Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Αλλαγή πλάνου για ΔΕΣΦΑ έφερε το "τράβηγμα του αυτιού" από Βρυξέλλες - επιδιώκεται συνέχιση του διαγωνισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για δεσφα
Από το energypress.gr
Σενάρια συνέχισης του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ και όχι επαναπροκήρυξης άλλου καινούργιου, εξετάζει η εληνική πλευρά κατόπιν πιέσεων των Βρυξελλών για επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να μη χαθεί άλλος χρόνος, που θα μπορούσε, πέραν των άλλων, να πάει πίσω επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα της ΔΕΠΑ.

Αν και μέχρι τώρα οι νομικοί δούλευαν κυρίως πάνω..
στο σενάριο της προκήρυξης καινούργιου διαγωνισμού, η πίεση που ασκούν τα τελευταία 24ωρα οι δανειστές για επιτάχυνση των διαδικασιών, έχει αλλάξει τα δεδομένα. Και ήδη εξετάζεται το κατά πόσο μπορεί να τεκμηριωθεί η συνέχιση του ίδιου διαγωνισμού, κάτι το οποίο ναι μεν δεν θα ανέτρεπε εντελώς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο απομακρύνει οριστικά το ελληνικό σχέδιο για διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ στο Δημόσιο, και πώληση μόνο μειοψηφικού του ποσοστού.

Τις δεύτερες αυτές σκέψεις πυροδότησε το γεγονός ότι τόσο στη τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, όσο και τα επόμενα 24ωρα, οι δανειστές "τράβηξαν το αυτί" της κυβέρνησης για το ΔΕΣΦΑ ζητώντας εδώ και τώρα λύση στο αδιέξοδο. Αφενός για τη μαύρη τρύπα στα έσοδα, αφετέρου γιατί η αποτυχία της συμφωνίας με τη SOCAR μπλοκάρει μια σειρά καινούργιων διαγωνισμών, εν προκειμένω της ΔΕΠΑ (65%) και των ΕΛΠΕ (35%), όπως έγραψε χθες το "Energypress".

Το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά τόσο χθες, όσο και τις προηγούμενες ημέρες, λέγεται ότι ήταν "έγινε ό,τι έγινε, τώρα βρείτε τον νομικό τρόπο πως θα κρατήσετε ζωντανό τον υφιστάμενο διαγωνισμό αφού διαφορετικά θα προκύψουν παρενέργειες και πολλαπλές καθυστερήσεις με άλλες ιδιωτικοποιήσεις".

Μετά το χθεσινό Eurogroup, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα και το θέμα του ΔΕΣΦΑ, όπως και η άλλη ενεργειακή εκκρεμότητα, δηλαδή τα NOME, αναμένεται να αποτελέσουν θέμα συζήτησης σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, πιθανότατα με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο με συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ. 

Το νομικό μπέρδεμα

Όσον αφορά το ΔΕΣΦΑ διερευνάται κατά πόσο θα ήταν νόμιμο να γίνει μια νέα αποτίμηση από τους ιδιοκτήτες (ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ) για το 66% του ΔΕΣΦΑ, υπό το φως και της τροπολογίας Σκουρλέτη, και στη συνέχεια να κληθούν πιθανοί ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν προσφορές, στο πλαίσιο πάντα του υφιστάμενου διαγωνισμού. Πρόκειται για λύση που θεωρείται ότι "ακροβατεί" στο όριο της νομιμότητας, εντούτοις οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι επειδή στο διαγωνισμό του 2013, ο μοναδικός ενδιαφερόμενος ήταν η Socar, είναι αρκετά πιθανό να μην υπάρξει δικαστική εμπλοκή, προσφυγή δηλαδή από τρίτους με το επιχείρημα ότι έχουν αλλάξει οι όροι του διαγωνισμού. 

Το γεγονός πάντως ότι δεν προκύπτει αρνητικό κλίμα μετά τη συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τον κοινοτικό επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς, μπορεί να ενισχύει την άποψη ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο καθυστερήσεων.

Το κατά πόσο θα περπατήσει το σενάριο συνέχισης του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ δεν είναι γνωστό. Αν αντίθετα κριθεί ότι πρέπει να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, στην καλύτερη περίπτωση, και εφόσον γίνει με διαδικασίες fast track "αλά ΑΔΜΗΕ", θα χρειαστεί για να καρποφορήσει πέντε-έξι μήνες. Πριν την προκήρυξη θα χρειαστεί τα ΕΛΠΕ να συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου οι μέτοχοι να επιβεβαιώσουν την βούλησή τους για πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ, όπως ακριβώς είχε γίνει και το 2012. Στο πιο χρονοβόρο σενάριο, θα χρειαστεί ακόμη και δώδεκα μήνες, άρα μιλάμε για το τέλος του 2017. Τότε είναι που θα αρχίσει να συζητείται και η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ- ΕΛΠΕ, τινάζοντας στον αέρα μεγάλο μέρος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Κι αυτό καθώς οι κρατικές επιχειρήσεις της ενέργειας συνθέτουν στην Ελλάδα ένα μετοχικό κουβάρι. Ο ΔΕΣΦΑ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, της οποίας όμως τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%, άρα και το 35% του ΔΕΣΦΑ. Δεν έχει νόημα αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα τι μέλλει γενέσθαι με το ΔΕΣΦΑ, να βγει διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, όπως λένε άνθρωποι του χώρου, καθώς ουδείς θα μπορεί να αποτιμήσει τι ακριβώς ιδιωτικοποιείται: Ούτε ο πωλητής, δηλαδή το Δημόσιο, θα ξέρει τι ακριβώς πουλάει, ούτε ο δυνητικός επενδυτής θα γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το 35% των ΕΛΠΕ- που κατέχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ- και που λογικά θα έβγαινε προς πώληση αμέσως μόλις τελείωνε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου