Από το newsnowgr.com
Δεν υπάρχει περιθώριο ούτε υπέρμετρης αισιοδοξίας ούτε απαισιοδοξίας για τα αποθέματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, από τη στιγμή που περιοριζόμαστε μόνο σε εκτιμήσεις χωρίς να έχουν αρχίσει γεωτρήσεις.
Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, δείχνουν ότι η ύπαρξη κοιτασμάτων δεν είναι απίθανη, ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε το σημείο ούτε την ποσότητα.
Παρόλα αυτά, ακόμα και όταν ολοκληρωθούν..
οι διαδικασίες που απαιτούνται, απτό αποτέλεσμα με πετρέλαιο στην επιφάνεια, αναμένεται να έχουμε σε ένα βάθος χρόνου τουλάχιστον 10 ετίας, μετά την έναρξη της έρευνας.
Στο πλαίσιο της τρίημερης συζήτησης που πραγματοποιείται στο ΤΕΕ ΤΔΚ με θέμα την "Τοπική Ανάπτυξη και το Επάγγελμα του Μηχανικού", ο Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου PVT & Core Analysis, School of Mineral Resources Engineering Department, Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκος Βαρότσης, αναφέρθηκε στην ομιλία του για τις προοπτικές αξιοποίησης υδρογονανθράκων.
Μόνο με τις γεωτρήσεις θα μάθουμε τι κρύβει το υπέδαφος
Όπως δήλωσε ο κ. Βαρότσης, απέχουμε πολύ ακόμα από το γνωρίζουμε με βεβαιότητα στοιχεία για την ύπαρξη και την ποσότητα υδρογονανθράκων, αν και υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία αποθεμάτων:
"Διεθνώς, θεωρείται ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ύψος αποθεμάτων ούτε για ύπαρξη αποθεμάτων εάν δεν πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις. Απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο. Μόλις αρχίσει ένα γεωτρητικό πρόγραμμα θα μπορέσουν να συλλεγούν πραγματικά δεδομένα που θα μμας δώσουν πολύ περισσότερες πληροφορίες από ό,τι μας δίνουν τα θεωρητικά μοντέλα. Τότε θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη άποψη για το τι κρύβει το υπέδαφος της Ελλάδας. Όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν σχετικά και με τις γειτονικές περιοχές μας πείθουν ότι πρέπει να υπάρχουν αποθέματα, δεν είμαστε όμως, σε θέση να προσδιορίσουμε ούτε σε ποιο σημείο υπάρχουν ούτε σε ποιές ποσότητες."
Τουλάχιστον 10 χρόνια μετά την έναρξη των ερευνών θα έχουμε πετρέλαιο στην επιφάνεια
Η διαδικασίες για τα οικοπεδα που αφορούν στα νότια της Κρήτης και το Ιόνιο, δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει με τους αναμενόμενους ρυθμούς. Ακόμα ωστόσο κι αν αρχίσουν οι έρευνες θα χρειαστεί ένα βάθος δεκαετίας για να έχουμε αποτελέσματα.
"Οι άδειες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα αφορούν κοιτάσματα μικρής σχετικά δυναμικότητας. Στα 20 οικόπεδα στα οποία εκεί υπάρχουν ουσιαστικά οι μεγαλύτερες υποσχέσεις, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει. Οι προσφορές κατατέθηκαν πέρσι τον Ιούλιο του 2015 και μέχρι σήμερα επισήμως δεν έχουν καν ανακοινωθεί αυτοί που έδωσαν μέχρι σήμερα προσφορές. Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να τρέξει με ταχύτητες αυτές τις διαδικασίες ώστε να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι και να ξεκινήσει επιτέλους η έρευνα στην ελλάδα. Από τη στιγμή που θα δοθεί η άδεια και θα ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει να υπολογίσουμε σε τέτοια βάθη σε τέτοιες περιοχές, κάτι μεταξύ 8-10 χρόνων για να έχουμε το πρώτο πετρέλαιο εμπορικά εκμεταλλεύσιμο στην επιφάνεια." τόνισε ο κ. Βαρότσης.
Πηγή Tromaktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου