Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Στα βαθιά νερά του Γ’ Γύρου Αδειοδοτήσεων

Από το energy.reporter.com.cy
Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες διαπραγματεύσεις με εκπρόσωπους των αναδόχων εταιρειών για τα τεμάχια 6,8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Η κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum για το οικόπεδο 10, η κοινοπραξία ENI-TOTAL για το οικόπεδο 6 και η ΕΝΙ μόνη της για το οικόπεδο 8 θα πραγματοποιήσουν διαδοχικές ξεχωριστές συναντήσεις εντός της ημέρας με την διαπραγματευτική ομάδα που έχει ορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Αυτής της ομάδας θα ηγείται ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, τους οποίους θα πλαισιώνει ομάδα τεχνοκρατών από το υπουργείο και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου αλλά και εξωτερικοί σύμβουλοι. 

Στην περίπτωση που..
οι διαπραγματεύσεις είναι επιτυχείς και νοουμένου ότι θα ληφθεί έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο το κράτος θα προχωρήσει στην υπογραφή των συμβολαίων αναλογικού καταμερισμού. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον πρώτο επιλαχόντα στα τεμάχια όπου υπάρχει.

Πάντως επιδίωξη του κ. Λακκοτρύπη όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος είναι η κατάληξη σε τελικές συμφωνίες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου και υπογραφή των συμβολαίων αναλογικού καταμερισμού.
Το πολύπλοκο συμβόλαιο καταμερισμού είναι ίδιο για όλους τους ανάδοχους και δημοσιευμένο στην προκήρυξη του Γ’ γύρου αδειοδότησης. Σε αυτό θα πρέπει να συμπληρωθούν ορισμένοι αριθμοί. Έτσι οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν σε τρία σημεία: Το ποσοστό της κάθε πλευράς, το προσφερόμενο μπόνους προς το κράτος και το πρόγραμμα γεωτρήσεων κάθε εταιρείας. 
Το βασικότερο σημείο είναι το ποσοστό κάθε πλευράς σε περίπτωση ανακάλυψης και εκμετάλλευσης κοιτάσματος ή κοιτασμάτων σε ένα τεμάχιο. 

Κάθε μία από τις προτάσεις που έχουν επιλεγεί, με βάση την απόφαση του Υπουργικού, περιέχει το προτεινόμενο ποσοστό διαμοιρασμού από κάθε εταιρεία ή κοινοπραξία. Για παράδειγμα ένα 75% προς τη Δημοκρατία και ένα 25% προς την εταιρεία που μπορεί να διαμορφώνεται ελαφρά ανάλογα με τις ποσότητες άντλησης και τις τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς. Στόχος της κυβερνητικής πλευράς θα είναι η βελτίωση αυτού του ποσοστού υπέρ της Δημοκρατίας. 
Δεύτερο σημείο είναι το προσφερόμενο μπόνους από κάθε ανάδοχο προς στο κράτος με την ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης. Στόχος και πάλι θα είναι η μεγιστοποίηση αυτού του ποσού. Τρίτο και πολύ σημαντικό σημείο θα είναι το πρόγραμμα γεωτρήσεων κάθε εταιρείας με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε συμβόλαιο έρευνας αναλογικού καταμερισμού είναι χρονικής διάρκειας επτά ετών, η οποία χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη δύο χρόνια και η τρίτη είναι δύο χρόνια. Αυτό θα είναι ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης. Όπως είπε και ο υπουργός κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στόχος θα είναι να βελτιωθούν οι τεχνικοί οικονομικοί και νομικοί όροι που βρίσκονται στο συμβόλαιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου