Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Μοντέλο ΑΔΜΗΕ για τον ΔΕΣΦΑ;

Από το reporter.gr
Νέα δεδομένα στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ φαίνεται θέτει η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, έθεσε με επιστολή του υπόψη των θεσμών το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται παραμονή στο Δημόσιο του 51%, κατά τα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ.
Στην ίδια επιστολή ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι δε δεσμεύεται για το τι θα πράξουν τα ΕΛΠΕ σχετικά με τη διάθεση του 35% που κατέχουν στο ΔΕΣΦΑ. Κάτι που σημαίνει ότι..
το σχέδιο Σταθάκη, έτσι όπως διακινείται, προβλέπει κατ' ουσίαν πώληση του 14% με δεδομένο ότι το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου φθάνει στο 65%. 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ένα τέτοιο ποσοστό, στην περίπτωση μάλιστα που τα ΕΛΠΕ δεν διαθέσουν το δικό τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσει κάποιο επενδυτή. Πόσο μάλλον να επιτευχθεί ο προγραμματισμός για έσοδα 188 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί με βάση την πώληση του 66% στον διαγωνισμό του 2013 και την προσφορά της SOCAR.

Επισήμως το υπουργείο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταθάκης, προετοιμάζεται για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την επικαιροποιημένη αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ ώστε να αργότερα να δρομολογηθεί η διαδικασία του διαγωνισμού. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, στην νέα προκήρυξη του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ θα περιληφθούν δυο καινούργιοι όροι, προκειμένου, όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση, να καταστεί ευκολότερη η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο πρώτος όρος αφορά την απαγόρευση διάθεσης πλειοψηφικού μεριδίου σε εταιρεία που είναι ταυτόχρονα παραγωγοί – έμποροι φυσικού αερίου και ο δεύτερος την υποχρεωτική πιστοποίηση και εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου που θα πρέπει να έχει ο αγοραστής.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η καταγγελία της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και SOCAR, που απαιτείται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το νέο διαγωνισμό.

Γ. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου