Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

IEA: Κίνδυνος για Σοκ στην Αγορά Πετρελαίου Λόγω των Υψηλών Αποεπενδύσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για IEA: Κίνδυνος για Σοκ στην Αγορά Πετρελαίου Λόγω των Υψηλών Αποεπενδύσεων
Ενισχύονται οι πιθανότητες για σοκ στην αγορά πετρελαίου τα επόμενα χρόνια, καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί αργού που πλήττονται από τη μεγάλη πτώση των τιμών, έχουν προχωρήσει σε περικοπές επενδύσεων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). 

Οι περικοπές δαπανών που έχουν διαμορφωθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ενισχύουν το ενδεχόμενο να δούμε «εκπλήξεις» σε ότι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού με πετρέλαιο στο «όχι και τόσο μακρινό» μέλλον, τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος Oil Industry and Markets του ΙΕΑ, Νιλ Άτκινσον, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη. 

Όπως υπογράμμισε, για να διατηρηθεί το υφιστάμενο επίπεδο παραγωγής χρειάζονται επενδύσεις 300 δισ. δολαρίων περίπου, την ίδια ώρα που ..
οι μεγάλοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλίας και Μεξικό, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για να συνεχίσουν τις επενδύσεις.

«Χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις [...[ Υπάρχει κίνδυνος ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου ουσιαστικά δεν θα επενδύουμε στο upstream», σημείωσε. «Αν οι επενδύσεις δεν αυξηθούν το 2017 και το 2018, μπορεί να δούμε μία εκτίναξη των τιμών, καθώς η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση» προσέθεσε. 

Οι εταιρείες του κλάδου, από την ConocoPhillips και την Chevron ως την BP έχουν ακυρώσει επενδύσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων, έχουν περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίες, μείωσαν τα μερίσματα και προχώρησαν σε πωλήσεις assets, καθώς οι τιμές του αργού κατρακύλησαν έως και κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Με τις τιμές να ανακάμπτουν πάνω από τα 40 δολάρια/βαρέλι, ο κ. Άτκινσον εκτίμησε ότι τα χειρότερα ίσως έχουν περάσει «προς το παρόν».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η συνάντηση που προγραμματίζουν η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ στη Ντόχα τον Απρίλιο, δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά τη μείωση της προσφοράς. 


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου