Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Αυτό είναι το ταξίδι ενός βαρελιού πετρελαίου στη Συρία

συρια
Γιατί η βιομηχανία πετρελαίου του ISIS είναι τόσο δύσκολο να πληγεί, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχει υπό τον έλεγχό της το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων πετρελαίου της Συρίας και αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της. Σε εκτενές ρεπορτάζ τους, οι Financial Times ακολούθησαν και παρουσιάζουν τη διαδρομή ενός βαρελιού πετρελαίου στη Συρία, εξηγώντας γιατί είναι τόσο δύσκολο οι αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ και Ρωσίας να πλήξουν τη βιομηχανία πετρελαίου που έχει στήσει το ISIS.

1. Πού γίνεται η εξόρυξη πετρελαίου

Η κυριότερη περιοχή παραγωγής πετρελαίου από το Isis είναι η ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, στην οποία τον Οκτώβριο η παραγωγή ήταν μεταξύ 34.000 και 40.000 βαρέλια ημερησίως. Έκτοτε, η παραγωγή έχει μειωθεί λόγω των..
αεροπορικών επιδρομών, όμως το Isis ελέγχει επίσης την περιοχή Qayyara κοντά στη Μοσούλη (στο βόρειο Ιράκ) στην οποία παράγονται περίπου 8.000 βαρέλια την ημέρα.

συρια1
Είναι πολύ δύσκολο να έχει κανείς μία σαφή εικόνα της παραγωγής πετρελαίου από τις ελεγχόμενες περιοχές του Isis. Τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου που έχει η οργάνωση υπό τον έλεγχό της, ωστόσο, είναι παλιά και το ISIS δεν έχει ούτε την απαραίτητη τεχνολογία ή ούτε απαραίτητο εξοπλισμό για τη συντήρησή τους.

Η τιμή του πετρελαίου του ISIS εξαρτάται από την ποιότητα του. Για παράδειγμα, ορισμένα διυλιστήρια χρεώνουν περίπου 25 δολάρια το βαρέλι. Πριν την έναρξη των συντονισμένων αεροπορικών επιθέσεων, το ISIS υπολογιζόταν πως κέρδιζε ενάμιση εκατομμύριο την ημέρα από την παραγωγή πετρελαίου.

2. Πώληση αργού πετρελαίου

Το ISIS πωλεί το μεγαλύτερο μέρος του αργού του πετρελαίου απευθείας σε ανεξάρτητους εμπόρους. Βάσει ενός ιδιαίτερα οργανωμένου συστήματος, οι αγοραστές από Συρίας και Ιράκ πηγαίνουν απευθείας στα διυλιστήρια πετρελαίου με τα φορτηγά τους για να αγοράσουν αργό πετρέλαιο.

συρια2
Μετά την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων, το Isis έχει «αναβαθμίσει» το σύστημά του. Πλέον, όταν οι οδηγοί φορτηγών καταγράφονται έξω από το διυλιστήριο και παίρνουν τον αριθμό της σειράς τους, ενημερώνονται για το τι ώρα πρέπει να περάσουν για να παραλάβουν το πετρέλαιο. Έτσι, αποφεύγεται το… μποτιλιάρισμα και δεν γίνονται εύκολα στόχος των επιθέσεων.

3. Διυλιστήρια πετρελαίου

Οι έμποροι έχουν πολλές επιλογές αφότου παραλάβουν το φορτίο τους. Μπορούν είτε να μεταφέρουν το πετρέλαιο σε κάποιο κοντινό διυλιστήριο, να το αδειάσουν και να επιστρέψουν στην ουρά, είτε να πουλήσουν το πετρέλαιο σε εμπόρους με μικρότερα οχήματα, οι οποίοι στη συνέχεια θα το στείλουν σε αντάρτες βόρεια της Συρίας ή ανατολικά προς το Ιράκ. Μπορούν, επίσης, να δοκιμάσουν την τύχη τους πωλώντας το πετρέλαιο σε κάποιο άλλο διυλιστήριο ή στην τοπική αγορά.

Οι περισσότεροι προτιμούν να πουλήσουν αμέσως το πετρέλαιο και να έχουν άμεσο κέρδος τουλάχιστον 30 δολαρίων ανά βαρέλι. Η διύλιση του πετρελαίου γίνεται από τους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής, οι οποίοι κατασκεύασαν αυτά τα υποτυπώδη διυλιστήρια που καταστράφηκαν μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

4. Καύσιμα στην αγορά

Όταν το πετρέλαιο έχει περάσει από την απαραίτητη επεξεργασία, αγοράζεται από εμπόρους σε αγορές σε όλη τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό το σημείο της αλυσίδας, το ISIS έχει απεμπλακεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη διαδικασία εμπορίας του πετρελαίου.

Υπάρχουν αγορές καυσίμων σε όλες τις ελεγχόμενες από το ISIS περιοχές και τους αντάρτες τoυ που συχνά βρίσκονται κοντά στα διυλιστήρια. Οι περισσότερες πόλεις έχουν μια μικρή αγορά καυσίμων, όμως οι ντόπιοι αγοράζουν και πωλούν το πετρέλαιο.

Οι αγορές του ISIS: Πρόκειται για πόλεις όπως η Ιεράπολη της Συρίας ή η αλ-Μπαμπ στην ανατολική πλευρά του Χαλεπίου. Οι έμποροι εδώ πρέπει να παρουσιάσουν ένα έγγραφο που να αποδεικνύει ότι έχουν καταβάλει τη ζακάτ, έναν φόρο δεκάτης που τους επιτρέπει να αγοράσουν το πετρέλαιο χωρίς φόρο.

Μοσούλη: Σε ελεγχόμενες από το ISIS πόλεις του Ιράκ, όπως η Μοσούλη, τα καύσιμα πωλούνται σε μίνι«βενζινάδικα» με δύο αντλίες. Οι ντόπιοι πωλητές δίνουν στο πετρέλαιο το όνομα της πόλης από την οποία προέρχεται. Αυτό βοηθά τους αγοραστές να καθορίζουν την ποιότητα του πετρελαίου και να συγκρίνουν τις τιμές.

Οι αγορές των ανταρτών: Δύο είναι οι τύποι καυσίμων που πωλούνται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες της Συρίας: το ακριβότερο καύσιμο που προέρχεται από το ISIS και το φθηνότερο που προέρχεται από εξευγενισμένα καύσιμα.

5. Λαθρεμπόριο καυσίμων

Το μεγαλύτερο μέρος του λαθρεμπορίου από την συριακή πλευρά γίνεται στις περιοχές της αντιπολίτευσης στα βορειοδυτικά. Οι ντόπιοι αγοράσουν καύσιμα, τα βάζουν σε μπιτόνια και τα μεταφέρουν πέρα από τα σύνορα με τα πόδια ή σε ορεινές περιοχές ακόμη και με τα γαϊδούρια ή με άλογα.

Στο Ιράκ, το μεγαλύτερο μέρος του λαθρεμπορίου γινόταν στην περιοχή βόρεια του Κουρδιστάν η οποία έχει τώρα αποκλειστεί και οι ντόπιοι εξηγούν ότι η διαδρομή περνάει τώρα από τον νότο μέσω της επαρχίας Ανμπάρ.


ΠΗΓΗ:fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου