilar Petrol  η οποία έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκική εταιρεία θα δραστηριοποιείται στην εμπορία, εξαγωγές, εισαγωγές καυσίμων, στην εμπορία λιπαντικών και χημικών.

Τρέχουν να..
προλάβουν τους Ρώσους οι Τούρκοι

Είναι σαφές πλέον πως στην Βόρεια Ελλάδα με την υλοποίηση των αγωγών TAP και IGB, την λειτουργία του LNG στην Αλεξανδρούπολη και πολύ πιθανόν και στην Καβάλα, τον Πρίνο στην Θάσο αλλά και την υλοποίηση της Εγνατίας Οδού με τις κάθετες οδούς προς την Ευρώπη, η περιοχή θα γίνει πεδίο δράσης γεωπολιτικής με αντικείμενο την ενέργεια.

Η σημασία της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Μακεδονίας Θράκης έχει γίνει αντιληπτή εδώ και χρόνια, με τους Ρώσους να θέλουν να έχουν την δική τους παρουσία στην περιοχή. Αφού δεν το πέτυχαν με την απόκτηση της ΔΕΣΦΑ – αν και δεν έχει τελειώσει τίποτα μετά την απόσυρση των Αζέρων- επιδιώκουν τώρα με ομάδα 22 πρατηριούχων από την Βόρεια Ελλάδα να γίνουν ο τρίτος πόλος στην διακίνηση καυσίμου ώστε να ασκήσουν την πολιτική του Πούτιν για την ενέργεια στα Βαλκάνια.

Οι Τούρκοι αν και στο μέλλον θα ελέγχουν ένα σημαντικό κομμάτι των αγωγών θέλουν να έχουν παρουσία σίγουρα στην Αλεξανδρούπολη αφού το υγροποιημένο αέριο από την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα θα διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω της Εγνατίας Οδού και των κάθετων σε αυτή οδούς.

Η τουρκική εταιρεία πρέπει στις επόμενες 30 ημέρες να καταθέσει το συμφωνητικό (ΓΕΜΗ) όπου θα γίνει γνωστή και η τοποθεσία των εγκαταστάσεων τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου