Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Αιφνίδια ανατροπή στα σχέδια Total- Τεχεράνης(;)

Από το naftikachronika.gr
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Bijan Namdar Zanganeh δήλωσε ότι η χώρα του θα καταφύγει στα αρμόδια πολιτικά ή ποινικά δικαστήρια αν αποδειχθεί ότι η γαλλική Total έχει διαρρεύσει απόρρητες πληροφορίες προς το Κατάρ, σχετικά με τα αποθέματα και τις προοπτικές εξόρυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή South Pars του Ιράν.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός κ. Zanganeh δήλωσε ότι το Ιράν έχει ήδη δώσει στην Total ορισμένες απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή και τις προοπτικές εξόρυξης.

Σύμφωνα όμως..
το ιρανικό πρακτορείο Tasnim η γαλλική εταιρεία επιθυμεί έντονα τη συνεργασία για την ανάπτυξη του τομέα του φυσικού αερίου, στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή η οποία βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ιράν και του Κατάρ. Το ίδιο πρακτορείο αναφέρει ότι αν και η Total ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας η οποία αποφάσισε να υπογράψει ενεργειακή συμφωνία με την Τεχεράνη, μετά την άρση των κυρώσεων στο πλαίσιο της JCPOA, εντούτοις έχουν υπάρξει σοβαρές καθυστερήσεις από πλευράς των Γάλλων. Η δυστοκία των Γάλλων για πολλούς αναλυτές εστιάζεται στο ομιχλώδες διπλωματικό πλαίσιο που εξελίσσεται γύρω από το Ιράν αφού δεν έχουν ξεκαθαριστεί και αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα οι συνολικές πολιτικές σε θέματα εμπορίου, τραπεζικών συναλλαγών και μεταφορών που θα ακολουθήσουν η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι απέναντι στην Τεχεράνη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας όμως δεσμεύθηκε σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ να καταθέσει οριστική πρόταση- προσφορά προς την Τεχεράνη μέχρι το καλοκαίρι.

Αν επιβεβαιωθεί ότι η Total έχει διαρρεύσει πληροφορίες προς το Κατάρ, το Ιράν σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό θα καταθέσει αγωγή στα αρμόδια δικαστήρια και η Total θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου