Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Berenberg – ΕΛΠΕ: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων

Από το mikrometoxos.gr
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες τονίζει η Berenberg για τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων, δίνοντας σύσταση ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗΣ με την τιμή στόχο στα 4,5000 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο στα 4,2400).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Berenberg, δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση της κερδοφορίας, εξαιτίας των τριών πιθανών παραγόντων:


1) Η τιμή του ιρανικού πετρελαίου είναι πολύ λιγότερο ελκυστική
2) Η μείωση του μεριδίου της εγχώριας διύλισης στο συνολικό μείγμα πωλήσεων, η οποία οδηγεί σε χαμηλότερα premium, διαβρώνοντας τα περιθώρια.
3) Η μείωση των όγκων στις διεθνείς λιανικές πωλήσεις αναγκάζει την εταιρεία να πουλήσει μεγαλύτερους όγκους εκτός του δικού της δικτύου με μεγαλύτερο discount.
Ενώ τα ΕΛΠΕ κατάφεραν να διατηρήσουν την ισχυρή δυναμική των πωλήσεων (όγκος μέχρι +9% σε τριμηνιαία βάση), η Berenberg βλέπει φθίνουσες αποδόσεις από κάθε βαρέλι που εξάγεται.

Επίσης, η Berenberg επισήμανε στα μεγέθη ότι υπήρξε υποαπόδοση στα ΕΛΠΕ μετά την απόφαση να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο, ενώ ο όμιλος δείχνει να χάνει έδαφος από την εγχώρια αγορά ενεργειακών προϊόντων.

Μάλιστα, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2016 η κατανάλωση πετρελαίου και βενζίνης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 6,6%, οι όγκοι των πωλήσεων των ΕΛΠΕ μειώθηκαν κατά 7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου