Από το energia.gr
Η απόλυτη επικράτηση στις πρόσφατες Αμερικανικές προεδρικές εκλογές του outsider που μέχρι πρότινος θεωρείτο ο Donald Trump, δημιουργεί τελείως νέα δεδομένα στο Αμερικανικό ενεργειακό σκηνικό. Και αυτό διότι ο εκλεγείς πρόεδρος ( president elect) έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι στόχος του είναι να διαμορφώσει νέα ισχυρά κίνητρα για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής ορυκτού πλούτου είτε αυτό είναι πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή άνθρακας. Επιπλέον έχει εκφράσει σοβαρότατες αντιρρήσεις για την πολιτική της κυβέρνησης Obama ως προς το θέμα του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της Κλιματικής Αλλαγής.
Ο Donald Trump σε μία κορώνα του κατά της σημερινής «πολιτικής ορθότητας» έχει δηλώσει απερίφραστα, ότι όχι μόνο δεν αποδέχεται το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά πιστεύει ότι πρόκειται περί διεθνούς συνωμοσίας και απάτης με κυρίως ωφελημένες επιστημονικές ερευνητικές ομάδες που συντηρούνται από πλουσιοπάροχα κρατικά ερευνητικά κονδύλια, γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ηνωμένων Εθνών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και λομπίστες.
Ασχέτως εάν κάποιος αποδέχεται ή όχι τις απόψεις του Donald Trump περί Κλιματικής Αλλαγής, και τις ακραίες αντιλήψεις του περί βιαιοπραγούντων μεταναστών, η πραγματικότητα είναι ότι ..
μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα έχει επιλέξει την ομάδα των ανθρώπων με τους οποίους θα στελεχώσει το επιτελείο του, με το οποίο θα διοικήσει κατά τα επόμενα 4 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσίας του Department of Energy ( DoE) και στο Environmental Protection Agency ( EPA) καθώς και των στενών συμβούλων των περί τα ενεργειακά που θα εγκατασταθούν στο Λευκό Οίκο. Ήδη έχει ανακοινωθεί το όνομα του Myron Eball, μέχρι πρότινος ηγετικού στελέχους του Competitive Enterprise Institute, για να αναλάβει ως επικεφαλής του EPA. Ο κ. Eball έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οποιαδήποτε υπερθέρμανση που έχει δημιουργηθεί από εκπομπές του θερμοκηπίου είναι σχετικά μικρή και μάλλον ωφέλιμη για τη βιόσφαιρα. Για αυτό και αναμένεται να ηγηθεί της προσπάθειας αποδόμησης του Clean Power Act, δηλαδή του νομοθετικού πλαισίου που εισήχθη από την κυβέρνηση Obama, που προέβλεπε περιορισμό εκπομπών CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή και τη βιομηχανία που στην πράξη εφαρμόζεται μέσω αυστηρής τήρησης του Clean Air Act, υπεύθυνος για το οποίο είναι ο EPA.
Βασικό στοιχείο της πολιτικής Donald Trump στα ενεργειακά αποτελεί η δέσμευσή του για αύξηση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και άνθρακα με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας ενεργειακής παραγωγής τόσο για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά κυρίως για την δημιουργία απασχόλησης. Είναι νωπά ακόμη τα παραδείγματα σειράς χρεωκοπιών στη βιομηχανία παραγωγής άνθρακα αλλά και στο shale oil and gas. Στην πρώτη περίπτωση λόγω φθίνουσας ζήτησης και στη δεύτερη λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών του αργού και του φυσικού αερίου. Ο Trump υπόσχεται ότι με τις πολιτικές που θα εισαγάγει θα σταματήσει την κατρακύλα της ενεργειακής βιομηχανίας με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Οι πολιτικές αυτές εστιάζονται κυρίως στην απορρύθμιση της αγοράς με επίκεντρο την αδειοδοτική διαδικασία ώστε να εκλείψουν περιπτώσεις πολύπλοκων διαδικασιών κυρίως στο χώρο των περιβαλλοντικών κριτηρίων. Έτσι εκτιμάται ότι θα δοθούν άδειες για έρευνες και παραγωγή ακόμα και σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές τόσο σε ξηρά και θάλασσα αλλά και για την κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Βασικός σύμβουλος του Donald Trump για θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ο Harold Hamm, δισεκατομμυριούχος βασικός μέτοχος της Continental Resources από τους μεγάλους παραγωγούς υδρογονανθράκων των ΗΠΑ. Ο κ. Hamm πρόκειται να ηγηθεί της ομάδας μετάβασης εξουσίας ενώ εκτιμάται ότι θα παραμείνει σύμβουλος ενέργειας δίπλα στον Trump.
Ωστόσο άγνωστες παραμένουν οι θέσεις του Donald Trump για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους αδειοδότησης και πώλησης ενέργειας από τους αυτοπαραγωγούς ώστε να περιορίσει την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, εις βάρος των υδρογονανθράκων. Ενώ υπάρχει ακόμα πληθώρα θεμάτων στην ενεργειακή ατζέντα του Trump που μένει να θιγούν, η γενική γραμμή πλεύσης φαίνεται ότι θα είναι στροφή κατά τουλάχιστον 135 μοίρες, εάν όχι 180, στην πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα η κυβέρνηση Obama τόσο στις αδειοδοτήσεις ενεργειακών μονάδων όσο και στην Κλιματική Αλλαγή.
Γενικά, βάσει των τελευταίων στοιχείων που έχει στη διάθεση του το energia. gr οι βασικές κατευθύνσεις της ενεργειακής πολιτικής που θα ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορούν να συνοψισθούν στις εξής:
(α) Η προώθηση της παραγωγής άνθρακα με προοπτική της αύξησης του μεριδίου του στην ηλεκτροπαραγωγή και την βιομηχανία. Ένας στόχος όμως που θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί όχι μόνο λόγω του περιορισμού των εκπομπών (που είναι αποφασισμένος να αγνοήσει ο Trump) αλλά λόγω κόστους και ανταγωνισμού από το πολύ φθηνότερο φυσικό αέριο
(β) Απόσυρση του Clean Power Plan ώστε να αποποινοικοποιηθεί η εκπομπή CO2
(γ) Η πολιτική Trump απέναντι στις ΑΠΕ θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική αφού η βιομηχανία ΑΠΕ έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια έχοντας δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τις οποίες και έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει. Τα tax credits, μέσω των οποίων χρηματοδοτείται βασικά η βιομηχανία ΑΠΕ, ισχύουν ήδη σε 30 πολιτείες και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Trump- όσο και εάν το θέλει- να αλλάξει την κατά τόπους νομοθεσία
(δ) Απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων, δηλαδή το COP21, για την Κλιματική Αλλαγή. Εδώ θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τα άλλα κράτη και μένει να αποδειχθεί εάν θα υπάρξει πλήρης απόσυρση ή απλώς η μη επικύρωση της συμφωνίας από το Κογκρέσο
(ε) Απορρύθμιση στην αγορά εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου με στόχο την αύξηση της παραγωγής αλλά και της ενίσχυσης των εξαγωγών συμπεριλαμβανομένου και LNG
(στ) Προώθηση κατασκευής μεγάλων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως το Keystone LX
και το Dakota Access Pipeline
Όπως σημειώνουν έμπειροι αναλυτές στη Washington δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο πόσο γρήγορα και σε τι έκταση θα μπορέσει ο Trump και η ομάδα του να επιφέρουν τις αλλαγές που υπόσχονται στο ενεργειακό σύστημα παραγωγής- εμπορίας των ΗΠΑ. Και αυτό διότι υπάρχουν τα γνωστά checks and balances, τόσο μέσω Κογκρέσου και Γερουσίας, που ασφαλώς ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι όμως δεν είναι όλοι φιλικά διακείμενοι στο Trump. Ακόμα και σε διοικητικό επίπεδο οι αλλαγές δεν θα είναι εύκολες αφού προβλέπεται διαδικασία προσφυγής, ακόμα και στο ανώτερο δικαστήριο ( Supreme Court), κατά αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου μέσα από τις δηλώσεις του, τις πράξεις του ή ακόμα και τις παραλείψεις του, μπορεί να επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στην ενεργειακή βιομηχανία, καθώς θα προσπαθεί να αλλάξει τους μέχρι σήμερα όρους και συμβάσεις. Υπό αυτή την έννοια και ως εκ του γεγονότος ότι αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ έχει συνήθως παγκόσμιες επιπτώσεις, οι αναμενόμενες εξελίξεις στην ενεργειακή σκηνή των ΗΠΑ κατά τους επόμενους μήνες θα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου