Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Επιστροφή στην ομαλότητα για το πετρέλαιο;

Επιστροφή στην ομαλότητα για το πετρέλαιο;
Η αγορά πετρελαίου μοιάζει να επιστρέφει στην ομαλότητα, αφού πρώτα αποτέλεσε μία πραγματική καταιγίδα για τις αγορές και μάλιστα για μία 7ετία.

Ένας εκ των δεικτών μεταβλητότητας της αγοράς έχει υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2009, στα οποία βρέθηκε πρόσφατα, καθώς οι φόβοι των αγορών μοιάζουν να παγώνουν μετά και τη συμφωνία μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγικών χωρών για πάγωμα και της δικής τους παραγωγής.

Οι επενδυτές εντός του Φεβρουαρίου προσπαθούσαν να κατανοήσουν εάν η Σ. Αραβία θα κατόρθωνε να προσελκύσει και άλλους παραγωγούς στην πολιτική μη ανόδου των τιμών. Η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης υποχώρησε σχεδόν στο μισό, από τη στιγμή που η μεγαλύτερη παραγωγός του OPEC αποφάσισε να μη..
μειώσει την ημερήσια παραγωγή της, διατηρώντας «ανοικτές τις τάπες» των πετρελαιοπηγών της, σε μία προσπάθεια να σβήσει από την αγορά τους βασικούς της ανταγωνιστές.



Μετά τις «επιτυχημένες» διαπραγματεύσεις μεταξύ του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου, Αλί αλ-Ναίμι και του ομολόγου του από τη Βενεζουέλα, Σ. Αραβία και Ρωσία αποφάσισαν να παγώσουν την ημερήσια παραγωγή τους, την ίδια ώρα που το Ιράν χαρακτήριζε ως «γελοία» αυτήν τη συμφωνία. 

Από τότε ο δείκτης CBOE Crude Oil Volatility Index κινήθηκε ανοδικά, φθάνοντας στο ανώτερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009.

Όμως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο φόβος για περαιτέρω σκαμπανέβασμα των τιμών μοιάζει να έχει υποχωρήσει, ενώ το πετρέλαιο έχει ενισχυθεί κατά 18% διαμορφούμενο κοντά στα 35 δολάρια το βαρέλι.

«Από τη στιγμή που Σ. Αραβία και Ρωσία έφθασαν σε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής, η μεταβλητότητα έχει υποχωρήσει και οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί, με την αγορά να επανεξετάζει τα θεμελιώδη δεδομένα», τονίζει ο Hong Sung Ki, κορυφαίος αναλυτής της Samsung Futures και προσθέτει ότι «αναμένεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω σταθεροποίηση των τιμών εντός των επόμενων μηνών, πιθανώς κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι, τουλάχιστον έως την επόμενη σύνοδο του OPEC τον Ιούνιο».



Το αμερικανικό, ελαφρύ αργό (WTI) έχει ενισχυθεί πάνω από 30%, ενώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών τον περασμένο μήνα. Ο μέσος όρος συναλλαγών έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα-ρεκόρ που έφθασε στις 11 Φεβρουαρίου.

Η αμερικανική παραγωγή υποχώρησε για έκτη διαδοχική εβδομάδα, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, φθάνοντας στα 9,08 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.

Κορυφαία κράτη-μέλη του OPEC σκοπεύουν να έχουν νέα συνάντηση με άλλους παραγωγούς κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί επί ρωσικού εδάφους, όπως υποστήριξε ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, Εμανουέλ Ίμπε Κατσίκβου.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι, εάν η συμφωνία καταρρεύσει, θα υπάρξει έντονη κινητικότητα στην τιμή του πετρελαίου; Νομίζω ότι θα διατηρηθεί άνω των 30 δολαρίων. Η ανοδική κίνηση στηρίχθηκε περισσότερο σε φήμες και ψιθύρους», εκτιμά ο Angus Nicholson, αναλυτής της IG στη Μελβούρνη.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου