Από το energypress.gr
Έτοιμα να καταθέσουν αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για έρευνα υδρογονανθράκων σε περιοχή - έκπληξη, από κοινού με δύο διεθνείς πάρτνερ, εμφανίζονται σύμφωνα με πληροφορίες τα ΕΛΠΕ.
Δίχως να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες αφού ο ελληνικός όμιλος έχει υπογράψει “συμφωνία εμπιστευτικότητας” με τους εταίρους του, εντούτοις οι πληροφορίες μιλούν για περιοχή που δεν βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, ούτε και είναι χερσαία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αίτημα προς..
το ΥΠΕΝ θα κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο, καθώς ο φάκελος δεν είναι ακόμη έτοιμος και για τη συμπλήρωσή του απομένουν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα ΕΛΠΕ κατέληξαν μαζί με τις ξένες εταιρείες στη συγκεκριμένη περιοχή, έπειτα από επαναξιολόγηση πληθώρας παλαιών σεισμικών δεδομένων, και ένα συνολικό “σκανάρισμα” όλου του ελλαδικού χώρου.
Τα νέα τρισδιάστατα (3D) δεδομένα στα βάθη του Πατραϊκού, όπου η εισηγμένη έχει αναλάβει το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης, "μας ανοίγουν νέες προοπτικές", όπως λένε πηγές του ομίλου, καθώς δείχνουν πιθανές ευκαιρίες ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα θεωρούνταν άνευ ενδιαφέροντος.
Στην εταιρεία ξανακοιτάζουν τον ελλαδικό χάρτη από την αρχή, ενώ στελέχη του ομίλου ταξιδεύουν συχνά στο Λονδίνο και αλλού, όπου και συζητούν τα νέα ευρήματα με δυνητικούς επενδυτές.
Το θεσμικό περιβάλλον και η Exxon Mobil
Στην πράξη, η επικείμενη κίνηση των ΕΛΠΕ είναι παρόμοια με εκείνη της ιταλικής ENEL το 2014 η οποία είχε καταθέσει αίτηση στην τότε ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας για τρία χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα (Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο).
Τη δυνατότητα να παραχωρηθεί σε κάποιον ενδιαφερόμενο δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε μια περιοχή, εφόσον αυτή δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη, παρέχει το ίδιο το θεσμικό περιβάλλον (ν. 4001/2011).
Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από εκεί και πέρα, δικαίωμα κατάθεσης προσφορών για την υπό παραχώρηση περιοχή, έχουν και άλλοι πιθανοί ενδιαφερόμενοι, αλλά τουλάχιστον 90 ημέρες από την δημοσίευση της προκήρυξης.
Εδώ και καιρό πάντως, αμερικανικές εταιρείες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και η Exxon Mobil. Τα ΕΛΠΕ διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με την Exxon Mobil, καθώς με δική της τεχνολογία έχει κατασκευαστεί η "καρδιά" των δύο διυλιστηρίων του ελληνικού ομίλου (FCC, και Flexicoker). Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι πολύ παλαιές, ενώ οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά την Ελλάδα, αφού μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1980 η τότε Εsso (μετέπειτα Exxon και στη συνέχεια ExxonMobil), λειτουργούσε το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο και αγόρασε το 1983 το ελληνικό Δημόσιο. Σημειωτέον ότι το 2014, η Exxon Mobil είχε αποκτήσει όπως και τα ΕΛΠΕ πακέτο σεισμικών δεδομένων από τη νορβηγική PGS, ενώ το ίδιο είχε κάνει και η γαλλική Total.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι σε συζητήσεις με την αμερικανική CALFRAC για την επανενεργοποίηση των παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου, μιλώντας χθες στο ενεργειακό συνέδριο Global Oil &Gas που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 25% των δικαιωμάτων στην παραχώρηση και η CALFRAC το 75%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου