Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ο «Γρίφος» του ΟΠΕΚ Διχάζει τον Κόσμο του Πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για οπεκ
Από το energia.gr
Κανείς δε συμφωνεί με κανέναν για το πότε θα εξισορροπηθεί η αγορά πετρελαίου από τη συμφωνία των παραγωγών, με κάποιους να λένε για το πρώτο μισό του 2017, άλλους για το δεύτερο εξάμηνο και μερικούς να κάνουν λόγο ακόμη και για φέτος.

Όπως συνοψίζει το Bloomberg, υπάρχει μεγάλο εύρος απόψεων, από το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) και τον ΟΠΕΚ, μέχρι τη Σαουδική Αραβία και την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την IEA, η συμφωνία της 10ης Δεκεμβρίου μεταξύ ΟΠΕΚ και 11 άλλων παραγωγών μάλλον θα αρχίσει να αντιστρέφει την τριετή υπερπροσφορά μέσα στους έξι επόμενους μήνες. Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ, από την άλλη, είναι λιγότερο αισιόδοξος, προβλέποντας ότι τα αποθέματα δεν θα υποχωρήσουν πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας -του μεγαλύτερου και πιο επηρεαστικού μέλους του καρτέλ-, Khalid Al-Falih, ήταν εχθές..
πιο ασαφής στις προβλέψεις του, υποστηρίζοντας πως βλέπει την προσφορά και τη ζήτηση να ευθυγραμμίζοντας κάποια στιγμή φέτος, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Για την Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA), τη μονάδα του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, ο Σαουδάραβας υπουργός είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση της EIA στις 6 Δεκεμβρίου υπολογίζει πως τα αποθέματα θα ενισχυθούν κατά 420.000 κατά μέσο όρο την ημέρα τον επόμενο χρόνο.

«Δεδομένης της ανεπάρκειας έγκαιρων στοιχείων για την προσφορά, η αγορά αναγκάζεται να βασίσει πολλά στην πίστη», σχολίασε ο Harry Tchilinguirian, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής στην BNP Paribas για τα εμπορεύματα.

Το πρακτορείο επισημαίνει πως αυτή η διάσταση απόψεων δεν πρόκειται να γεφυρωθεί, καθώς βασίζεται σε διαφορετικές εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου: ο ΟΠΕΚ βλέπει τη συνολική κατανάλωση να διαμορφώνεται στα 95,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2017 κατά μέσο όρο, η EIA τοποθετεί το νούμερο στα 97 εκατ. βαρέλια/ημέρα και η IEA βλέπει 97,6 εκατ.

Τα σώματα διαφωνούν επίσης και στο πόσο πετρέλαιο θα αντλήσουν οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, με το καρτέλ να εκτιμά 56,6 εκατ. και την IEA 57.

Τη δυσκολία να προβλεφθεί η προσφορά και η ζήτηση πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα, υπογραμμίζει το γεγονός πως μεγάλοι φορείς δεν συμφωνούν καν επάνω στο πόσο πετρέλαιο χρησιμοποίησε ο κόσμος πέρυσι.

Υπάρχει εδώ ένα κενό περίπου 1,6 εκατ. βαρελιών/ημέρα, μεταξύ των ζήτησης που εκτιμά για το 2015 η IEA και ο ΟΠΕΚ –ποσότητα πάνω-κάτω ίση με το σύνολο του αργού που παρήγαγε κάθε μέρα η Νιγηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου