Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει η Ουάσιγκτον απειλούν την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου

Από το worldenergynews.gr
Οι συνέπειες της φορολογικής πρότασης του Κογκρέσου θα μπορούσαν να καταλήξουν σε άσχημα νέα για τις τιμές του πετρελαίου

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει τη συζήτηση ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου για την επιβολή ενός νέου συνοριακού φόρου για όλες τις εισαγωγές, και μια παρενέργεια του, εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό δολάριο.

Αυτή η ισχυροποίηση του δολαρίου σύμφωνα με το CNBC θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες βιομηχανίες των ΗΠΑ, και ένας από αυτούς τους τομείς θα μπορούσε να είναι η ενέργεια, σύμφωνα με τον Francisco Blanch, επικεφαλής των παγκόσμιων εμπορευμάτων και παραγώγων της Bank of America Merrill Lynch.

Αυτό συμβαίνει γιατί..
ένα υψηλότερο δολάριο πλήττει δυσανάλογα τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, για τις οποίες ο μοναδικός τομέας  ανάπτυξης είναι η βιομηχανία πετρελαίου. 

Το χρέος σε δολάρια  γίνεται όλο και πιο ακριβό  για τον αναπτυσσόμενο κόσμο και το κόστος συνεχώς αυξάνεται.

Αυτό περιλαμβάνει και το αργό πετρέλαιο, καθώς θα έχει σημαντικές επιπτώσεις  για τις αναδυόμενες αγορές στην τιμή του πετρελαίου, δεδομένου ότι όλη η νέα ζήτηση- το τρέχον έτος 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - αναμένεται να προέλθει από τον αναδυόμενο κόσμο, σύμφωνα με τον Blanch.

"Ο συνδυασμός ενός πολύ ισχυρού δολαρίου ... των εμπορικών φραγμών και τα υψηλότερα επιτόκια είναι ένα τοξικό μείγμα για τις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Blanch.

Ο Blanch βλέπει ότι το πετρέλαιο θα αυξηθεί σε 70 δολάρια το βαρέλι μέχρι το καλοκαίρι,  ενώ παράλληλα βλέπει και ένα έλλειμμα εφοδιασμού, μετά από χρόνια πλεόνασμα στην αγορά αργού. Το έλλειμμα θα μπορούσε να φθάσει τα 650.000 βαρέλια την ημέρα από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εκτίμησε.

Ο ίδιος αναμένει η νέα ζήτηση να προέρχονται κυρίως από την Ασία - με 200.000 βαρέλια  καθημερινή νέα ζήτηση από την Κίνα, 300.000 από την Ινδία και άλλα 200.000 από άλλα μέρη της Ασίας.

Η ζήτηση από την Μέση Ανατολή θα μπορούσε να  αυξηθεί κατά 150.000 και από την Αφρική, λιγότερο από 200.000 βαρέλια την ημέρα, είπε.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά το τέταρτο τρίμηνο ήταν μόλις κάτω από 97 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η ανάπτυξη  από την πλευρά της ζήτησης είναι το κλειδί της εξίσωσης για τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τηντην πρόβλεψη του Blanch και γι’ αυτό ο ίδιος ανησυχεί για το δολάριο.

«Το θέμα των αναδυόμενων αγορών είναι ότι δεν θα είναι σε θέση να συμβιβαστούν με την πίεση του δολαρίου», είπε.

Πώς ένας φόρος ενισχύει το δολάριο

Η πρόταση  για τη φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα συνοριακά προσαρμοσμένο φόρο για να χρηματοδοτήσει μια μεγάλη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 35% έως 20%. 

Ο προτεινόμενος φόρος θα αυξηθεί 1.100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 10 χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Strategas - αν και αυτό θα καλύπτει μόνο ένα μέρος του φόρου των εταιρειών.

Οι υποστηρικτές του φόρου λένε ότι θα πρέπει να επικεντρώσει εκ νέου την αμερικανική βιομηχανία στην εγχώρια παραγωγή - γιατί φορολογεί τις εισαγωγές, αλλά όχι τις εξαγωγές - και να συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. 

Υποστηρίζουν ότι το δολάριο θα πρέπει να αυξηθεί και θα πρέπει να εξαλείψει τις πληθωριστικές πιέσεις από την αύξηση του κόστους των εισαγωγών. Αλλά οι λιανοπωλητές, τα διυλιστήρια και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων το βλέπουν ως μειονέκτημα, δεδομένου ότι όλα στηρίζονται στις εισαγωγές.

Το ποσό της αναμενόμενης επίπτωσης του δολαρίου - εάν τα αγαθά φορολογούνται με 20%- υπολογίζεται να φθάσει σε 25%. 

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι δεν είναι σύμφωνοι σχετικά με αυτό, και μερικοί εκτιμούν ότι το δολάριο δεν μπορεί να ενεργήσει με τον τρόπο που περιμένουν , με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει τις τιμές των εισαγόμενων εμπορευμάτων.

Αλλά κάθε ενίσχυση  δολάριο θα πλήξει τις αναδυόμενες οικονομίες. "Νομίζω ότι αυτό που σχεδιάζει η νέα  Προεδρία θα μπορούσε κατά λάθος να βλάψει τον οικονομικό ιστό των αναδυόμενων αγορών. Οι αναδυόμενες αγορές είναι πολύ εύθραυστες», δήλωσε ο Blanch.

Η παραγωγή πετρελαίου είναι επίσης προφανώς σημαντική για  την αύξηση των τιμών που  σημαίνει ότι το πετρέλαιο που είναι πιο ακριβό στην παραγωγή μπορεί να επιστρέψει πίσω στην αγορά. 

Το πετρέλαιο αξίας άνω των  50 δολαρίων το βαρέλι βοήθησε τους παραγωγούς σχιστόλιθου στις ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή. 

Στις Η.Π.Α. την περασμένη εβδομάδα, η παραγωγή αυξήθηξκε κατά σχεδόν 190.000 βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας σε 8,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο ΟΠΕΚ και χώρες – παραγωγοί μη μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν πρόσφατα να μειώσουν την παραγωγή με στόχο την στήριξη των τιμών του πετρελαίου, και αυτό έχει βοηθήσει να κρατηθεί το  πετρέλαιο στο 50 δολάρια το βαρέλι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου