Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Καιρός να σταματήσει η υπερανάλυση για το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο

Από το energypress.gr

του Clyde Russell

Ένα από τα επίμονα χαρακτηριστικά της αγορά πετρελαίου είναι η τάση για υπερανάλυση και ερμηνεία της κάθε λέξης που εκστομίζεται από τους διάφορους παίκτες. η συζήτηση που γίνεται αυτό τον καιρό για το πάγωμα της παραγωγής είναι μια τέτοια περίπτωση.

Ίσως, όμως, να έχει έρθει η ώρα τόσο η βιομηχανία όσο και ο τύπος να σταματήσουν να διυλίζουν τον κώνωπα για το τι εννοεί κάθε φορά που μιλά κάποιος ηγέτης μιας πετρελαιοπαραγωγού χώρος και να εστιάσουν στις λέξεις που όντως χρησιμοποίησε.

Τα τελευταία φληναφήματα για..
το αν ο ΟΠΕΚ και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Ρωσία, θα περιορίσουν την παραγωγή τους δημιούργησε πολύ θόρυβο, αλλά η ουσία ήταν ελάχιστη.

Σε τελική ανάλυση, οι απόψεις και οι πράξεις των τεσσάρων μεγάλων παραγωγών θα καθορίσουν αν πρόκειται να επιτύχει ο περιορισμός της παραγωγής.

Αυτοί είναι η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ.

Έτσι λοιπόν, σε μια προσπάθεια να θέσουμε εκτός του θόρυβο, αξίζει να δούμε τι ακριβώς έχουν πει οι ηγέτες στον τομέα του πετρελαίου αυτών των χωρών και να κατανοήσουμε κυριολεκτικά τα λεγόμενά τους αντί να προσπαθούμε να επεξεργαστούμε αυτό που οι αναλυτές και ο τύπος θεωρούν ότι πράγματι προσπαθούσαν να πουν.

Ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα, τη Σαουδική Αραβία, το πιο πρόσφατο σχόλιο έκανε ο υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih στις 5 Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ευρείας συνεργασίας με τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να μειωθεί η παραγωγή τώρα (…) Έχουμε χρόνο μέχρι να πάρουμε μια τέτοια απόφαση», είπε ο Falih. «Το πάγωμα της παραγωγής είναι μια από τις προτιμώμενες πιθανότητες, αλλά δε χρειάζεται να γίνει συγκεκριμένα σήμερα».

Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο. Κανένα πάγωμα τώρα, αλλά ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αν χρειάζεται να ερμηνεύσεις αυτά τα λόγια, ο πιο απλός και λογικός τρόπος θα είναι να πεις ότι τίποτε δεν πρόκειται να αποφασιστεί στη σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγών στην Αλγερία αργότερα αυτό το μήνα, αλλά θα μπορούσε ίσως να γίνει κάτι στη σύνοδο του ΟΠΕΚ το Νοέμβριο.

Πηγαίνοντας τώρα στη Ρωσία και τον υπουργό Ενέργειας Alexander Novak, ο οποίος είπε στις 5 Σεπτεμβρίου ότι ένα πάγωμα της παραγωγής θα βοηθούσε τις αγορές να αποκαταστήσουν ισορροπία και η χώρα του θα συμμετείχε σε αυτό, σε περίπτωση που επιτυγχάνετο μια  τέτοια συμφωνία.

Κι αυτό είναι επίσης ξεκάθαρο, η Ρωσία θα επιθυμούσε το πάγωμα, αλλά όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουν.  

Ο Novak είπε επίσης ότι θα έπρεπε να επιτραπεί στο Ιράν να φτάσει τα επίπεδα της παραγωγής που είχε πριν τους περιορισμούς που του επέβαλε η Δύση λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, οι οποίοι άρθηκαν νωρίτερα φέτος. 

(Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου