Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Οι 5 καλύτερες μετοχές εταιρειών χρυσού και ενέργειας για το 2017 στις ΗΠΑ

Από το fortunegreece.com
Κάποιες πετρελαϊκές και εξορυκτικές εταιρείες θα αναπτυχθούν οπωσδήποτε, ανεξάρτητα απ’ το εάν υπάρξει ή όχι οικονομική άνθιση.

του Γιαν Βίτσνερ

Όταν ο John Roth επιστρέφει στην κατάσταση που επικρατούσε στην αγορά πετρελαίου πριν από δύο χρόνια, μια συγκεκριμένη καταστροφική εικόνα τού έρχεται στο μυαλό: «Ήταν σαν να σπρώχνεις ένα εμπορικό τρένο από την κορυφή ενός λόφου» λέει ο Roth, διαχειριστής του ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων Fidelity New Millennium Fund.

«Μετά από λίγο, αρχίζει να αποκτά μεγάλη ορμή, και απαιτούνται πολλά χρήματα και προσπάθεια για να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Ξεκινώντας από το καλοκαίρι του..
2014, φυσικά, οι τιμές του αργού κατέρρευσαν πολύ πιο γρήγορα από τον ρυθμό με τον οποίο μπορούσαν οι παραγωγοί ενέργειας να βάλουν φρένο στην παραγωγή· ορισμένες εταιρείες συνέχισαν τις γεωτρήσεις ακόμα και όταν το πλεόνασμα προσφοράς επιδεινώθηκε, ελπίζοντας να αποκομίσουν όσα περισσότερα μπορούσαν από το υπέδαφος πριν μειωθούν περαιτέρω οι τιμές.

Και σήμερα, παρόλο που το πετρέλαιο έχει ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα των αρχών του 2016 στα 45 δολάρια το βαρέλι, οι ισολογισμοί των εταιρειών ενέργειας εξακολουθούν να υποφέρουν από την προηγούμενη κατάρρευση.

Τα κέρδη έχουν μειωθεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα που ο κλάδος της ενέργειας είναι ο πιο ακριβός στον δείκτη S&P 500, με τις μετοχές να διαπραγματεύονται σε τιμές που είναι 131 φορές τα κέρδη. Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι ένα σήμα μελλοντικών αγορών.

«Αυτό δείχνει ότι ο κύκλος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει ο Ροθ, ο οποίος έχει μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου του επενδυμένο στον κλάδο της ενέργειας. Ο επενδυτής ενθαρρύνεται επίσης από τις ενδείξεις ότι ο ΟΠΕΚ και η Σαουδική Αραβία εξετάζουν επιτέλους ένα πάγωμα της παραγωγής που θα μπορούσε να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.

Η εταιρεία διαχείρισης αγωγών Williams, μία από τις κορυφαίες συμμετοχές του Roth, θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια συνεπακόλουθη αναγέννηση της εξερεύνησης κοιτασμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ. Και η κυβέρνηση Trump είναι πιθανότερο σε σχέση με τον προκάτοχό του να δώσει το πράσινο φως σε έργα επέκτασης αγωγών που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Williams, λέει ο Roth.

Εάν οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιηθούν ή ακόμη και μειωθούν, αυτό δεν θα βλάψει τη Suncor, η οποία μπορεί να παραμένει κερδοφόρα όσο το πετρέλαιο παραμένει πάνω από τα 24 δολάρια το βαρέλι, λέει ο Ben Kirby, συν-διαχειριστής του ύψους 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων Thornburg Investment Income Builder Fund.

Η Suncor (περισσότερο γνωστή ως Sunoco), με έδρα το Κάλγκαρι, δραστηριοποιείται κυρίως στην ασφαλτούχο άμμο του Καναδά, ένα μοναδικό ενεργειακό απόθεμα όπου το πετρέλαιο ουσιαστικά εξορύσσεται όπως τα μέταλλα και τα διαμάντια (με ανατρεπόμενα φορτηγά και φτυάρια αντί για εξέδρες άντλησης πετρελαίου). Αυτό κοστίζει πολύ λιγότερο από ό,τι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ. «Έτσι, κάθε χρόνο η εν λόγω εταιρεία έχει μια μεγαλύτερη ταμειακή ευχέρεια σε σχέση με μια συνηθισμένη πετρελαϊκή εταιρεία» λέει ο Kirby. Τόσο η Williams όσο και η Suncor πληρώνουν μερισματικές αποδόσεις ύψους σχεδόν 3%.

Μετά από μια πενταετή περίοδο όπου η αγορά των περισσότερων μετάλλων βρισκόταν σε κρίση, οι περισσότερες μεταλλευτικές εταιρείες είχαν επιτέλους μια φάση ανόδου το 2016, με τις τιμές ορισμένων μετοχών να υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά τους. Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, οι τιμές του χαλκού και του σιδηρομεταλλεύματος, υλικών που χρησιμοποιούνται στην οικοδομή και στις κατασκευές, αυξήθηκαν εν μέσω ελπίδων ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για υποδομές. Οι μεμονωμένες μετοχές μεταλλευτικών εταιρειών τείνουν να είναι αρκετά ευμετάβλητες, αλλά οι επενδυτές μπορούν να εξασφαλίσουν έκθεση σε παραγωγούς χαλκού και χάλυβα με τις SPDR S&P Metals και Mining ETF.

Ο χρυσός και οι μετοχές εταιρειών εξόρυξης χρυσού, οι τιμές των οποίων αυξάνονται εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, ανέβηκαν στην πορεία προς τις εκλογές, και στη συνέχεια βυθίστηκαν και πάλι. Εάν η οικονομία των ΗΠΑ απογειωθεί, όπως ελπίζουν οι επενδυτές του αμερικανικού χρηματιστηρίου, αυτό δεν θα είναι καλό για το χρυσό. Αλλά κάποιοι ίσως θελήσουν να αποκτήσουν μια περιορισμένη πρόσβαση σε μία ή δύο εταιρείες εξόρυξης χρυσού.

Στον Joe Foster, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της VanEck International Investors Gold Fund, αρέσει η Newmont Mining, η οποία έχει μειώσει τα κόστη της κατά περίπου το ένα τρίτο τα τελευταία χρόνια, και η B2Gold, η οποία εξαγόρασε άλλες εταιρείες σε τιμές ευκαιρίας κατά τη διάρκεια της κρίσης της αγοράς και τώρα δρέπει τα οφέλη. Οι εταιρείες αυτές θα παράσχουν ασφάλεια στην περίπτωση που πραγματωθεί ένα σενάριο που προβλέπει ο Foster: «Νομίζω ότι ο Trump θα προεδρεύσει της επόμενης ύφεσής μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου