Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΙΕΝΕ: Οι ενεργειακές προοπτικές της ΝΑ Ευρώπης

Αποτέλεσμα εικόνας για ιενε
Από το energyworld.gr
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του «South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017» (SEEEO 2016-2017), της μεγάλης μελέτης αναφοράς του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα. Στην παρουσίαση της μελέτης παρευρέθησαν εξέχοντα στελέχη του ελληνικού ενεργειακού τομέα, εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών, μέλη του ΙΕΝΕ αλλά και συνεργάτες που βοήθησαν για την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής μελέτης.
Παρουσιάζοντας τη μελέτη του«South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017» του ΙΕΝΕ, ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Κωστής Σταμπολής, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο περιεχόμενο της έκδοσης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα κυριότερα ζητήματα στον ενεργειακό τομέα για τη ΝΑ Ευρώπη αφορούν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου και τις επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών της περιοχής, τις διασυνδέσεις των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και την εξάρτηση από τον άνθρακα.

Όπως τόνισε ο κ. Σταμπολής, αποτελεί πρόκληση συνολικά για..
την περιοχή η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την προώθηση του ανταγωνισμού και της «καθαρής» ενέργειας. Επίσης, ο κ. Σταμπολής επισήμανε τη σημασία των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας, της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και των προβλέψεων για την εξέλιξη της προσφοράς και της ζήτησης ως το 2035 στην περιοχή. Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε τον ρόλο της Τουρκίας, καθώς, αν συμπεριληφθεί αυτή η χώρα στο μοντέλο προβλέψεων, τότε εκτιμάται ότι η ζήτηση θα αυξηθεί, ενώ χωρίς την Τουρκία, η ζήτηση θα κινηθεί σταθεροποιητικά ή και ελαφρώς πτωτικά.

Γενικότερα, όπως επισήμανε, η μελέτη SEEEO 2016-2017 του ΙΕΝΕ, η οποία αποτελεί επικαιροποιημένη έκδοση του SEEEO του 2011, παρέχει μια εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη εικόνα του ενεργειακού τομέα της περιοχής. Παράλληλα, περιλαμβάνει ένα τεράστιο αριθμό δεδομένων και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών σεναρίων για το πως θα διαμορφωθεί η ενεργειακή προσφορά και ζήτηση, καθώς και εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων μέχρι το 2025 για όλο το φάσμα των ενεργειακών εφαρμογών στις χώρες της περιοχής.

Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Senior Partner της KG Law Firm και Γενικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε στο κεφάλαιο της έκδοσης που αφορά τις νομικές εξελίξεις στις 13 χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, μίλησε για τη σημασία της έκδοσης αυτής του ΙΕΝΕ, που στόχο έχει να αναδείξει την αναγκαιότητα ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού συνολικά για την περιοχή.

Ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με τη συμμετοχή του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ και Διευθυντή του Ε3Μ Lab του ΕΜΠ, Καθηγητή Παντελή Κάπρου, του Δρ. Ιωάννη Δεσύπρη, τ. Προέδρου και Μέλους ΔΣ του ΙΕΝΕ Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου Μυτιληναίος, του κ. Χρήστου Δήμα, Προέδρου του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μέλους ΔΣ και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής Γεωπολιτικής και Ενέργειας του ΙΕΝΕ, του κ. Διομήδη Σταμούλη, Δ/ντή Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επιχειρ. Ανάπτυξης, Διύλισης, Εφοδιασμού, Εμπορίας & Χημικών των ΕΛΠΕ, καθώς και του κ. Κωνσταντίνου Νάζου, Τομεάρχη Αναλύσεων Αγοράς, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ενέργειας της ΔΕΗ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ζητήματα του ενεργειακού σχεδιασμού, των ΑΠΕ και των διασυνδέσεων στη ΝΑ Ευρώπη.

Ας σημειωθεί ότι, για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχει προγραμματισθεί μια σειρά από εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην Μελέτη του Outlook και θα πραγματοποιηθούν στην Σόφια, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, την Κωνσταντινούπολη, την Βιέννη, και σε άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής. Λεπτομέρειες αναφορικά με τις πιο πάνω εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν μέσα από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του ΙΕΝΕ.

Η χρηματοδότηση της μελέτης «South East Europe Energy Outlook 2016 – 2017»  του ΙΕΝΕ προήλθε από μια ομάδα χορηγών στους οποίους περιλαμβάνονται οι εξής εταιρείες: Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ) ενώ υποστηρικτές είναι οι εταιρείες: Τέρνα Ενεργειακή, ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ, EnSCo, Energean Oil & Gas, καθώς και η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm.

Χορηγοί της εκδήλωσης της 14ης Δεκεμβρίου ήταν η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η IGI Poseidon, ο ΑΔΜΗΕ και η EnSCo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου