Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Τι σημαίνει μια τιμή πετρελαίου στα 65 δολάρια για την αμερικανική σχιστολιθική παραγωγή

Από το energypress.gr
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ με τους υπόλοιπους παραγωγούς για μείωση της παραγωγής έχει οδηγήσει σε συγκρατημένη αισιοδοξία στον κλάδο, με την τιμή του αργού WTI να βρίσκεται πλέον στα 51 δολάρια, αν και υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες για το κατά πόσο η αύξησή της θα είναι «δομική» ή αν θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και μέχρι που θα φτάσει.

Ως εκ τούτου, ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι σημαίνει μια τιμή κοντά στα 65 δολάρια ανά βαρέλι, που είναι και ο στόχος, για την αμερικανική σχιστολιθική παραγωγή πετρελαίου.

Όπως αναφέρει το Platts, με 65 δολάρια το βαρέλι, υπάρχουν περιθώρια..
αύξησης της παραγωγής και ενισχυμένων επιστροφών (IRR), ιδίως σε περιοχές όπως ο σχηματισμός Permian και ιδίως σε λεκάνες όπως το Ντέλαγουερ και το Μίντλαντ. Το Platts εκτιμά ότι το IRR για μια τυπική πετρελαιοπηγή στο Ντέλαγουερ είναι σήμερα 37%, ένα από τα καλύτερα σε όλες τις ΗΠΑ. Αν το πετρέλαιο φτάσει τα 65 δολάρια, τότε ο δείκτης αυτός θα αυξηθεί κατά 14% στο 51%.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα μέσο κόστος γεώτρησης 6 εκατ. δολαρίων και ρυθμό αρχικής παραγωγής (ΙΡ) 575 βαρελιών/ημέρα, με ένα μείγμα παραγωγής κατά 76% πετρέλαιο.

Στη γειτονική λεκάνη Μίντλαντ, που είναι η δεύτερη πιο επικερδής στη χώρα, οι επιστροφές ανέρχονται σήμερα στο 34%, με προοπτική να φτάσουν το 48% αν επικρατήσει μια τιμή αργού στα 65 δολάρια το βαρέλι. Ο ρυθμός αρχικής παραγωγής εκεί είναι χαμηλότερος κατά 100 βαρελια/ημέρα και το μέσο κόστος γεώτρησης φτάνει τα 5,5 εκατ. δολάρια.

Το Platts υπολογίζει ότι η παραγωγή φέτος στο Permian θα ανέλθει σε 2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Με το αργό στα 65 δολάρια, όμως, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης κατά 120.000 βαρέλια/ημέρα το 2017. Παράλληλα, το Platts υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια πολύ συντηρητική εκτίμηση, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός γεωτρήσεων που έχουν διενεργηθεί, αλλά παραμένουν ανενεργές και θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή στο εξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου