Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ασφαλιστικά μέτρα της Energean για την παραχώρηση στα ΕΛΠΕ του οικοπέδου Άρτα – Πρέβεζα


Στη δικαστική οδό και συγκεκριμένα στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων καταφεύγει η Energean Oil & Gas, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αμφισβητώντας την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία αναδείχτηκαν οι «επιλεγέντες αιτούντες» στο διαγωνισμό για τα τρία χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας.

Στην προσφυγή, η οποία έχει ήδη κατατεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο ζητάει να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΝ και υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού και κακώς επιλέχτηκαν τα ΕΛΠΕ για τις δύο χερσαίες περιοχές, καθώς δεν έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην παραγωγή υδρογονανθράκων.

Η βασική διένεξη αφορά ως γνωστόν την..
περιοχή Άρτα – Πρέβεζα την οποία διεκδικούσαν και οι δύο εταιρείες (ΕΛΠΕ και Energean) αλλά τελικά δόθηκε στα ΕΛΠΕ αφού πρώτα είχαν υπάρξει κινήσεις και συνεννοήσεις για από κοινού εκμετάλλευση.

Η Energean πάντως δεν έκρυψε σε καμία φάση της διαδικασίας την αμφισβήτησή της περί του ότι τα ΕΛΠΕ τηρούσαν τους τυπικούς όρους για συμμετοχή στο διαγωνισμό. Είχε μάλιστα στείλει στην Επιτροπή Αξιολόγησης σχετική επιστολή.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τρία χερσαία οικόπεδα του διαγωνισμού, η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας «δόθηκε» στην Energean Oil & Gas που ήταν η μόνη που είχε καταθέσει προσφορά, η περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου «δόθηκε» στα ΕΛ.ΠΕ. που επίσης είχαν καταθέσει τη μόνη προσφορά, ενώ για την περιοχή Άρτας – Πρέβεζας την οποία διεκδικούσαν τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η Energean, η απόφαση του ΥΠΕΝ ήταν να παραχωρηθεί στα  ΕΛΠΕ.

Είχε προηγηθεί η παρότρυνση του Υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη προς τις δύο εταιρείες να «τα βρουν» ώστε να αναλάβουν από κοινού την περιοχή της Άρτας – Πρέβεζας. Έγιναν πράγματι κάποιες συναντήσεις και προσπάθεια συνεννόησης, ωστόσο απέβησαν άκαρπες και διακόπηκαν, κυρίως λόγω διαφωνίας για το ποιος θα ήταν ο operator. Η Energean επέμενε ότι θα πρέπει να το αναλάβει η ίδια με το σκεπτικό ότι διαθέτει έμπρακτα την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Μετά το ναυάγιο των συζητήσεων, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να «δώσει» την περιοχή στον (έστω και με βραχεία κεφαλή) πλειοδότη, δηλαδή στα ΕΛΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται ως τις 30 Ιουνίου η αξιολόγηση των προσφορών και στο διαγωνισμό για τις θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου