Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

BP: Χτίζει αυτοκρατορία φυσικού αερίου $916 εκατ.

Αποτέλεσμα εικόνας για BP
Από το newmoney.gr
Η BP συμφώνησε να αγοράσει μερίδια αδειών σε κοιτάσματα της Δυτικής Αφρικής που κατέχει η Kosmos Energy, έναντι τιμήματος 916 εκατ. δολαρίων, καθώς ο βρετανικός κολοσσός παραγωγής πετρελαίου φιλοδοξεί να χτίσειμια αυτοκρατορία φυσικού αερίου. Ήδη τον περασμένο μήνα εξαγόρασε μερίδιο κοιτάσματος φ/α στην Αίγυπτο από την ιταλική Eni.

Η BP θα γίνει operator και θα εξαγοράσει ποσοστό 62% από τις άδειες τεσσάρων κοιτασμάτων στη Μαυριτανία, καθώς και ένα ποσοστό 32,49% που αφορά άδειες δύο κοιτασμάτων στη Σενεγάλη.

Η Kosmos θα διατηρήσει το 28% και το 32,51% των αδειών σε Μαυριτανία και Σενεγάλη, αντίστοιχα και θα παραμείνει διαχειρίστρια στον τομέα ανεύρεσης κοιτασμάτων.

«Η συμφωνία δίνει στη BP..
ηγετική θέση σε μια αναδυόμενη αγορά, σε μια χαμηλού κόστους βάση φυσικού αερίου με ευνοϊκή πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου», ανακοίνωσε η διοίκηση της BP από την έδρα της στο Λονδίνο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον CEO, Bob Dudley, το συγκεκριμένο πρότζεκτ «θα συνενώσει όλα τα στοιχεία» που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός νέου κόμβου υγροποιημένου αερίου στην Αφρική. Αναμένεται ότι η νέα κλεκάνη Μαυριτανίας – Σενεγάλης θα αναχθεί σε «σημαντικό κέντρο κερδοφορίας». Η εξαγορά του μεριδίου 10% στο κοίτασμα Zohr της Eni στην Αίγυπτο έγινε έναντι 375 εκατ. δολαρίων, δίνοντας στη BP πρόσβαση σε μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις σε φυσικό αέριο των τελευταίων ετών.

Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της BP, η ολλανδική Shell ενίσχυσε τη θέση της σε φ/α και LNG με την εξαγορά του ομίλου BG τον περασμένο Φεβρουάριο, ύψους 54 δισ. δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου