Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Shell: Την κατηγορούν για χειραγώγηση στο μπρεντ

Από το newmoney.gr
Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ έκαναν άλμα τον περασμένο Απρίλιο, γεγονός που φανερώνει ότι κάποιος αγόραζε, με αποτέλεσμα να εκπλαγούν οι traders και κάποιοι να υποστούν μεγάλες ζημιές. Αυτή δεν ήταν η μόνη περίεργη κίνηση την περσινή χρονιά στην αγορά του μπρεντ, η τιμή του οποίου καθορίζει την τιμή σχεδόν κάθε προϊόντος που συνδέεται με το πετρέλαιο, από τα κάυσιμά των αεροσκαφών μέχρι τα πλαστικά κουτάλια. Τέτοιες ασυνήθιστες κινήσεις, σημειώνει το Bloomberg, καταστρέφουν την εμπιστοσύνη στην αγορά σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι traders προτιμούν να αποχωρήσουν.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο επικαλούμενο συνεντεύξεις στελεχών της αγοράς πετρελαίου, σε όλες τις περιπτώσεις αγοραστής ήταν..
η ολλανδική Shell, η οποία πέρυσι κυριάρχησε στο trading του μπρεντ σε τέτοιον βαθμό, ώστε έκανε την αγορά να κινηθεί αντίθετα στους διεθνείς βασικούς κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Η Shell από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει βάση στους ισχυρισμούς των αντιπάλων της.

Περισσότερο γνωστή για τα κοιτάσματα πετρελαίου και τα διυλιστήριά της, η Shell είναι επίσης ο μεγαλύτερος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο και χειρίζεται συμβάσεις μεγαλύτερες από τις ανάγκες της, που της επιτρέπουν να στοιχηματίζει σε δεκάδες αγορές. Η Shell εμπορεύεται πάνω από 12 εκατ. βαρέλια αργού και προϊόντων διύλισης την ημέρα – πάνω δηλαδή από το ένα δέκατο της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.


Και αν και κανείς δεν διατείνεται ότι η Shell έκανε κάτι παράνομο, υποστηρίζουν ωστόσο ότι η εταιρεία παραβίασε τους άγραφους κανόνες της επικυριαρχίας στην αγορά. Ανταγωνιστές, όπως η Vitol Group, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου, προέβαλε ενστάσεις για την πρακτική της Shell, η οποία πάντως αντέτεινε ότι συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες της αγοράς.

Αν και η παραγωγή πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα μειώνεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, υποχωρώντας στα 2,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 6 εκατ. το 2004, το Μπρεντ εξακολουθεί να αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς της εν λόγω βιομηχανίας.

Η Shell τομν περασμένο Απρίλιο εξασφάλισε 16 φορτία με 600.000 βαρέλια έκαστο κι αυτή η τοποθέτησή της, της προσέδωσε ισχυρή επιρροή στην ημερήσια τιμή του καλαθιού των τύπων αργού πετρελαίου ( BFOE). Κι έτσι, παρά την πτώση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, τον Απρίλιο η τιμή του μπρεντ εκτοξεύτηκε σαν να υπήρχε έλλειψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου