Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Όλσεν: Προειδοποιεί για υπερβολική εξάρτηση από το ταμείο δημόσιου πλούτου της Νορβηγίας

Όλσεν: Προειδοποιεί για υπερβολική εξάρτηση από το ταμείο δημόσιου πλούτου της Νορβηγίας
O διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας προειδοποιεί πως η εξάρτηση στο πετρελαϊκό εισόδημα της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε... ανάληψη 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το δημόσιο ταμείο της.

«Η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα μειώσει τον δημόσιο πλούτο της χώρας», ανέφερε ο Oyestein Olsen της Norges Bank (Τράπεζα της Νορβηγίας). Mε την εποχή της ανάπτυξης του ταμείου λόγω πετρελαίου να βρίσκεται πια στο παρελθόν, και τα μελλοντικά κέρδη να είναι πια αβέβαια, «η αύξηση των δαπανών δεν είναι πια βιώσιμη λύση», όπως υπογράμμισε.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει πλήξει την μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της δυτικής Ευρώπης, η οποία τώρα αντιμετωπίζει απροσδόκητη ανάληψη από το δημόσιο ταμείο πλούτου της. Η κυβέρνηση αποκάλυψε τον προϋπολογισμό τον Οκτώβριο, βάσει του οποίοι θα χρησιμοποιηθεί ποσό-ρεκόρ για την εξεύρεση υποστήριξης της ανάπτυξης.

Ο Olsen υπογράμμισε πως..
«αν και είναι θεμιτή η χρήση του χρηματικού μαξιλαριού για την υποστήριξη της οικονομίας τη στιγμή που αυξάνεται η ανεργία, η χρήση του δημόσιου ταμείου πλούτου θα πρέπει να γίνεται μόνο προσωρινά, και για πράγματα που μπορούμε να αναστρέψουμε σύντομα». Ο ίδιος δεν βλέπει την ανάληψη των υπέρογκων αυτών ποσών ως λύση.

Αντίθετα με τα ταμεία των πετροδολαρίων της Μέσης Ανατολής, η Νορβηγία αναφέρει πως το επενδυτικό όχημα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε πώληση κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών. Έχει επίσης υπογραμμιστεί πως οποιεσδήποτε αναλήψεις μπορούν να καλυφθούν από μερίσματα και απόδοση επιτοκίων ύψους 200 δισεκατομμυρίων kroner το χρόνο, τα οποία λαμβάνει από τις επενδύσεις της σε μετοχές και ομόλογα. Παρόλα αυτά, οι αναλήψεις αυτές μπορεί να αλλάξουν τη γραμμή επενδυτικής πλεύσης του ταμείου.

Σε εγχώριο επίπεδο, η οικονομία της Νορβηγίας επιδεικνύει πτώση. Η οικονομία της ηπειρωτικής χώρας η οποία δεν έχει πρόσβαση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο επέδειξε ανάπτυξη μόνο 0,1% το τέταρτο τρίμηνο μετά από μηδενική αύξηση το τρίτο. Σύμφωνα με τον Olsen, ένας καλός τρόπος προάσπισης της οικονομίας από την παρούσα κρίση είναι ένα πιο υποτιμημένο krone (κορώνα).

Το νόμισμα έχει δεχθεί πτωτικές πιέσεις από τη στιγμή που ξεκίνησε η πετρελαϊκή κρίση. Η πτώση της αξίας του Brent κατά 70% από τα υψηλά του Ιουνίου του 2014 έχει οδηγήσει σε παράλληλη πτώση της κορώνας κατά 16%.

H οικονομία αντιμετωπίζει μία «περίοδο δυσκολιών», σύμφωνα με τον διοικητή, ο οποίος προσέθεσε πως «Η νορβηγική οικονομία έχει απολαύσει ένα πολύ μακρύ "καλοκαίρι". Ο "χειμώνας" πλησιάζει».


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου