Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Πρόσω ολοταχώς για 10 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα στον Πρίνο – Αυξήθηκαν κατά 10 εκατ. βαρέλια τα αποθέματα

Από το energypress.gr
Το ευρύτατο επενδυτικό πρόγραμμα της Energean Oil & Gas στον Πρίνο αποδίδει καρπούς καθώς όπως έγινε γνωστό χθες η εταιρεία μετά τις τελευταίες γεωτρήσεις που έγιναν εκτιμά πλέον ότι ο Πρίνος διαθέτει περί τα 40 εκατ. βαρέλια αποθέματα (έναντι εκτίμησης για 30 εκατ. βαρέλια προ διετίας) και έχει υποβάλει σε διεθνή ανεξάρτητο οίκο όλα τα δεδομένα για την πιστοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι η η Energean μέσα σε έναν χρόνο ολοκλήρωσε με επιτυχία τέσσερις γεωτρήσεις, επιτυγχάνοντας να τριπλασιάσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο, η οποία κινείται κοντά στις 5.000 βαρέλια ημερησίως. Προ ημερών, η εταιρεία ξεκίνησε την 5η γεώτρηση (PA -38) του εν εξελίξει προγράμματος. Επιπλέον, η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων της σεισμικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015 δρομολόγησε την..
αναβάθμιση των εκτιμήσεων και για το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο επίσης ανήκει στην παραχώρηση του Πρίνου και έως τώρα είχε πιστοποιηθεί με 15 εκατ. βαρέλια (το 50% δηλαδή συνολικά στη συγκεκριμένη παραχώρηση. Με βάση τα νέα δεδομένα, η Energean προχωρεί στον ανασχεδιασμό του Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος για το Έψιλον.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν δικαίωση για την εταιρεία, καθώς όταν ανέλαβε το 2007 την εκμετάλλευση του Πρίνου, τα πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου ήταν μόλις 2 εκατ. βαρέλια και το κοίτασμα θεωρείτο ουσιαστικά νεκρό. Ωστόσο οι επενδύσεις ύψους 350 εκατ. δολαρίων, που οδήγησαν στη δημιουργία περίπου 200 νέων θέσεων εργασίας, (συνολικά η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 460 εργαζόμενους) έσωσαν την εκμετάλλευση και διασφάλισαν τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας ο προγραμματισμός για το 2018 προβλέπει εφόσον επιβεβαιωθούν τα θετικά σενάρια ημερήσια παραγωγή της τάξης των 10 χιλιάδων βαρελιών το 2018.

Μάλιστα η αύξηση της παραγωγής έχει και μια ακόμη παράπλευρη ωφέλεια αφού φέτος για πρώτη φορά μετά το 2001, η παραγωγή του Πρίνου υπερέβη σε μία χρονιά το 1 εκατ. βαρέλια και θα είναι η πρώτη χρονιά ιστορικά που το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δικαιώματα (royalties) με βάση την τροποποίηση της σύμβασης του 2013 και την ανανέωση των αδειών. Σημειώνεται ότι όταν η μέση ημερήσια παραγωγή υπερβαίνει τις 2.500 βαρέλια (συγκεκριμένα, κοντά στις 3.500 βαρέλια) τότε προβλέπονται δικαιώματα 3% τα οποία όσο ανεβαίνει η παραγωγή αυξάνονται κλιμακωτά.

Τα δικαιώματα που θα καταβληθούν στο ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 400.000 ευρώ και προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν ως πόροι της ΕΔΕΥ (στελέχωση, στέγαση, εξοπλισμός κλπ), της ανεξάρτητης αρχής που διαχειρίζεται τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Θα είναι οι πρώτοι πόροι που εισρέουν για την ΕΔΕΥ μετά τα έσοδα από τις υπογραφές των συμβάσεων του Open Door (Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός) προ διετίας, οι οποίοι όμως χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημαντικές επενδύσεις 1,2 δις στο Ισραήλ

Εξάλλου η περασμένη χρονιά επισφαγίστηκε για την εταιρεία από την απόκτηση των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish & Tanin στο Ισραήλ, δυναμικότητας 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. Επιχειρηματικά, η συμφωνία είναι εξαιρετικά επωφελής και είναι χαρακτηριστικό ότι η Energean συμφώνησε να αποκτήσει τα συγκεκριμένα κοιτάσματα έναντι τιμήματος 148 εκατ. δολαρίων, όταν πρόσφατα η Roshneft συμφώνησε να αποκτήσει το 30% του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου έναντι 1,58 δισεκ. δολαρίων από την ΕΝΙ. Το 30% του αιγυπτιακού κοιτάσματος ισοδυναμεί με περίπου 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, κάτι που σημαίνει ότι η Energean για κοίτασμα που ισοδυναμεί περίπου με το 25% αυτού που αποκτά η Roshneft, καταβάλει τίμημα μικρότερο από το 10% εκείνου που συμφώνησε να πληρώσει η ρωσική εταιρεία.

Αλλά και από γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής άποψης η Energean είναι η πρώτη ελληνική παρουσία στις μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων που έχουν λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου με προφανή σημασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την εξέλιξη υπήρξε αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ. Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την ικανοποίησή της και έχει αναφερθεί στη σημασία που αποδίδει στην απόκτηση των δύο κοιτασμάτων από την Energean, ενώ η επιχειρηματική συμφωνία με τις Delek και Avner για την εξαγορά προβλήθηκε εκτενώς από τα σημαντικότερα διεθνή ΜΜΕ.

Πλέον μετά την έγκριση που πήρε από το ισραηλινό κράτος, η Energean εκπονεί Σχέδιο Ανάπτυξης Κοιτάσματος (Field Development Plan) και σχεδιάζει να έχει την πρώτη παραγωγή από τα δύο κοιτάσματα περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020, ανοίγοντας την ισραηλινή αγορά στην οποία αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας προμηθευτής. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει παράσχει η εταιρεία στις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, το επικρατέστερο σενάριο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος είναι η τοποθέτηση Πλωτής Εγκατάστασης Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) και η σύνδεσή της με αγωγό με τη στεριά και το βιομηχανικό συγκρότημα Dor. H συνολική επένδυση για την ανάπτυξη των ισραηλινών κοιτασμάτων υπερβαίνει τα 1,2 δισεκ. δολάρια.

EBRD

Μια ακόμη εξέλιξη σταθμός το 2016 ήταν η χορήγηση των πρώτων στην ιστορία για τον εγχώριο ενεργειακό τομέα χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Τα δύο δάνεια 75 εκατ. δολαρίων για το πρόγραμμα ανάπτυξης του Πρίνου που βρίσκεται σε εξέλιξη και 20 εκατ. δολαρίων για τις ερευνητικές δραστηριότητες της Energean στην Ελλάδα εγκρίθηκαν τη χρονιά που ολοκληρώνεται και είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμφωνίες της EBRD με την Energean άνοιξαν τον δρόμο και για άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας.

Άλλες παραχωρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες παραχωρήσεις, το 2016 η Energean προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της το block της Αιτωλοακαρνανίας στη Δυτική Ελλάδα, μια περιοχή ιδιαίτερα υποσχόμενη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η Energean έχει ανακηρυχθεί ως Επιλεγείς Αιτών και αναμένει την υπογραφή και κύρωση της σύμβασης ώστε να ξεκινήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία προετοιμάζει τη διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στην παραχώρηση των Ιωαννίνων για την ερχόμενη άνοιξη.  Επιπλέον η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου του upstream για την εκχώρηση ποσοστού (farm out) από τις δύο άδειες.

Στο Κατάκολο, η πρόσφατη έγκριση της μετατροπής της άδειας έρευνας σε άδεια εκμετάλλευσης 25τους διάρκειας ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση γεώτρησης εντός του 2018. Η Energean εκτιμά σε 35 με 40 εκατομμύρια βαρέλια την δυναμικότητα του κοιτάσματος, εκ των οποίων θεωρεί ως απολήψιμα τα 10 εκατ. περίπου, ενώ αναμένει την σχετική πιστοποίηση από ανεξάρτητο εκτιμητή.  Παράλληλα, θα προχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2017 στην υποβολή του ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Πεδίου (Field Development Plan) και της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων.

Στο Μαυροβούνιο η καθυστέρηση στην έγκριση της σύμβασης αποδίδεται στις πρόσφατες εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι η Energean έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για την απόκτηση μετά από διεθνή διαγωνισμό, δύο θαλάσσια οικόπεδα σε μία περιοχή που θεωρείται ως η νοτιοανατολική προέκταση της ευρύτερης περι-Αδριατικής Ζώνης όπου υπάρχουν ήδη ανακαλύψεις της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου καθώς και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ιταλία, την Κροατία και την Αλβανία.

Τέλος στην Αίγυπτο μετά τις σεισμικές έρευνες που έγιναν, πραγματοποιείται επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων στο πλαίσιο της προετοιμασίας των νέων γεωτρήσεων. Η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στο χερσαίο οικόπεδο West Kom Ombo στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου