Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Γεώτρηση στο τεμάχιο 11 εντός του έτους προανήγγειλε ο ΠτΔ

Από το energy.reporter.com.cy
Περαιτέρω ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ εντός του 2017 από τις εταιρείες που έχουν αδειοτηθεί προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι εντός του έτους αναμένεται να διενεργηθεί ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11.

Μιλώντας στο 8ο Μεσογειακό Φόρουμ Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για τα σημαντικά βήματα που ήδη έχουν γίνει στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα υπάρξει επιτυχία τόσο σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας όσο και του δικαιώματος του κυπριακού λαού. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να έχει ένα ευήμερο μέλλον μέσω των εξαγωγών φυσικού αερίου και μέσω μιας ειρηνικής, δίκαιης και συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Αναφέρθηκε επίσης στους..
τρεις γύρους αδειοδότησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2017 θα υπάρξει περαιτέρω δραστηριότητα από τους αδειοδοτούμενους με εντατικά διερευνητικά προγράμματα. Επίσης επεσήμανε ότι η ανακάλυψη στο τεμάχιο «Αφροδίτη» «αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση» η οποία, στη βάση αναμενόμενων μελλοντικών ανακαλύψεων, εξετάζει διάφορα άλλα σενάρια, περιλαμβανομένου και του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία που δραστηριοποιείται στο τεμάχιο "Αφροδίτη" εμπλέκονται σε συζητήσεις για να καταλήξουν, το συντομότερο σε αμοιβαία συμφωνία για ανάπτυξη και παραγωγή των ευρημάτων.

Στο χαιρετισμό του στο Φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα κλείνουν τέσσερα χρόνια από την ανάληψη της Προεδρίας μας. Την 1η Μαρτίου του 2013, η Κυβέρνηση μας ανέλαβε κάτω από πολύ δεινές οικονομικές συνθήκες αλλά μέσω της προσήλωσης μας στην εφαρμογή σειράς πολύ αναγκαίων μεταρρυθμίσεων έχουμε επιτυχώς οδηγήσει την οικονομία σε αποκατάσταση και ανάπτυξη.

Κυρίαρχος στόχος ανάμεσα στους σημαντικούς στόχους που είχαμε θέσει είναι η αειφόρος ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της νήσου μας, εν μέρει με την εδραίωση των απαραίτητων περιφερειακών συνεργασιών και συνεργειών».

«Επαναλαμβάνω την ετοιμότητα της Κύπρου να διευκολύνει την περιφερειακή συνεργασία που απαιτείται για την αποτελεσματική αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «ως κράτος μέλος της ΕΕ που πάντοτε διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με όλους τους γείτονες μας – εκτός από μια συγκεκριμένη χώρα για την οποία προσβλέπουμε να οικοδομήσουμε παρόμοιους δεσμούς με αυτούς που μοιραζόμαστε με τους υπόλοιπους γείτονες μας – πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Κύπρος είναι η κατάλληλη για να καταστεί γέφυρα στις διαφορές της ταραχώδους περιοχής μας, διασφαλίζοντας έτσι τις σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί όπως και τις μελλοντικές ανακαλύψεις, και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας».

Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μέσα από το σεβασμό, από πλευράς όλων, προς το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όλες οι χώρες στην περιοχή μας και πέραν αυτής, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία και τη δημιουργία ενός κλίματος σταθερότητας που θα διασφαλίσει τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων στον τομέα της Ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου