Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων στο πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Οι Σαουδάραβες με την Aramco πάνε για δημόσια εγγραφή, ο ΟΠΕΚ είναι σε σύγχυση, οι ΗΠΑ έγιναν ξαφνικά παγκόσμιος εξαγωγέας πετρελαίου, και όσοι βγάζουν σχιστόλιθο αναζητούν σανίδα σωτηρίας στους επενδυτές καθώς τους εγκαταλείπουν οι τράπεζες.

Ας καλωσορίσουμε τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων στο πετρέλαιο, η οποία είναι γεμάτη εντάσεις. Για τους ηγέτες που συναντώνται στο Χιούστον την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο IHS CERAWeek συνέδριο (συχνά αποκαλείται το Νταβός της ενεργειακής βιομηχανίας) το βασικό ερώτημα είναι τι θα σπάσει πρώτα. Θα είναι οι ισολογισμοί των εταιρειών σχιστόλιθου στις ΗΠΑ; Τα θησαυροφυλάκια της Βενεζουέλας και της Νιγηρίας; Η αποφασιστικότητα της Σαουδικής Αραβίας, της οποίας η πρόσφατη συμφωνία με τη Ρωσία για το πάγωμα των επιπέδων παραγωγής πρόσφερε την πρώτη ένδειξη επανεξέτασης της στρατηγικής;

Οι γνώστες λένε ότι ..
δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο να δει κανείς πως θα μοιάζουν οι αγορές μετά την καταιγίδα - ας πούμε πέντε χρόνια μετά. Οι περικοπές κόστους θα δημιουργήσουν ένα κενό εφοδιασμού, που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Αλλά το θέμα είναι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα. 

"Είναι περίεργο για έναν αναλυτής της αγοράς να λέει κάτι τέτοιο γιατί είναι συνήθως το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει, αλλά έχω περισσότερη πίστη στη πενταετή προοπτική από ό, τι ένα χρόνο αργότερα από τώρα", αναφέρει ο ο Mike Wittner, επικεφαλής της έρευνας αγοράς πετρελαίου για την Societe Generale ΑΕ.

Αναζητώντας τη σαφήνεια στις συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών και στις ώρες του κοκτέιλ, θα παρευρεθούν στο Χιούστον μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου, όπως ο Σαουδάραβας Αλι αλ-Naimi και ο Διευθύνων Σύμβουλος στην Royal Dutch Shell, ο Ben Van Beurden.

«Αλλά εντός της βιομηχανίας, η συζήτηση ποτέ δεν έχει την άνεση χρόνου, ειδικά όταν το πετρέλαιο έχει πέσει στην άβυσσο των 27 δολ.», λέει η Deborah Gordon, διευθύντρια του Carnegie Endowment για την ενέργεια και το κλίμα πρόγραμμα του Διεθνούς Ειρήνης. "Δεν μπορείς να έχεις αυτές τις συνομιλίες, όταν το πετρέλαιο είναι 125 δολ, επειδή τότε δεν μπορείς να το βγάλεις αρκετά γρήγορα και δεν έχει επίσης χρόνο στα 27 δολ. γιατί προσπαθείς να επιβιώσεις ."

Ο σχιστόλιθος

Οι εταιρείες σχιστόλιθου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των χαμηλών τιμών προσθέτοντας 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια,  σχεδόν σαν να είναι ένα νέο μέλος του ΟΠΕΚ. Το φυσικό αέριο κινήθηκε προς την ίδια κατεύθυνση βυθίζοντας τις τιμές.

Τώρα, οι εταιρείες είναι θύματα της επιτυχίας τους. Περίπου 74 από αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην διατήρηση του χρέους τους, σύμφωνα με την η Moody’s.

Μέχρι στιγμής, έχουν πτωχεύσεις λίγες όπως η Magnum Hunter και η Swift Energy. Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι η Chesapeake Energy Corp., η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι το πρώτο μεγάλο ψάρι έξω του νερό καθώς η μετοχή της έχει βυθιστεί 90%. 

Το στρες όμως δεν έχει κάνει τις εταιρείες να καταστρέψουν την παραγωγή. Οι μηχανικοί έχουν βρει τρόπους να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την παραγωγή επιτρέποντας στους drillers να κρατήσουν αρκετές εξέδρες ενεργές.

ΟΠΕΚ 

Εν τω μεταξύ, στη διεθνή σκηνή, η Σαουδορωσική συμφωνία την Τρίτη, την οποία η Βενεζουέλα και το Κατάρ έχουν υπογράψει, θέτει ανώτατο όριο παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Αποτελεί όμως ρεκόρ παραγωγής στην περίπτωση της Ρωσίας, και δεν είναι πολύ μακριά από το ρεκόρ για τους Σαουδάραβες. Το Ιράν δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο πρόγραμμα, και με την επικείμενη επιστροφή στις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσε να προσθέσει σε αυτόν τον κορεσμό. 

Το μπρεντ απέτυχε να κάνει ράλι μετά τη συμφωνία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι traders δεν βλέπω καμία αλλαγή στην υποκείμενη εικόνα.

Η Ρωσία έχει μια σχετικά διαφοροποιημένη οικονομία, αλλά είναι ακόμα σε λειτουργία το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων ετών. Η Νιγηρία, η οποία εξαρτάται από το πετρέλαιο για το σύνολο σχεδόν των εξαγωγών της, μάχεται για να εξορκίσει μια υποτίμηση του νομίσματος. Η Βενεζουέλα είναι ακόμα χειρότερα, με τις αθετήσεις και ποσοστό πληθωρισμού σε 275%.

Σαουδική Αραβία

Ως συνήθως σε μια κατάρρευση του ΟΠΕΚ, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στην Σαουδική Αραβία, τον κορυφαίο εξαγωγέα και αρχιτέκτονα της στρατηγικής διατήρησης του καρτέλ που επιδιώκει να υπερασπιστεί το μερίδιο αγοράς.

Ενώ οι Σαουδάραβες έχουν βαθύτερες τσέπες από τις περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ – ειδικά τώρα που κάποιες χρηματοδοτούν πολέμους στην Υεμένη και τη Συρία – αλλά 115 δις δολ. λιγότερα από το 2015. Η χώρα περιέκοψε τις επιδοτήσεις, ανακοίνωσε νέους φόρους και εξετάζει την πώληση μετοχών της Saudi Aramco.

«Δεν θέλουμε μια μείωση της προσφοράς», δήλωσε ο Αλ-Naimi μετά τη ρωσική συμφωνία. Αλλά είπε επίσης ότι αυτή ήταν μόνο η «αρχή μιας διαδικασίας».

«Υπάρχει μια μικρή λύση, καθώς και μια μεγάλη λύση», δήλωσε ο Άντριου Lebow, συνεργάτης Commodity Research Group. «Θα πάμε προς τη σύντομη λύση της μείωσης της παραγωγής ή προς τη μεγάλων αποστάσεων εξισορρόπηση της αγοράς; Ολα εξαρτώνται από τους Σαουδάραβες".


ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου