Από το newmoney.gr
Είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως και δεν μιλάμε ούτε για την Apple, ούτε για την κάτοχο της Google, την Alphabet. Όπως γράφει το Bloomberg, η εν λόγω εταιρεία αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της και δεν είναι άλλη από την Aramco, όπως είναι γνωστή η πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας.
Είναι κρατική και παράγει το 1/5 των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Αντλεί περισσότερο αργό από την ποσότητα που παράγουν και οι τέσσερις κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου μαζί και αποτιμάται σε περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια – τέσσερις φορές πάνω από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς του πλανήτη. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσο αξίζει γιατί τα κέρδη της κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό. Αυτό το πέπλο μυστικότητας σύντομα θα φύγει από τη μέση, καθώς η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει τη μερική ιδιωτικοποίηση της Aramco μέσω της πώλησης μεριδίου με στόχο να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας για τη χώρα, ενόψει της... μετά-πετρελαικής εποχής.
Ο σχεδιασμός είναι..
να πωληθεί μερίδιο 5% της Aramco εντός του 2018, μάλλον κατά το β' εξάμηνο. Το τίμημα εκτιμάται στα 100 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα αυτή η αρχική δημόσια προσφορά να είναι η μεγαλύτερη που θα έχει γίνει στα χρονικά. Σίγουρα θα ξεπερνά κατά πολύ την IPO της κινεζικής Alibaba κατά την οποία συγκεντρώθηκαν 25 δισ. δολάρια. Ως αναμένετο, οι τράπεζες κάνουν... ουρά για να γίνουν σύμβουλοι και να επωφεληθούν από τις σίγουρα παχυλές προμήθειες.
Τα έσοδα από την πώληση του 5% της Aramco θα κατευθυνθούν στη δημιουργία ενός κρατικού ταμείου πλούτου, με στόχο να διαφοροποιηθεί η οικονομία της χώρας που τώρα βασίζεται κατά κύριο λόγο στο πετρέλαιο. Η κίνηση αυτή φαντάζει ως απόλυτη αναγκαιότητα, κυρίως μετά την καταβύθιση των τιμών του πετρελαίου που από τα 100 δολάρια το βαρέλι έφτασε να χάσει τη μισή αξία του. Εξάλλου, η επιδίωξη του δεύτερου διαδόχου του θρόνου Πρίγκιπα Mohammed bin Salman' να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τα εκατομμύρια των ανέργων σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, η μεταποίηση, ο τουρισμός κλπ. είναι κρίσιμης σημασίας για την πολιτική σταθερότητα του βασιλείου.
Η IPO θα γίνει υπό στενό έλεγχο: έτσι αναμένεται και ο πρώτος ανεξάρτητος έλεγχος στα αποθεματικά του βασιλείου ώστε να επιτραπεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της Aramco σε παράκτιες χρηματαγορές, ενώ θα απαιτηθεί και η αποκάλυψη λεπτομερειών για τις δυνατότητες παραγωγής, αλλά και πόσον κρατικός πλούτος που προέρχεται από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας πηγαίνει στα θησαυροφυλάκια της βασιλικής οικογένειας.
Μετοχές της Aramco αναμένεται να πωληθούν στις χρηματαγορές του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, του Τόκιο, του Χονγκ Κονγκ ή ακόμα και του Καναδά.
Ο CEO, Amin Nasser, ανέφερε πως η εταιρεία μπορεί να εισαχθεί σε δύο ή τρία ξένα χρηματιστήρια, ενώ η κυβέρνηση για να κάνει πιο ελκυστική την επένδυση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει συνολικά τον φορολογικό συντελείται της εταιρείας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου