Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Start ups: Έψαχνε για... πετρέλαιο και βρήκε επενδυτές

Αποτέλεσμα εικόνας για Start ups: Έψαχνε για... πετρέλαιο και βρήκε επενδυτές
Η ιστορία του Παναγιώτη Αδαμόπουλου, ιδρυτή της εταιρείας Seismos Inc., που αποφάσισε στα 39 του χρόνια να επιστρέψει στα θρανία, να φύγει για το Τέξας και να σταθεί δίπλα σε πετρελαϊκούς κολοσσούς, θεωρείται αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, αλλά ταυτόχρονα ένα ακόμη παράδειγμα καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην εποχή της κρίσης.

Καταρχάς το όνομα Seismos δεν περνά αδιάφορο. Η λέξη ‘Σεισμός’ δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς όπως εξηγεί στο Capital.gr o CEO της εταιρείας Π. Αδαμόπουλος, αντανακλά αφενός στην ελληνικότητα της εταιρείας, τη χρήση από την πλατφόρμα χαμηλής συχνότητας σεισμικών κυμάτων, αλλά και την αλλαγή που ήθελε να φέρει η εταιρεία στον κλάδο των πετρελαίων.

Η εταιρεία ειδικεύεται στις απεικονίσεις κοιτασμάτων πετρελαίου και ροών ρευστών στο υπέδαφος σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιεί ειδικούς αλγορίθμους, λογισμικό και χαμηλής συχνότητας ακουστικό ‘θόρυβο’, ώστε να παρακολουθεί από την επιφάνεια του εδάφους -σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της παραγωγής- τις ροές ρευστών μέσα σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε βάθη που ξεπερνούν τα 5 χιλιόμετρα. Ηλεκτρονική πλατφόρμα στο σύννεφο (cloud based) επεξεργάζεται τα μεγάλα δεδομένα (Big Data) που προκύπτουν, δημιουργώντας ψηφιακές απεικονίσεις των ροών ρευστών στο εξεταζόμενο κοίτασμα. Οι πληροφορίες προβάλλονται ..
μέσω διαδικτύου στους παραγωγούς, οι οποίοι αποκτούν τη δυνατότητα να λάβουν έξυπνες αποφάσεις πεδίου, βελτιστοποιώντας την παραγωγή πετρελαίου με αποδόσεις που αγγίζουν το 100%.

Αποτέλεσμα εικόνας για Start ups: Έψαχνε για... πετρέλαιο και βρήκε επενδυτές

Η Seismos ιδρύθηκε πριν από περίπου 2,5 χρόνια, μέσα όμως στους πρώτες μήνες λειτουργίας της απέσπασε 4 διεθνή βραβεία, λαμβάνοντας την πρώτη θέση σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου βραβείου καινοτομίας από την Shell, όπως και του βραβείου Cleantech/Energy από τη WellsFargo.

Το 2015 η Seismos προσεγγίζεται από μεγάλα κεφάλαια της Αμερικής για συμμετοχή στις προσπάθειες της εταιρείας να εισαγάγει στην αγορά τα νέα της προϊόντα. Η εταιρεία συνάπτει συμφωνία για χρηματοδοτικό γύρο 4 εκατ. δολαρίων με μεγάλο αριθμό επενδυτών, εκ των οποίων τρεις Ventures Capital εταιρείες και βασικό επενδυτή fund με έδρα τη Silicon Valley, της οποίας ο Managing Partner αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος της Google Maps.

Πίσω στα θρανία

Ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος, χημικός μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια, ξεκίνησε να εργάζεται στη Silicon Valley σε εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, καθώς και στο πανεπιστήμιο ως βοηθός καθηγητή διδάσκοντας γλώσσες προγραμματισμού στο computer science department.

Επιστρέφει στην Ελλάδα το 2002 οπότε και ασχολείται με την οργάνωση δικτύων global sourcing για καταναλωτικά προϊόντα, δραστηριότητα λόγω της οποίας εργάζεται σε μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, μεταξύ των οποίων στην Κίνα, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ινδία, συνεργαζόμενος με πελάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2012 και ενώ η οικονομική κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο, αποφασίζει να μετακομίσει στην Αμερική, αφήνοντας  στην Ελλάδα την οικογένειά του. Στα 39 του χρόνια, γυρίζει πίσω στα θρανία για να συμπληρώσει τις γνώσεις του με σπουδές στην καινοτομία και την εμπορευματοποίηση νέων τεχνολογιών από το πανεπιστήμιο του Τέξας, Austin.

Πίσω στις πανεπιστημιακές αίθουσες λοιπόν, με συμφοιτητές στελέχη κολοσσών όπως της Apple και της IBM, αποφοιτά πρώτος, βραβευμένος με το George Koozmetsky award of excellence. 

Παράλληλα με τις σπουδές του και γυρνώντας στις ρίζες των αρχικών του σπουδών, ως χημικός μηχανικός, ξεκινά το καλοκαίρι του 2013 την εταιρεία Seismos, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για την παρακολούθηση ροών ρευστών στο υπέδαφος σε πραγματικό χρόνο.

Η εταιρεία, με έδρα στο Austin του Τέξας, αναπτύσσεται ταχύτατα μέσα στο 2015 και από startup 2 ατόμων μεγαλώνει απασχολώντας 15 μηχανικούς εντός ολίγων μηνών, με πλάνο να διπλασιάσει το δυναμικό της εντός του 2016. Παράλληλα ανοίγει γραφείο και στην πετρελαϊκή πρωτεύουσα των Η.Π.Α, το Houston στο Τέξας.

Συνάπτει συνεργασίες με τα μεγαλύτερα κέντρα έρευνας της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων του Lawrence Berkeley National Laboratory, του Bureau of Economic Geology at U.T. Austin και του Stanford. Το Ιανουάριο φέτος ανακοινώνει το λανσάρισμα της πλατφόρμας στο ετήσιο πετρελαικό κονφερανς του Midland, είδηση που καλύπτεται από μέσα όπως το Reuters και το Yahoo Finance.
Παρά τις διαρκείς πτώσεις τιμών του πετρελαίου, που οδηγούν τις πετρελαϊκές εταιρείες σε πάγωμα εξόδων και μαζικό περιορισμό αγορών, το λανσάρισμα γίνεται αποδεκτό  από την αγορά, οδηγώντας σε προοπτικές πωλήσεων για το 2016-2017 αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα σχέδια για το μέλλον

Η εταιρεία  προγραμματίζει το λανσάρισμα προϊόντος για σχιστολιθικές παραγωγές πετρελαίων, το οποίο προετοιμάζει για το τέλος του 2016 σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής το κλάδου, που υποστηρίζουν θερμά την εταιρεία και τις προσπάθειές της.

Στα σχέδια της εταιρείας και του ιδρυτή της Π. Αδαμόπουλου, όπως σημειώνει, είναι και η δημιουργία κέντρου έρευνας στην Ελλάδα, που θα απασχολεί νέους Έλληνες επιστήμονες με διάθεση για δημιουργία και καινοτομία, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη χώρα και τους νέους που αναζητούν διέξοδο και ελπίδα.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου