Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΣΙΑΜΙΣΗΣ:Ασφάλεια και σταθερότητα τα μεγαλύτερα οφέλη για τα ΕΛΠΕ από το ομόλογο

Αποτέλεσμα εικόνας για σιαμισιης ελπε
Από το capital.gr
Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων ανακοίνωσε χθες και επίσημα την πρόθεσή του να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου και στην επαναγορά μέρους του ομολόγου που λήγει το 2017, εξέλιξη την οποία η διοίκηση είχε προαναγγείλει ήδη από το καλοκαίρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

"Είχαμε ένα παράθυρο από τώρα έως τον Απρίλιο, ωστόσο εάν δεν βγούμε μέσα στον Οκτώβριο υπάρχει μια σειρά από εξελίξεις που ακολουθούν που περιορίζουν πολύ τα χρονικά περιθώρια καθώς ξεκινούν οι αμερικανικές εκλογές, το ιταλικό δημοψήφισμα, ενώ το Δεκέμβριο έχουν κλείσει τα χαρτοφυλάκια και δε γίνονται συναλλαγές. Την επόμενη χρονιά τον Ιανουάριο δε θα μπορούσαμε να βγούμε καθώς θα έπρεπε να περιμένουμε τα αποτελέσματα του έτους, που σημαίνει ότι θα είχαμε ένα χρονικό περιθώριο από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δηλαδή πολύ μικρό χρονικό διάστημα που δεν αξίζει το ρίσκο. Έτσι αποφασίσαμε να βγούμε τώρα", τονίζει ο κ. Ανδρέας Σιάμισης CFO του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. 

Ποιος είναι ο στόχος της έκδοσης;
 

Η εταιρεία βγαίνει μέσα στα πλαίσια ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού και σχεδιάζουμε την έκδοση τους τελευταίους 10 μήνες. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την εταιρεία από ανάγκες χρηματοδότησης που μαζεύονται στους επόμενους 12 μήνες, τονίζει ο κ. Σιάμισης. Πρόκειται για 500 εκατομμύρια ευρώ και καλό είναι να μαγειρέψουμε πριν πεινάσουμε,  θεωρούμε ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι ικανοποιητικές, προσθέτει ο ίδιος.

Η πρόταση του ομίλου των ΕΛΠΕ προς τους ομολογιούχους της έκδοσης που λήγει το 17 είναι να γίνει επαναγορά μέρους του ομολόγου και να αναχρηματοδοτηθεί με ένα καινούριο ομόλογο λήξης του 2021. "Ξεκινάμε τώρα τα roadshows στόχος είναι να αντλήσουμε ένα ποσό από 250 μέχρι 400.  Αυτό σημαίνει ότι του χρόνου το Μάιο θα πρέπει να αποπληρωθούν μόνο 200 εκατομμύρια από το ομόλογο που λήγει, ποσό που φυσικά είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας ακόμα και με δυσμενείς εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον".  

Σε ποιους απευθύνονται τα ΕΛΠΕ για την κάλυψη της έκδοσης;
"Έχουμε τριών ειδών επενδυτές είναι οι ‘Ελληνες επενδυτές που είναι κάτοχοι του ομολόγου μας κυρίως private banking  αλλά και κάποιοι  ιδιώτες επενδυτές, που θα έρθουν να το αντικαταστήσουν.

Η δεύτερη κατηγορία είναι Έλληνες θεσμικοί που θεωρούν ότι η πορεία της εταιρείας είναι πάρα πολύ καλή καθώς μάλιστα αφήσει πίσω μας τις μεγάλες επενδύσεις και πετύχει σημαντικές βελτιώσεις στην επίδοση των διυλιστηρίων. Πρόκειται για επενδυτές που τους ενδιαφέρει να έχουν ένα τοποθέτηση με ικανοποιητική απόδοση σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια είναι αρνητικά. 

Η τρίτη κατηγορία είναι οι ξένοι θεσμικοί που έχουν αποκτήσει οικειότητα, έχουν αποκομίσει θετική εμπειρία  και νιώθουν ασφάλεια με την εταιρεία. Θυμίζω ότι στις 3 εκδόσεις που έχουμε προχωρήσει έχουμε ήδη πληρώσει το ένα ομόλογο και έχουμε τηρήσει όσα είπαμε. Επιπλέον οι επενδυτές αυτοί βλέπουν και μια καλή ευκαιρία να επενδύσουν σε έναν κλάδο με θετικές επιδόσεις όπως η βιομηχανία διύλισης. 

Αυτή η εικόνα μας επιτρέπει να βγούμε με μία καλή αύρα στην αγορά". 

Ποια θα είναι τα οφέλη από το νέο ομόλογο για τον όμιλο; 

Ο υφιστάμενος δανεισμός που θα αποπληρωθεί έχει επιτόκιο 8% άρα στο βαθμό που ο όμιλος θα δανειστεί στα επίπεδα του 4-6%, λόγου χάρη 5% (μπορεί να πάει και καλύτερα) έχουμε μία διαφορά 3%. Βεβαίως για τους επόμενους 7 μήνες αυτή τη διαφορά θα την πληρώσουμε στους ομολογιούχους για να αγοράσουμε το ομόλογο. Ωστόσο το μεγάλο όφελος είναι ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο από πλευράς ρευστότητας. Στο χρηματοοικονομικό κόστος, εφόσον εξασφαλιστούν καλοί όροι, μπορεί να έχουμε ένα όφελος από 5 έως 20 εκατομμύρια ετησίως, ποσό  που προκύπτει από την δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης για τον υπόλοιπο δανεισμό μας. Όταν κάποιος διαπραγματεύεται με την πλάτη στον τοίχο είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευθεί ταυτόχρονα αύξηση ορίων και μείωση επιτοκίων όταν όμως διαπραγματευόμαστε έχοντας ήδη καλύψει τις ανάγκες μας εκεί είναι πιο "ευήκοα τα ώτα" . Επίσης εκτός από το ομόλογο που λήγει το Μάιο του 2017 έχουμε ένα ακόμη που λήγει τον Ιούλιο του2019. Εάν η αγορά εξελιχθεί εξαιρετικά, του χρόνου μπορούμε εφόσον δημιουργηθεί ευκαιρία και τα επιτόκια είναι πχ στα επίπεδα του 3% να εξαγοράσουμε πρόωρα το ομόλογο και να βγάλουμε καινούριο με χαμηλότερο επιτόκιο".

"Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο όφελος για την εταιρεία είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα" καταλήγει ο κ. Σιάμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου