Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Περικοπή των εξαγωγών ηλεκτρισμού και έκκληση για μείωση της «άσκοπης» κατανάλωσης για να αποφευχθεί το black out

Από το energyworld.gr
Τον περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κάλεσε τους καταναλωτές να αποφεύγουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα.

Κατά την πρωινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Σταθάκης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα τη ΡΑΕ, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΣΦΑ, την ΔΕΠΑ, την ΔΕΗ κ.α., διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση του ενεργειακού συστήματος της χώρας βρίσκεται σε οριακό σημείο και απαιτείται η λήψη επιπλέον μέτρων, πέραν αυτών που είχαν συμφωνηθεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων υπό την ΡΑΕ, δηλαδή της περικοπής των διακόψιμων καταναλωτών και της έκληση όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Έτσι, το ΥΠΕΝ απευθύνθηκε στους πολίτες καλώντας τους να..
περιορίσουν την κατανάλωση τους, σημειώνοντας ότι η σύσταση γίνεται μόνο για προληπτικούς λόγους.

Την ίδια ώρα, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε διακοπή των εξαγωγών προς Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία και Τουρκία, ενώ η διασύνδεση με την Ιταλία βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και αρκετό διάστημα με ευθύνη της ιταλικής πλευράς.

Εξάλλου αύριο το πρωί αναμένεται η εκφόρτωση στη Ρεβυθούσα φορτίου 114.000 κυβικών μέτρων από την Αλγερινή Sonatrach.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι τη Τετάρτη που τα αποθέματα της Ρεβυθούσας θα ενισχυθούν με το φορτίο των 114 χιλιάδων κυβικών, το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί στα τεχνικά του μέγιστα καθώς οι καταναλώσεις λόγω αφ’ ενός της αυξημένης χρήσης των νοικοκυριών εξαιτίας του ψύχους και αφετέρου της ηλεκτροπαραγωγής λόγω αύξησης των εξαγωγών στις γύρω χώρες λειτουργεί με συνολικό έλλειμμα 100.000 μεγαβατώρων.

Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες εισαγωγής πρόσθετης ποσότητας από τα σημεία εισόδου στη Βουλγαρία και την Τουρκία και ο αγώνας των αρμοδίων αρχών είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το έσχατο μέτρο των εκ περιτροπής διακοπών στους οικιακούς καταναλωτές.

Οι καταναλώσεις φυσικού αερίου από το Σάββατο κάνουν ιστορικά ρεκόρ, ξεκινώντας από τις 220 χιλιάδες μεγαβατώρες και φτάνοντας χθες το βράδυ στις 290 χιλιάδες μεγαβατώρες όταν οι μέχρι τώρα αιχμές του συστήματος ήταν στις 160 -170 χιλιάδες μεγαβατώρες.

Στα όρια των αντοχών του λειτουργεί από χθες και το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας καθώς στα ασυνήθιστα επίπεδα άνω των 9.400 μεγαβατώρων έφτασε και η ζήτηση σε ηλεκτρισμό.

Επιπλέον έχει επιστρατευθεί το σύνολο του διαθέσιμου λιγνιτικού δυναμικού και πετρελαϊκού δυναμικού της ΔΕΗ, ενώ προβλέπεται και η μέγιστη δυνατή χρήση των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Ήδη για σήμερα είχαν προγραμματιστεί 19 χιλιάδες μεγαβατώρες από υδροηλεκτρικά πλέον των υποχρεωτικών 22 χιλιάδων μεγαβατώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου