Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Οι πρώτες αντιδράσεις από την έκτακτη σύνοδο των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ

Αποτέλεσμα εικόνας για Οι πρώτες αντιδράσεις από την έκτακτη σύνοδο των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ
Από το naftikachronika.gr
Στην Αλγερία διεξήχθη την Τετάρτη η έκτακτη σύνοδος των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ υπό την προεδρία του Mohammed Bin Saleh Al-Sada, υπουργού Eνέργειας και Bιομηχανίας του Κατάρ. Η έκτακτη σύνοδος του ΟΠΕΚ συνοδεύτηκε και από την εκ νέου παρουσία της Γκαμπόν σε διαδικασία του ομίλου (είναι μέλος από το 1975) όπως και από την πρώτη παρουσία του HE Jabbar Ali Hussein Al-Luiebi υπουργού Πετρελαίου του Ιράκ.

Ως ένα σύντομο απολογισμό και σύμφωνα με στοιχεία της Γραμματείας του ΟΠΕΚ, πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές μειώθηκαν περισσότερο από το μισό ενώ η οι μεταβολές των τιμών παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις. Παράλληλα, τα έσοδα των χωρών και των επιχειρήσεων που εξάγουν πετρέλαιο, συρρικνώθηκαν κατά πολύ. Λόγω των περικοπών στις επενδύσεις, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να επηρεαστεί η σχέση προσφοράς – ζήτησης.

Ως άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τη μεριά του ΟΠΕΚ, είναι η...
έναρξη διαλόγου μεταξύ κρατών μελών του ΟΠΕΚ και κρατών μη μελών που όμως είναι κι αυτοί σοβαροί ενεργειακοί «παίκτες», προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας του ΟΠΕΚ τα οποία υιοθέτησε η έκτακτη σύνοδος του οργανισμού, η ζήτηση για πετρέλαιο παραμένει ισχυρή και σημαντική ωστόσο η μελλοντική προσφορά ενδέχεται να μειωθεί εξαιτίας των μεγάλων περικοπών σε επενδύσεις.

Η σύνοδος επίσης αποφάσισε να συσταθεί μια «High Level Committee» η οποία θα αποτελείται από κράτη-μέλη και θα υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του ΟΠΕΚ έχοντας ως αρμοδιότητα τη μελέτη και παρακολούθηση της εκτέλεσης του στόχου όσον αφορά το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου των κρατών – μελών του οργανισμού. Παράλληλα, η Επιτροπή θα πρέπει να αναπτύξει ένα δίκτυο διαβούλευσης μεταξύ των κρατών – μελών του ΟΠΕΚ και κρατών που δεν είναι μέλη του οργανισμού αλλά έχουν άμεση εμπλοκή στην παγκόσμια αγορά πετρελαιου. Η συγκεκριμένη κίνηση στοχεύει εν μέρει στην αναγνώριση των δυνητικών κινδύνων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα μέλη του ΟΠΕΚ όπως και στη λήψη προληπτικών μέτρων προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου κάτι που θα ληφθεί υπόψη και θα συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο του οργανισμού τον Νοέμβριο.

Οι πρώτες αντιδράσεις που παρατηρούνται στην αγορά από τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου ποικίλουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg αναλυτικότερα είναι οι εξής:

• Τα αποθέματα σε Ασία και Ευρώπη κατέγραψαν άνοδο.

• Το ιαπωνικό yen και το νότιο-αφρικάνικο rand καθοδήγησαν τις μειώσεις εισαγωγών πετρελαίου των χωρών.

• Η τιμή πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 47$ / βαρέλι αύξηση κατά 5,3%.

• Τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν στις περισσότερες χώρες της Ασίας και της Ευρώπης εν μέσω εικασιών ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

• Οι ταξιδιωτικές εταιρείες, οι αεροπορικές εταιρείες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν πτώση σε Ευρώπη και Ασία. Για παράδειγμα, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έπληξε σημαντικά εταιρείες όπως η Deutsche Lufthansa, Air France-KLM Group, η Ryanair Holdings Plc κλπ.

• Το yen υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου όπως επίσης η νορβηγική κορώνα, ένα νόμισμα που συνδέεται περισσότερο με τις τιμές εμπορευμάτων, καθώς η Νορβηγία αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στην Ευρώπη.

• Τα ρωσικά πενταετή ομόλογα αυξήθηκαν για δεύτερη ημέρα, με την απόδοσή τους να πέφτει 6 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο μέσα σε μια βδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου