Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

The wise man: Ποια εταιρία έχει όλα της τα λεφτά σε τράπεζα στο Παρίσι και οι εξελίξεις στα ΕΛΠΕ

Από το mononews.gr
Η στήλη The wise man ξεκινάει σήμερα με μια μικρή αναφορά στον εξ Αμερικής ορμώμενο υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος ακόμα μετρά τις τιμές της βενζίνης με το γαλόνι (μονάδα μέτρησης των καυσίμων στις ΗΠΑ, που ισοδυναμεί με 4,4 λίτρα). Χθες αναρτήθηκαν οι τιμές των καυσίμων στις 6 Ιανουαρίου 2017, τις οποίες συγκρίνουμε με το αμέσως προηγούμενο δελτίο τιμών στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Τα στοιχεία διαψεύδουν την περίφημη δήλωση που έκανε ο υπουργός στις αρχές του χρόνου ότι η αγορά απορροφάει την αύξηση του φόρου! Οι παρακάτω πίνακες δεν χρειάζονται...
κανένα σχολιασμό αφού τα νούμερα λένε (σχεδόν) πάντα την αλήθεια:

 Μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων για όλη την Ελλάδα:

Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2017

Προϊόν                                                Μέση Τιμή

Αμόλυβδη 95 οκτ.                              1,545

Diesel Κίνησης                                   1,280

Φόροι επί της τιμής αμόλυβδης:     66,86%

 Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Προϊόν                                                Μέση Τιμή

Αμόλυβδη 95 οκτ.                              1,497

Diesel Κίνησης                                   1,186

Φόροι επί της τιμής αμόλυβδης:      64,84%

Όμως δεν μας έφθανε ο Παπαδημητρίου. Εχουμε και τον Σταθάκη. Τί είπε ο υπουργός Ενέργειας και πρώην υπουργός Οικονομίας; Οτι εάν συνεχιστεί η άνοδος στις τιμές των καυσίμων τότε θα επιβάλει πλαφόν. Θα επιβάλλει πλαφόν που; Στο φόρο; Ή θα επιβάλει πλαφόν στις διεθνείς τιμές; Ή  μήπως θα περιορίσει τα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων; Αν θέλει να επιβάλει πλαφόν κάπου να επιβάλει στα διυλιστήρια που έχουν έχουν χεστεί στα κέρδη!

Ξεκίνησε λέει να πληρώνεται η μισθοδοσία του μηνός Δεκεμβρίου των υπαλλήλων της Μαρινόπουλος με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις της εταιρείας.  Ναι, αλλά για τη μισθοδοσία χρειάζονται 10 εκατ. ευρώ και όχι 2,5 εκατ. όπως εσφαλμένως γράφτηκε. Απλώς με τα 2,5 εκατ. οι εργαζόμενοι παίρνουν έναντι…


Στο Παρίσι τα λεφτά.  Η Αιολική, η εταιρεία επενδύσεων που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε σύνολο ενεργητικού 10,456 εκατ. ευρώ τα περίπου 6,216 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα. Από αυτά τα 5,477 εκατ. ευρώ είναι κατατεθειμένα όχι στην Ελλάδα, αλλά στην BNP Paribas στο Παρίσι. Εκεί δεν έχουν capital controls.


 Χθες έγινε η έκτακτη γενική συνέλευση της Flexopack, που ενέκρινε την έκδοση ενός ή/και περισσότερων κοινών Ομολογιακών Δανείων, μέχρι 10.000.000 ευρώ. Μιλάμε για μια εταιρεία που από παίζει πλέον σε πολλά ταμπλό στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στην Πολωνία, όπου έχει και μεγάλο εργοστάσιο. Η εταιρεία αυτή έχει μπει από καιρό στο μάτι ξένων επενδυτών, οι οποίοι τη θέλουν ολόκληρη, αλλά η οικογένεια Γκινοσάτη δεν πουλάει με τίποτα. Δυστυχώς η μετοχή της δεν έχει καθόλου εμπορευσιμότητα στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα να μην αντανακλά την εξαιρετική της πορεία.

 H Creta Farm 

H Creta Farm  είναι μια εταιρεία με πολλά δάνεια που ευτύχησε να πάρει  τη χρηματοδότηση της EBRD. Διαφορετικά, δεν ξέρουμε για πόσο θα την στήριζαν οι τράπεζες και συγκεκριμένα η Πειραιώς. Ομως η εταιρεία το να κάνει αγορές ιδίων μετοχών όταν οι δύο βασικοί μέτοχοι ελέγχουν περισσότερο από το 80% του μετοχικού κεφαλαίου, τότε η αγορά ίδιων μετοχών μοιάζει άσκοπη ενέργεια.

Finasbank 

Όλοι αυτοί που δεν ήθελαν να πουληθεί η Finansbank, τώρα κάνουν το σταυρό τους. Εάν η πώληση γινόταν τώρα, τότε το ποσό που η Εθνική Τράπεζα θα έπαιρνε θα ήταν σημαντικά χαμηλότερο. Χθες η ισοτιμία της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο προσέγγισε το νούμερο 4. Δηλαδή τέσσερις τουρκικές λίρες ισοδυναμούν με ένα δολάριο, όταν έξι μήνες πριν η αναλογία ήταν 3,2 λίρες για ένα δολάριο! Οπως έγραψε κάποιος παλαιότερα,  πολύ εύστοχα,  η Finansbank  αποδείχθηκε ζημιογόνος επένδυση για την Εθνική αφού η ΕΤΕ δεν έπαιρνε ούτε μερίσματα ενώ την πούλησε εισπράττοντας λιγότερα. Και θα εξελισσόταν σε Βατερλό εάν διατηρούνταν.

Εξελίξεις στα ΕΛΠΕ; 

Τι συμβαίνει στα  ΕΛΠΕ ; Ο όμιλος Λάτση, φαίνεται να έχει συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό μετοχών των ΕΛΠΕ προκειμένου βάσει της συμφωνίας των μετόχων να αναλάβει τη διαχείριση του ομίλου. Προς το παρόν όμως ο όμιλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει αλλαγές.  Όσον αφορά τη διαχείριση των ΕΛΠΕ, ο όμιλος Λάτση δεν έχει επιλέξει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο όπως παγίως γινόταν στο παρελθόν, ενώ ο Πρόεδρος ήταν «παραδοσιακά» της κυβέρνησης. Σήμερα η εκπροσώπηση του έχει περιοριστεί στον οικονομικό διευθυντή, ενώ Πρόεδρος και Διευθύνων επελέγησαν από την Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου