Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Διπλασιάζεται την Επόμενη Τριετία η Δυναμικότητα των Αγωγών που θα Εξάγουν Σχιστολιθικό Αέριο Από τις ΗΠΑ στο Μεξικό

Από το energia.gr
Ραγδαία αύξηση σημειώνει ο όγκος των εξαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς το Μεξικό τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει σήμερα τα 7,3 εκατ. κυβικούς πόδες ( Bcf) ημερησίως, όπως σημειώνει σε πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της η Υπηρεσία Πληροφοριών του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας. Μάλιστα, η ΕΙΑ προβλέπει ότι τα επόμενα τρία χρόνια η δυναμικότητα των αγωγών που θα τροφοδοτούν τη μεξικανική αγορά με σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ σχεδόν θα διπλασιαστεί.

Εξέλιξη της δυναμικότητας των αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς το Μεξικό (πηγή: ΕΙΑ)

Όπως σημειώνει η ΕΙΑ, οι εξαγωγές αυτές τροφοδοτούν κυρίως τις..
βορειοανατολικές και κεντρικές επαρχίες του Μεξικού, ενώ η ολοκλήρωση, τα επόμενα χρόνια, νέων πρότζεκτ που αφορούν επιπλέον δυναμικότητα εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην παροχή αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προς τις βορειοδυτικές και λοιπές κεντρικές περιοχές της λατινοαμερικανικής χώρας.

Η επέκταση του δικτύου αγωγών των ΗΠΑ προς το Μεξικό είχε ως βασικές αιτίες τη μεγάλη αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου στο μεξικανικό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, τη μείωση στην εγχώρια παραγωγή και τις χαμηλότερες τιμές του αμερικανικού φυσικού αερίου σε σύγκριση με αυτές του εισαγόμενου LNG.

Η ΕΙΑ, όπως αναφέρθηκε, προβλέπει σχεδόν των τριπλασιασμό της δυναμικότητας των αγωγών που θα εξάγουν αέριο από τις ΗΠΑ προς το Μεξικό, ενώ, μόνο το 2017, τέσσερα νέα πρότζεκτ αγωγών θα προμηθεύουν με φυσικό αέριο ως καύσιμο νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στις μεξικανικές Πολιτείες της Chihuahua, του Nuevo Leon, της Sonora και της Sinaloa. Πρόκειται για τα πρότζεκτ των αγωγών Roadrunner (Φάση II), Comanche Trail, Presidio Crossing (επίσης γνωστό και ως Trans- Pecos), και Nueva Era, συνολικής δυναμικότητας 3,5 Bcf την ημέρα, που σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή.

Επιπλέον, στο τέλος του 2018 άλλοι δύο αγωγοί αερίου— οι KM Mier- Monterrey και Neuces- Brownsville— συνολικής δυναμικότητας 3,3 Bcf την ημέρα, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς τις Βορειοανατολικές και Κεντρικές επαρχίες του Μεξικού, κυρίως από το πεδίο του Eagle Ford στο Νότιο Τέξας.

Νέοι αγωγοί μεταφοράς αερίου από τις ΗΠΑ προς το Μεξικό (πηγή: ΕΙΑ, με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας του Μεξικού)

Η επέκταση της εξαγωγικής δυναμικότητας φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς το Μεξικό, όπως παρατηρεί αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών, συνοδεύεται και από την αντίστοιχη επέκταση του μεξικανικού δικτύου αγωγών. Μάλιστα, σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή στο Μεξικό 12 νέοι αγωγοί συνολικής δυναμικότητας 9,7 Bcf την ημέρα. Αυτοί οι αγωγοί αποτελούν μέρος του πενταετούς σχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας του Μεξικού που στόχο έχει την επέκταση των υποδομών του δικτύου αγωγών αερίου της χώρας.

ΗΠΑ - Εξαγωγές φυσικού αερίου (2009-2016): προς το Μεξικό, τον Καναδά και με τη μορφή LNG (πηγή: ΕΙΑ, Νοέμβριος 2016)

Όπως, εξάλλου, τονίζει η ΕΙΑ, οι εξαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ προς το Μεξικό έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ήδη έχουν αρχίσει να εκτοπίζουν τις εισαγωγές LNG στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του αγωγού Los Ramones (δυναμικότητας 2,1 Bcf την ημέρα), που τέθηκε σε λειτουργία το 2014, έχει ήδη σχεδόν υποκαταστήσει τις εισαγωγές LNG από το τερματικό της Αλταμίρα με εισαγωγές αερίου από το τεξανικό πεδίο του Eagle Ford. Έτσι, οι εισαγωγές LNG στην Αλταμίρα κυμάνθηκαν, κατά μέσο όρο, στα 0,1 Bcf ημερησίως τον φετινό Οκτώβριο, μειωμένες κατά πάνω από 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Η ολοκλήρωση, εξάλλου, της δεύτερης φάσης του νότιου τμήματος του αγωγού Los Ramones (δυναμικότητας 1,4 Bcf την ημέρα), αναμένεται να εκτοπίσει τις εισαγωγές LNG στο τερματικό του Manzanillo, στην Κεντρική περιοχή του Μεξικού, η οποία περιλαμβάνει και την Πόλη του Μεξικού, την πρωτεύουσα της χώρας. Η Κεντρική περιοχή, όπως επισημαίνεται στο σημείωμα της ΕΙΑ, αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ποσότητες φυσικού αερίου και έχει χρειαστεί να τις καλύψει καταφεύγοντας σε επιπλέον εισαγωγές LNG. Όταν, μάλιστα, ξεκινήσει η λειτουργία της δεύτερης φάσης του νότιου τμήματος του αγωγού Los Ramones και τεθεί σε πλήρη δυναμικότητα, η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών εκτιμά ότι νέες ποσότητες σχιστολιθικού αερίου με προέλευση τις ΗΠΑ θα αντικαταστήσουν τις ποσότητες εισαγόμενου LNG από το τερματικό του Manzanillo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου