Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ποιοι θέλουν χαμηλά την τιμή του πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Οι αγορές είναι απελπισμένες απέναντι στην τιμή του πετρελαίου περιμένοντας να επανέλθει στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2014, δηλαδή σε “τριψήφια” ύψη.rubberring2

Άλλωστε, υψηλότερες τιμές πετρελαίου σημαίνουν υψηλότερα κέρδη για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, περισσότερα έσοδα για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και καλύτερα ποσοστά για τους επενδυτές.

Όμως, παρόλο που το πετρέλαιο κοστολογείται σχεδόν 60% χαμηλότερα από αυτές τις τιμές, οι περισσότεροι επενδυτές είναι ευγνώμονες αν το πετρέλαιο παραμείνει πάνω απ’ τα 40$ το βαρέλι.

Αυτή την στιγμή..
, μέχρι και αυτό φαίνεται υπερβολικό.

crudeoil3

brentoil3

Και οι δύο βασικές τιμές πετρελαίου (αργό και brent) μπορεί να διατηρούνται οριακά πάνω από 40$ το βαρέλι, αλλά εάν οι τάσεις της αγοράς παραμείνουν ως έχουν, οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβοκατεβαίνουν.

Βασικά υπάρχει πάρα πολύ πετρέλαιο στην αγορά και μειωμένη ζήτηση για αυτό. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι όταν παραβιάζεις τα βασικά.

Ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών εξαγωγών Χωρών) προσπαθεί να επιβληθεί στους δυτικούς ανταγωνιστές του συνεχίζοντας να προσφέρει αμείωτα πετρέλαιο στην αγορά.

Και φαίνεται πως η τακτική τους δουλεύει, καθώς ο Juan Prada της Barclays σε δήλωσή του στην αρχή του μήνα ανέφερε “ Στατιστικά έδειξαν πως τα ποσοστά των ενεργών εξεδρών άντλησης πετρελαίου στις Η.Π.Α. έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα τους από τον Δεκέμβριο του 2009. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω απ’ τις προσδοκίες τόνωσης της κινέζικης οικονομίας.”

Μια βδομάδα αργότερα, ο Adam Longson της Morgan Stanley σχολίασε ότι η “αχαλίνωτη” χρηματοδότηση μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών θα κλειδώσει την τιμή για την West Texas Intermediate στα 49$ το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να παγώσουν την παραγωγή πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου, αλλά η Σαουδική Αραβία παράγει τόσο πολύ πετρέλαιο που, ακόμα και αν μειώσει την παραγωγή της, η τιμή του πετρελαίου είναι απρόσμενο να ανέβει.

Το πετρέλαιο παραμένει γύρω στα 40$ το βαρέλι και όσο χαμηλότερα πέφτει, τόσο πιο πιθανό είναι οι εταιρείες να συνεχίσουν να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο.

Ακούγεται παράλογο έτσι;

Όπως επεσήμανε η Goldman Sachs τον Μάρτιο, μια αύξηση της τιμής ενθαρρύνει μεγαλύτερη παραγωγή, η οποία θα εμποδίσει κάθε πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εξισορρόπηση του προβλήματος της υπερβολικής προσφοράς που έχει κρατήσει τις τιμές τόσο χαμηλά τον προηγούμενο χρόνο.


ΠΗΓΗ:mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου