Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Εγκρίθηκαν από τη Βουλή οι νέοι επικεφαλής της Εταιρίας Υδρογονανθράκων

Αποτέλεσμα εικόνας για Φτάνει στο τέλος της η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου, εκτιμά η Σαουδική Αραβία
Από το energyworld.gr
Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έκανε δεκτές τις τοποθετήσεις των κ.κ. Ιωάννη Μπασιά και Σπυρίδωνα Μπέλλα στις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του αντιπροέδρου αντίστοιχα, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), μετά από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.

Ο Γιάννης Μπασιάς, είναι γεωλόγος πετρελαίου με θητεία σε διευθυντική θέση της γαλλικής Gemini Resources από το 2012 ως το 2015 και πληθώρα διεθνών δημοσιεύσεων. Ο αντιπρόεδρος, Σπυρίδων Μπέλλας, είναι στέλεχος της υπηρεσίας υδρογονανθράκων του ΥΠΕΝ από το 2011. Μετείχε ως εκπρόσωπος του Υπουργείου στις υποθαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, του νορβηγικού πλοίου «Nordic Explorer» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης της εταιρείας PetroleumGeoServices, καθώς και στις Τεχνικές Επιτροπές αξιολόγησης των διαγωνισμών για τις σεισμικές έρευνες και το open door.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ο κ. Μπασιάς σημείωσε ότι..
η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου  οδήγησε σε περιορισμό των επενδύσεων στην έρευνα και παραγωγή τα τελευταία χρόνια. Σε ερώτηση αναφορικά με την πρόοοδο των ερευνών σε Ελλάδα και Κύπρο, είπε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν πιο εμπεριστατωμένες μελέτες που θα μειώσουν το ρίσκο αναφορικά με την ανάπτυξη του εκάστοτε κοιτάσματος. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο που βρίσκεται η Κύπρος, δεν έχει γίνει κάποια μεγάλη γεώτρηση. Βρισκόμαστε, όμως, σε μια καλή περίοδο γιατί αρχίζει να ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου », ανέφερε.

Σχετικά με την ΑΟΖ, ο κ. Μπασιάς είπε ότι «υπάρχουν παγκοσμίως 112 περιπτώσεις ΑΟΖ με εκκρεμότητες μεταξύ κρατών στις οποίες παράγεται πετρέλαιο. Δεν είναι απαραίτητη η οριοθέτησή της προκειμένου να προχωρήσει με το έργο της η ΕΔΕΥ».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ, κ. Μπέλλας μίλησε μεταξύ άλλων για τη σημασία του αρχείου υδρογονανθράκων που διαθέτει το ΥΠΕΝ. Τόνισε ότι πρόκειται για τεράστιο πλούτο που γίνεται αγώνας για να ψηφιοποιηθεί ώστε να μην υπόκειται στη φθορά του χρόνου. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης της ΕΔΕΥ, τονίζοντας ότι ακόμα και η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ είναι υποστελεχωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου