Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ξεμένει από μετρητά η Σκανδιναβία

Από το insider.gr
Μέχρι το τέλος του μήνα, το τελευταίο νομισματοκοπείο της Σκανδιναβίας θα έχει κλείσει. Ακολουθώντας τα χνάρια της Σουηδίας και της Νορβηγίας, η Δανία αποφάσισε να αναθέσει την παραγωγή των κερμάτων της στη Φινλανδία ενώ η Kεντρική Tράπεζα της χώρας έχει ήδη σταματήσει την εκτύπωση τραπεζογραμματίων.

Μάλιστα θεωρούνται τόσο ντεμοντέ που φαίνεται να μην υπάρχει καμία βιασύνη για να βρεθεί κάποιος υπεργολάβος ώστε να του ανατεθεί η κοπή των νομισμάτων. Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως την Βενεζουέλα και την Ινδία, οι αρμόδιες αρχές φαίνεται να μην δείχνουν καμία εκτίμηση στα μετρητά, ιδιαίτερα στο είδος των χαρτονομισμάτων με μεγάλη ονομαστική αξία τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον από μαφιόζους και εμπόρους ναρκωτικών.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η Σκανδιναβία είναι..
η κυρίαρχος του συγκεκριμένου παιχνιδιού αφού πολύ συχνά αναφέρεται ως πρωτοπόρα στην παγκόσμια μετάβαση σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Η προτίμησή στις ηλεκτρονικές πληρωμές βοηθά στη μείωση της φοροδιαφυγής, βασικό συστατικό για τη γενναιόδωρη κρατική χρηματοδότηση. Τόσο η Δανία όσο και η γειτονική Σουηδία, είναι σήμερα δύο από τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό κυκλοφορίας χαρτονομισμάτων και κερμάτων.

Ως το 1991, τα μετρητά και οι επιταγές πραγματοποιούσαν το 82% των συναλλαγών των Δανών. Η κατάργηση των επιταγών άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ενώ η χρήση των μετρητών μειώθηκε σταθερά έκτοτε ακόμα και κατά την διάρκεια της περιόδου των αρνητικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Μαρτίου του αρμόδιου για την φορολογία υπουργείου της Δανίας, το μέγεθος της παραοικονομίας της χώρας έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο μεταξύ 2012 και 2014, από 45 δισεκατομμύρια κορώνες (6,3 δισ. δολάρια) σε 31 δισ. κορώνες. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο δεν παρείχε κανένα λόγο για την συγκεκριμένη μείωση, αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση μετρητών, έπεσε εξίσου κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Η αποστροφή των Σκανδιναβικών χωρών στα μετρητά έχει να κάνει τόσο με την ευκολία όσο και με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με μια άλλη έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο από την Κεντρική Τράπεζα της Δανίας, το κόστος χειρισμού μετρητών είναι υπερδιπλάσιο από αυτό των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Η ίδια έκθεση έδειξε επίσης ότι σχεδόν κανένα κατάστημα στη χώρα δεν προτιμά τα μετρητά έναντι του πλαστικού χρήματος. Ο φόβος της ληστείας αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για την παραπάνω προτίμηση των καταστηματαρχών.

Η νεώτερη μορφή ηλεκτρονικής πληρωμής η οποία μοιάζει να έχει μονοπωλήσει την Δανία είναι η MobilePay της Danske Bank, μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν εύκολα για τις αγορές ή να στέλνουν χρήματα στους φίλους και την οικογένειά τους μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Παρόμοια εφαρμογή υπάρχει και στην Σουηδία αλλά η MobilePay αποδεικνύεται η πιο επιτυχημένη της συγκεκριμένης περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή ξεκίνησε τον Μάιο του 2013, και μέχρι στιγμής την χρησιμοποιεί σε τακτική βάση τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός. Οι μετοχές της εφαρμογής της Danske μάλιστα αυξήθηκαν το Νοέμβριο, όταν πολλές περιφερειακές τράπεζες της χώρας αποφάσισαν να ενταχθούν στην ίδια πλατφόρμα.

Η μετάβαση της Σκανδιναβίας σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση της Δανίας επιτρέπει πλέον σε μια σειρά καταστημάτων να μη δέχονται πληρωμές με μετρητά, ενώ η Κεντρική Τράπεζα εργάζεται στην διεύρυνση των εικονικών τρόπων πληρωμής  με βάσει τις νέες τεχνολογίες τύπου blockchain.

Βέβαια η συγκεκριμένη μετάβαση φέρει με τη σειρά της τα δικά της ρίσκα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ιδιωτικότητα.  Το 2014 τα μέλη της βασιλικής αυλής της Δανίας καθώς και οι διάσημοι της χώρας συγκλονίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι ένα ταμπλόιντ πλήρωνε παρανόμως έναν ειδικό για να έχει πρόσβαση και να λαμβάνει αντίγραφα από τους λογαριασμούς των πιστωτικών τους καρτών.

Παρόλα αυτά οι σκανδιναβοί παραμερίζουν τις ανησυχίες τους για την προστασία τη ιδιωτικής τους ζωής αναγνωρίζοντας τα μιας ζωής χωρίς μετρητά η οποία κρατά σε ανεκτά επίπεδα της φοροδιαφυγή. Βέβαια το πώς θα αντιδράσουν οι μεγαλύτερες και λιγότερο ομοιογενείς κοινωνίες της Ινδίας είναι άλλο ζήτημα, και δεν μένει παρά να το δούμε στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου