Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Στην Αθήνα εντός της εβδομάδας η ρουμανική Transgaz για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ

Από το worldenergynews.gr
Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει αποφασίσει ακόμη πως θα υλοποιήσει την μνημονιακή δέσμευση για ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ μετά το οριστικό ναυάγιο με τη Socar, οι επενδυτές όμως σπεύδουν να δώσουν το παρόν. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μέσα στην εβδομάδα καταφθάνουν στην Αθήνα εκπρόσωποι της ρουμανικής εταιρίας Transgaz για συναντήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ, τα ΕΛΠΕ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους για τον ελληνικό Διαχειριστή Φυσικού Αερίου. 

Οι πρώτες συζητήσεις της Transgaz με την ελληνική πλευρά για το ΔΕΣΦΑ έγιναν..
τον περασμένο Νοέμβριο όταν στελέχη της εταιρίας επισκέφτηκαν την Αθήνα για την προώθηση του Νοτίου Διαδρόμου που θα συνδέει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. 

Η ρουμανική εταιρία με ανακοίνωσή της στις αρχές Δεκεμβρίου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου περί ενδιαφέροντός της για τον ΔΕΣΦΑ, είχε αφήσει το θέμα ανοιχτό. 
« Όσον αφορά δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου σχετικά με την πρόθεση της Transgaz να αποκτήσει το 66% του ΔΕΣΦΑ – του ελληνικού διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου – θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο ότι, αν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, καθώς και οι άλλοι μέτοχοι, αποφασίσουν να αναλύσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν περί της συμμετοχής τους στην απόκτηση του μεριδίου του ΔΕΣΦΑ ως στρατηγική, η Transgaz θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να διασφαλίσει μια διαφανή διαδικασία ενημέρωσης, η οποία συνάδει με τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια των νόμων που ρυθμίζουν τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς» ανέφερε στην ανακοίνωσή της. 

Βελγικό ενδιαφέρον 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προ ημερών και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου το ενδιαφέρον τους για το ΔΕΣΦΑ μετέφεραν στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και στελέχη της Βελγικής Fluxys που επισκέφτηκαν την Αθήνα για το σκοπό αυτό. 

Στη συνάντηση αυτή, τα στελέχη του Βέλγου Διαχειριστή Δικτύου παρουσίασαν στον υπουργό το προφίλ της εταιρίας τους και διερεύνησαν τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον ΔΕΣΦΑ. 

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με το σχέδιο Σταθάκη για ένα νέο διαγωνισμό βάση του μοντέλου ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της παραμονής του 51% της εταιρίας στο ελληνικό δημόσιο. 

Το σχέδιο απορρίφθηκε από τους θεσμούς οι οποίοι πιέζουν για διαδικασία Fast Track προκειμένου να κλείσει γρήγορα η τρύπα των 188 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα που είχαν προϋπολογισθεί στη βάση του προηγούμενου διαγωνισμού. 

Το πως θα προχωρήσει η εκ νέου ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για το κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Το τοπίο σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η πλευρά των ΕΛΠΕ πάντως φέρεται να κινείται στο πλαίσιο της προηγούμενης γενικής συνέλευσης που έλαβε την απόφαση για την από κοινού διάθεση του 35% που κατέχει στο ΔΕΣΦΑ με το 31% του δημοσίου σε στρατηγικό επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου