Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

«Στο συρτάρι» οι αποφάσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων ενώ το Δημόσιο «χάνει» 2,5 δισ. ευρώ ετησίως

Αποτέλεσμα εικόνας για λαθρεμπόριο καυσίμων
Από το newmoney.gr
Κι όμως το ελληνικό κράτος φαίνεται ότι έχει λεφτά για χάσιμο, καθώς εξαιτίας της αδυναμίας του να ελέγξει και να πατάξει το λαθρεμπόριο πετυχαίνει απώλεια εσόδων ύψους 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος, όσα έσοδα δηλαδή αναμένει μέσω του ΕΝΦΙΑ για το 2016!

Στο πλαίσιο αυτό, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου Οικονομικών να προκηρύξει το διαγωνισμό που αφορά τη μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων. Αν και ισχύει νομοθετική ρύθμιση από το 2012, εντούτοις δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση ενεργοποίησης της διάταξης μέσα από ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εταιρείες που παράγουν μοριακούς ιχνηθέτες και παρέχουν όλες τις υπηρεσίες από την τοποθέτησή τους μέχρι και την παρακολούθηση των ποσοτήτων.

Η νοθεία των καυσίμων όχι ..
μόνο να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά και το κράτος χάνει κάθε χρόνο ένα πολύ σημαντικό ποσό (υπολογίζεται μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ βάσει σχετικής μελέτης του υπουργού Δημήτρη Μάρδα) λόγω της αδυναμίας του να ελέγξει και να πατάξει το λαθρεμπόριο και τη νοθεία.

Σύμφωνα με τις μελέτες, η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος για τον έλεγχο της νοθείας στα καύσιμα είναι η μοριακή ιχνηθεσία, ένα χημικό στοιχείο, το οποίο τοποθετείται στις ποσότητες των υγρών καυσίμων και είναι δυνατή η παρακολούθηση της διακίνησής τους σε όλα τα στάδια. Δεν διασπώνται, ενώ εντοπίζουν τη νοθεία και την πρόσμειξη με άλλες ουσίες. Αυτά τα στοιχεία θα τοποθετούνται στα καύσιμα από τη στιγμή που εκφορτώνονται από τα διυλιστήρια στα βυτιοφόρα οχήματα. Στα σημεία αυτά θα υπάρχουν ειδικοί υπάλληλοι οι οποίοι με κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό θα ειδοποιούν μια κεντρική Αρχή για την ιχνηθέτηση των ποσοτήτων, οι οποίες και θα παρακολουθούνται από το διυλιστήριο μέχρι και την κατάληξή τους στις δεξαμενές τελικών καταναλωτών.

Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα από τον κ. Αλεξιάδη εκφραζόταν από τις αρχές του 2016 η αισιοδοξία ότι το μέτρο θα έμπαινε σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Παρόλα αυτά, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού παραμένει στα συρτάρια.

Αποφάσεις που συνδεονται με την συνταξη και υλοποιηση της ΚΥΑ για τους ιχνηθετες.

- Αποφαση Υπουργου Οικονομικων συστασης ομαδας εργασιας για την συνταξη σχεδιου ΚΥΑ υπ'αρ' Δ.ΟΡΓ.Β 1016859ΕΞ2016/03.02.2016 - Η ομαδα ολοκληρωσε το εργο της 8/3/2016 και εσταλη στον Υπουργο κ.Τσακαλωτο.

- Απόφαση Υπουργου Οικονομικων συστασης Ομαδας Διοικησης Εργου [ Ο.Δ.Ε.] για την ολοκληρωση δρασεων αντιμετωπισης λαθρεμποριου και νοθειας καυσιμων υπ' αρ'Δ.ΟΡΓ.Β 1076560 ΕΞ 17.5.2016.

- Προεδρος της Διυπουργικης Επιτροπης που συσταθηκε με την υπ' αρ'Δ6Α 1096805 ΕΞ 27-6 2014 ΑΥΟ οπως τροποποιηθηκε για την καταπολέμηση του λαθρεμποριου και νοθειας καυσιμων ειναι ο ΓΓΔΕ.

Της Ελένης Στεργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου