Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Παρατείνεται το παζάρι ΔΕΣΦΑ - Socar

Αποτέλεσμα εικόνας για Παρατείνεται το παζάρι ΔΕΣΦΑ - Socar
Από το insider.gr
Νέα παράταση, την τρίτη κατά σειρά, δίνεται στην εγγυητική επιστολή της Socar για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της αζέρικης εταιρείας, Rovnag Abdullayev.

Στόχος της παράτασης είναι να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, η οποία εκκρεμεί από το 2013 και κινδυνεύει με ακύρωση λόγω της πρόσφατης ψήφισης τροπολογίας, η οποία ουσιαστικά περιορίζει τα έσοδα που πρέπει να εισρεύσουν στο ΔΕΣΦΑ.

 Σύμφωνα με τη ρύθμιση που..
προστέθηκε στον εφαρμοστικό νόμο, η ΡΑΕ θα έχει πλέον την αρμοδιότητα καθορισμού του ετήσιου ποσοστού ανάκτησης των επενδύσεων από προηγούμενα έτη. Η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, ανοίγει ένα παράθυρο για την εξεύρεση λύσης καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραχώρηση περισσότερων εσόδων στους Αζέρους ενώ η ΡΑΕ θα αποφασίσει τον τρόπο κατανομής των εσόδων από το 2017 και μετά.

Η εμπλοκή δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά την τροπολογία Σκουρλέτη να μειώσει από τα 829 εκατ. στα 285 εκατ. ευρώ τα ανακτήσιμα από το παρελθόν για την εταιρεία έσοδα, μειώνοντας την αξία της εταιρείας.

Για να ολοκληρωθεί η πώληση , οι Αζέροι απαιτούν είτε να αλλάξει η συγκεκριμένη ρύθμιση, είτε να μειωθεί το αρχικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ.

Πάντως, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να  καταλήξουν σε συμφωνία (και δεν μεταβιβαστεί το 66% των μετοχών στη Socar και εν συνεχεία επιτευχθεί ο περιορισμός της συμμετοχής της στο 49% σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ,  το Δημόσιο αναμένεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις δια της νομικής οδού.

Σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με την διοίκηση της εταιρείας Socar.

Στην συνάντηση, η οποία έγινε σε θετικό κλίμα, συζητήθηκαν σε όλες τις λεπτομέρειες,  τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Socar ανακοίνωσε την παράταση, για έναν ακόμα μήνα, της εγγυητικής επιστολής την οποία έχει καταθέσει.

Στο διάστημα αυτό, θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου, η λύση που θα προκύψει, να είναι επωφελής για όλα τα μέρη». 

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα από τον Οκτώβριο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου