Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Η ιστορική απόφαση του ΟΠΕΚ δεν θα «στεγνώσει» τα πετρελαϊκά αποθέματα

Από το newmoney.gr
Κατά πάσα πιθανότητα, ο ΟΠΕΚ θα φέρει σε ισορροπία την αγορά πετρελαίου μέχρι τα μέσα της επόμενη χρονιάς, ωστόσο η μείωση της παραγωγής που αποφάσισε δεν αναμένεται να «στεγνώσει» τα αποθέματα που πιέζουν τις τιμές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Νιγηρίας, Emmanuel Kachikwu, η πετρελαϊκή αγορά θα επανέλθει σε ισορροπία «γύρω στα μέσα του 2017», σημαίνοντας το τέλος της υπερκάλυψης της ζήτησης από την προσφορά που παρατηρούμε τα τελευταία τρία χρόνια.



Οι υπολογισμοί του Bloomberg, ωστόσο, οι οποίοι βασίζονται σε στοιχεία του ΟΠΕΚ δείχνουν ότι για όλο το 2017 θα υπάρχει μικρή συνολική μείωση στα πετρελαϊκά αποθέματα που..
βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ , ακόμα κι αν ο ΟΠΕΚ μπορέσει να πείσει στη συνάντηση του Σαββάτου τα μη μέλη του να μειώσουν την παραγωγής τους.

«Ακόμα και με 100% συμμόρφωση και από τα μέλη και από τα μη μέλη του ΟΠΕΚ, τα παγκόσμια αποθέματα δεν φαίνεται να μειώνονται το α' εξάμηνο του 2017», αναφέρει και ο Tamas Varga, αναλυτής στη χρηματιστηριακή PVM Oil Associates στο Λονδίνο. «Αυτό θα διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου υπό έλεγχο».

Οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 60-70 δολάρια το βαρέλι, αν ο ΟΠΕΚ καταφέρει να επαναφέρει το ύψος των αποθεμάτων σε λογικά πλαίσια, αναφέρει, από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Eulogio del Pino, η άποψη του οποίου αντανακλά την άποψη πολλών εντός του ΟΠΕΚ, από τη Σαουδική Αραβία μέχρι το Ιράν. Οι οιωνοί για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι ανάμεικτοι.

Κι ενώ η Ρωσία έχει δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια τη μέρα το α' εξάμηνο του 2017, χώρες όπως το Μεξικό, το Αζερμπαϊτζάν και η Κολομβία είναι πιθανό να υιοθετήσουν ακούσια υποχώρηση στην παραγωγή που έχουν ήδη αποτιμηθεί από τους traders, όπως είναι οι περικοπές. Το σενάριο αυτό θα άφηνε αμετάβλητο το πλεόνασμα των 300 εκατ. βαρελιών στο παγκόσμιο απόθεμα στο οποίο στοχεύουν ο Del Pino και οι συνάδελφοί του.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Rystad Energy αναμένουν έλλειμμα 1,26 εκατ. βαρελιών τη μέρα κατά το α' εξάμηνο του 2017 αν η Ρωσία αποδειχθεί η μοναδική χώρα από τα μη μέλη του ΟΠΕΚ που θα συμμορφωθούν με την απόφαση του Οργανισμού.

Πάντως, ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της Σ. Αραβίας, Ali Al-Naimi, ανέφερε ότι η εκπλήρωση της απόφασης του ΟΠΕΚ είναι ευσεβείς πόθος και θεωρεί ότι τα μέλη του σκοπεύουν να εξαπατήσουν τους πάντες και να μην συμμορφωθούν.

Το Καζακστάν ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στη μείωση της παραγωγής, μολονότι, σύμφωνα με τη Rystad, θεωρείται αμφίβολο ότι θα το κάνει, δεδομένου ότι στο κοίτασμα του Kashagan, που αποτιμάται στα 50 δισ. δολ. μόλις άρχισαν να γίνονται εξορύξεις.

Πάντως, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, ο ΟΠΕΚ ίσως χρειαστεί να περιμένει ακόμα περισσότερο (σσ. και πέραν του 2017) για την επαναφορά της αγοράς σε συνθήκες ισορροπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου