Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Εξαντλείται σε 17 χρόνια το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Εξαντλείται σε 17 χρόνια το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ε.Ε.
Από το energypress.gr
Εξαντλούνται σε 17 χρόνια τα αποθέματα φυσικού αερίου στο κοίτασμα του Groningen στην Ολλανδία, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Peter Hein van Mulligen, επικεφαλής οικονομολόγος του Κεντρικού Γραφείου Στατιστικής (CBS) της χώρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το ολλανδικό φυσικό αέριο έχει σχεδόν τελειώσει».

«Από όταν ανακαλύφθηκε φυσικό αέριο στο Groningen το 1959, έχουμε χρησιμοποιήσει περίπου το 80% των αποθεμάτων. Αν οι ρυθμοί παραμείνουν οι ίδιοι, τότε θα..
εξαντλήσουμε το φυσικό αέριο σε 17 χρόνια από τώρα», λέει το συγκεκριμένο στέλεχος σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του CBS.

Πέραν της μείωσης των αποθεμάτων, η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς και η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μειώσει την παραγωγή από τις επιρρεπείς σε σεισμούς βόρειες περιοχές της, οδήγησαν επίσης και σε μια σημαντική μείωση των κερδών που αποφέρει η εκμετάλλευση.

Χαρακτηριστικά, ενώ το 2013 η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το Groningen απέφερε 13 δισ. ευρώ στο ολλανδικό κράτος, πέρυσι το ποσό αυτό έπεσε στα περίπου 5 δισ.

Ήδη τον Ιούνιο ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζεται να μειωθεί η παραγωγή κατά 11,1% μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε από τα 27 δισ. κ.μ. να πέσει στα 24 δισ. κ.μ., ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν τον Οκτώβριο.

Όπως έχει δηλώσει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Henk Kamp, η απόφαση αυτή είναι «μέρος της προσέγγισης που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο για τους κατοίκους και τις κτηριακές εγκαταστάσεις στο Groningen».

Ωστόσο, σε περίπτωση ενός εξαιρετικά δριμέος χειμώνα ή σε άλλες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί εκ νέου, όπως σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο οι εισαγωγές φυσικού αερίου υπερκέρασαν τις εξαγωγές στην Ολλανδία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου μεταξύ των 34 μελών του ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου