Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΕΛΠΕ: Αναζητούν τρόπους για τη κατάθεση της πρώτης δόσης στη NIOC


Στα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ιρανικές τράπεζες παρά την άρση των κυρώσεων, κολλάει η αποπληρωμή από τα ΕΛΠΕ της πρώτης δόσης ύψους 100 περίπου εκατ. ευρώ του χρέους τους προς την NIOC.

Μπορεί θεωρητικά οι κυρώσεις να έχουν αρθεί, και η μεταφορά κεφαλαίων από δυτικές προς ιρανικές τράπεζες να έχει αποκατασταθεί, ωστόσο στην πράξη κάτι τέτοιο δεν ισχύει, και τα εμπόδια παραμένουν.

Έτσι, τα ΕΛΠΕ επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και να ανοίξουν ένα είδους "κοινού λογαριασμού" μέσω του οποίου θα γίνει η κατάθεση των χρημάτων. Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι η πληρωμή θα γίνει "σπαστά" καθώς στην ουσία τα ΕΛΠΕ θα εξοφλήσουν προς τη NIOC τρία διαφορετικά τιμολόγια, συνολικού ύψους κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

“Δεν έχουμε ακόμη βρει άκρη το...
πως θα στείλουμε την πρώτη δόση, οι τράπεζες τους είναι ακόμη μπλοκαρισμένες, τα προβλήματα στη μεταφορά κεφαλαίων συνεχίζονται, έτσι εξετάζουμε διάφορα σενάρια”, λένε πηγές των ΕΛΠΕ στο Energypress.

Σε κάθε ωστόσο περίπτωση, η πληρωμή πρέπει να γίνει, δίχως να αποκλείεται αυτό να συμβεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Τώρα, αναφορικά με την παραγγελία του πρώτου φορτίου, τα ΕΛΠΕ περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Η NIOC είναι ζόρικος παίκτης, και βλέποντας το ενδιαφέρον των δυτικών εταιρειών για το περσικό αργό, ζητά όσο θέλει. Κύκλοι των ΕΛΠΕ επαναλαμβάνουν ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να πληρώσει όσο- όσο για να παραλάβει περσικό αργό. Άλλωστε, η NIOC ανακοινώνει κάθε μήνα τις τιμές του επομένου και τα ΕΛΠΕ θα περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία.

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό όμιλο να προμηθεύεται από το Ιράν κατ’ ελάχιστον 2 εκατομμύρια βαρέλια το μήνα. Εν δυνάμει, ο όμιλος μπορεί να καλύψει με περσικό αργό το 25% των αναγκών του, αλλά θα πρέπει και η τιμή να είναι ανταγωνιστική. Αν αυτή δεν είναι, τα ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν να προμηθεύονται αργό από τους μέχρι τώρα προμηθευτές τους (Λιβύη, Ιράκ, Σ. Αραβία, κλπ).

Προς το παρόν, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο γεγονός ότι το βαπόρι από τη Περσία θα αργήσει ακόμη να έρθει.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου