Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τα έργα φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικο αεριο
Από το insider.gr
Την αμερικανική στήριξη δείχνουν να έχουν μεγάλα έργα φυσικού αερίου στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Geoffrey Pyatt σε ομιλία του σε ενεργειακό συνέδριο Athens Energy Forum 2017.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στο σημαίνοντα ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα ως περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου στην «ενεργειακή ανεξαρτησία» της Ευρώπης και όπως τόνισε «ο ασφαλής εφοδιασμός ενέργειας αποτελεί «κλειδί» για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, την ανάπτυξη και την ασφάλεια και συνδέεται με τη στρατηγική των ΗΠΑ για υποστήριξη της Ελλάδας ως βασικού πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.

Προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε ότι..
έργα όπως ο TAP, IGB, οι τερματικοί σταθμοί LNG (Ρεβυθούσα) αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη. «Αυτά τα έργα υποδομών σε συνδυασμό με άλλα που θα υλοποιηθούν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης τα επόμενα 30 χρόνια. «Όλα αυτά είναι έργα που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά», ανέφερε ο κ. Pyatt ενώ σημείωσε ότι «θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να καθίσταται σε έναν σημαντικό παίχτη της περιοχής στον ενεργειακό τομέα, να γίνει ένα περιφερειακό διαμετακομιστικό κέντρο και επιθυμούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Έλληνες εταίρους μας προς αυτή την κατεύθυνση». Αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας και της Gazprom, ο Αμερικανός πρέσβης επικαλέστηκε την τοποθέτηση του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε αναφέρει ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί οποιοδήποτε όπλο έχει στη διάθεσή της , προσθέτοντας ότι «χρησιμοποιούν την ενέργεια ως όπλο, κόβοντας την προμήθεια φυσικού αερίου στα μέσα του χειμώνα και ανεβάζοντας τις τιμές για να αναγκάσει τα κράτη να συμπεριφερθούν ανάλογα με τα συμφέροντα της Ρωσίας». Η αποδεδειγμένη ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο έχει επίσης αναγνωριστεί και από μέλη της κυβέρνησης Trump, τα οποία κατέχουν θέσεις «κλειδιά».

Ο κ. Pyatt σημείωσε ότι έργα όπως είναι το ελληνο-ιταλικό project, ο ITGI Poseidon και ο αγωγός Ρωσίας- Γερμανίας, Nordstream II (τα οποία θα έδιναν την ευκαιρία στη Gazprom να είναι αποκλειστικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη) θα επιδείνωνε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και θα εκμηδένιζε τις ευκαιρίες για προμήθεια από πολλαπλές πηγές για τα επόμενα 25 χρόνια.

Τα έργα φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, TAP ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη μέσα από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη Βαλκανική. Το μήκος του αγωγού στην Ελλάδα είναι περίπου 550 χλμ, διασχίζει 1.693 δρόμους, 722 ποτάμια και 20 σιδηροδρομικές γραμμές. Μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί δικαιώματα διέλευσης για 200 χλμ, έχουν καταγραφεί 8 εκατομμύρια εργατοώρες, ενώ έχει διεξαχθεί η μεγαλύτερη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

Ακόμη, ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), o ελληνο-ιταλικός αγωγός IGI, η σύμβαση προμήθειας με το Αζερμπαϊτζάν και οι μακροχρόνιες συμβάσεις με τις εταιρείες Gazprom και Sonatrach, αποτελούν κάποιες από τις στρατηγικές συμφωνίες που έχει συνάψει η ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς στην χώρα μας. Ένα ακόμη μεγάλο έργο διεθνούς ενδιαφέροντος στο οποίο εμπλέκεται η Ελλάδα είναι ο αγωγός East Med ο οποίος βρέθηκε και στο επίκεντρο των επαφών που είχαν πρόσφατα οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στη Ρώμη.

Συγκεκριμένα, ο αγωγός EastMed περιλαμβάνεται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Έργα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest), βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013. Τη διετία 2011-2012, η ΔΕΠΑ διερεύνησε τη δυνατότητα κατασκευής του αγωγού Eastern Mediterranean Pipeline (East Med), με αρχικό σχεδιασμό τη μεταφορά 8 δισ. κυβ. μέτρων ετησίως, ισραηλινό και κυπριακό αέριο από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης. Η αφετηρία του θα είναι υποθαλάσσια από τα κοιτάσματα προς το Βασιλικό της Κύπρου, στη συνέχεια θα συνεχίζει την όδευσή του προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, προς την Ιταλία, μέσω του αγωγού IGI-Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ).

Ακόμη, το Έργο του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) αποτελείται από έναν αγωγό μήκους 182 περίπου χλμ (εκ των οποίων 31 χλμ βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας). Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός καταλήγει στην Stara Zagora, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας.

Όσον αφορά στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Ιταλίας (IGI), αυτός αποτελείται από δύο τμήματα: το χερσαίο τμήμα (Κομοτηνή – Θεσπρωτικές ακτές), μήκους περίπου 600 χλμ. και το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου, με μήκος 200 περίπου χλμ (Θεσπρωτικές ακτές – Οτράντο Ιταλίας.

Τέλος, το δεκαετές πρόγραμμα της ΔΕΠΑ προβλέπει τη δημιουργία τερματικού σταθμού ανεφοδιασμού βυτιοφόρων LNG στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας για τη μεταφορά και την αεριοποίηση σε εγκαταστάσεις καταναλωτών ανά την Ελλάδα και κυρίως στα δυτικά της χώρας όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου, δεδομένου ότι το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς ΦΑ έχει αναπτυχθεί κυρίως στην ανατολική πλευρά της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου