Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Ιαπωνία: Το κόστος παροπλισμού του σταθμού της Φουκουσίμα σχεδόν διπλασιάστηκε

Από το naftemporiki.gr
Η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένει ότι το κόστος του παροπλισμού του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα θα είναι σχεδόν διπλάσιο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, τα ιαπωνικά μέσα αναφέρουν ότι οι συνολικές δαπάνες θα φτάσουν τουλάχιστον τα 163 δισεκατομμύρια ευρώ, και είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Ενώ η εταιρεία στην οποία ανήκει ο σταθμός, TEPCO, είναι υπεύθυνη για τις ζημιές, η ιαπωνική κυβέρνηση την υποστηρίζει εν μέρει μέσω άτοκων δανείων. Το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας συντονίζει αυτά τα δάνεια με το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι νέες εκτιμήσεις περιλαμβάνουν περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια ευρώ για..
αποζημιώσεις σε πολίτες που πλήχθηκαν από την καταστροφή, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση σχεδόν 50%. Το κόστος του καθαρισμού της περιοχής γύρω από τις εγκαταστάσεις εκτιμάται πλέον ότι θα ξεπεράσει τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ, επίσης περίπου διπλάσιο από την προηγούμενη εκτίμηση.

Ωστόσο, οι μεγάλες αυξήσεις προέρχονται από την προσωρινή αποθήκευση των ραδιενεργών υλικών και τον παροπλισμό των ίδιων των αντιδραστήρων.

Νερό συνεχίζει να διοχετεύεται στους αντιδραστήρες ώστε να διατηρείται το ραδιενεργό υλικό σε χαμηλή θερμοκρασία και να παραμένει σε στερεά μορφή. Αυτό το νερό γίνεται εξαιρετικά μολυσμένο και πρέπει να αποθηκεύεται μέχρι το ραδιενεργό υλικό να απομακρυνθεί.

Ο παροπλισμός των αντιδραστήρων αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τώρα είναι πιθανόν ότι το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος θα υπερβεί τελικά τα 1,8 δισεκατομμύρια το χρόνο, με τη διαδικασία να αναμένεται να διαρκέσει 30 με 40 χρόνια. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει άλλη απρόβλεπτη κατάσταση ή φυσική καταστροφή στο διάστημα αυτό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου