Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Στο υπουργείο της Λεωφόρου Μεσογείων γνωρίζει κανείς αγγλικά; Αλλά να ενδιαφέρεται και να μάθει κάτι;


Από το greeklignite.blogspot.gr
Το Δεκέμβριο 2013 το Greeklignite εμφανίστηκε στο Ελληνικό διαδίκτυο με μια ανάρτηση γεμάτη ερωτήματα, το χαρακτηριστικό τίτλο "Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!" και το πιο πάνω εύγλωττο σκίτσο του Αρκά. Μια συζήτηση στα σχόλια σε φιλικό ιστολόγιο οδήγησε στο να δημιουργηθεί το Greeklignite και να γραφούν, ανάμεσα σ' άλλα, οι πιο κάτω επισημάνσεις:

Βάζουμε αιολικά, αλλά για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την τυχαιότητα των ανέμων καταλήγουμε να καίμε φυσικό αέριο.
Βάζουμε φωτοβολταϊκά, αλλά για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τη διακύμανση παραγωγής από ημέρα σε νύχτα καταλήγουμε να καίμε φυσικό αέριο.

Ιταλο-Αμερικανο-Γαλλική εργασία επιβεβαιώνει το 2016 την ιδρυτική ανάρτηση του Greeklignite το 2013 κι αν κανείς στο υπουργείο της Λεωφόρου Μεσογείων γνωρίζει αγγλικά και ταυτόχρονα ενδιαφέρεται να μάθει κάτι, η εργασία έχει τίτλο "Bridging the Gap: Do Fast Reacting Fossil Technologies Facilitate Renewable Energy Diffusion?". Την εργασία υπογράφουν ερευνητές απ' το Ιταλικό Fondazione Eni Enrico Mattei στο Μιλάνο και το Ευρω-Μεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή, το Νεοϋορκέζικο Syracuse University και το Γαλλικό Observatoire Français des Conjonctures économiques - SciencesPo & SKEMA Business School.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε 26 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ στο διάστημα 1990-2013. Το βασικό τους εύρημα ήταν πως προκύπτει μια εντυπωσιακή συσχέτιση ανάμεσα στις ΑΠΕ και ..
.
στο φυσικό αέριο. Tο επισημαίνουν στην περίληψη: "We show that a 1% percent increase in the share of fast-reacting fossil generation capacity is associated with a 0.88% percent increase in renewable in the long run.", το γράφουν στη σελίδα 3: "... all other things equal, a 1% percent increase in the share of fast reacting fossil technologies is associated with a 0.88% percent increase in renewable generation capacity in the long term." Να το πούμε και στα Ελληνικά, για όσους τυχόν δεν θέλουν να το καταλάβουν: για κάθε 1% αύξηση σε παραγωγή ορυκτών καυσίμων ταχείας αντίδρασης, δηλαδή ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου, αντιστοιχεί αύξηση 0,88% σε ΑΠΕ.

Προσοχή, δεν είναι όλες οι μονάδες φυσικού αερίου "ταχείας αντίδρασης" ή ευέλικτες, γι' αυτό και το επεσήμανε ο ΑΔΜΗΕ στην περίφημη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, τονίζοντας πως "Ήδη από τα στοιχεία του 2013 φαίνεται ότι η μεγάλη διείσδυση των Φ/Β επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση της ημερήσιας καμπύλης, επιφέροντας μείωση των ενδιάμεσων φορτίων. Η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με το στοχαστικό χαρακτήρα της αιολικής παραγωγής δημιουργούν απαιτήσεις για ευέλικτες μονάδες άμεσης ανταπόκρισης (υδροηλεκτρικές, αντλητικές, αεροστροβιλικές, κλπ.).
Μονάδες συνδυασμένου κύκλου (ΣΚ) δύνανται επίσης να συμβάλουν, εφόσον όμως εμφανίζουν χαμηλά τεχνικά ελάχιστα, σε αντίθεση με αρκετές μονάδες ΣΚ που εγκαταστάθηκαν μετά το 2004 που λόγω της τεχνολογίας τους, εμφανίζουν υψηλά τεχνικά ελάχιστα, πράγμα αρνητικό σε ένα μελλοντικό σύστημα με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ έντονης στοχαστικότητας". 
Τέτοια έγραφε ο ΑΔΜΗΕ, τα πήρε το Greeklignite και τα πρόβαλε, οπότε κάπου εκεί διακόπηκε η δημοσίευση των Μελετών του ΑΔΜΗΕ, τη "Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2015-2024" δεν την είδαμε πουθενά. Σύμπτωση; Ας είναι. Αλλά η διαφάνεια ποτέ δεν έβλαψε και είναι απαραίτητο συστατικό της διοίκησης μιας 100% δημόσιας επιχείρησης.



Στο κάτω μέρος της 5ης σελίδας της Ιταλο-Αμερικανο-Γαλλική εργασίας έρχεται η "μεγάλη κρυάδα" για τους θιασώτες της "πράσινης ανάπτυξης", πραγματικός κόλαφος: το "κρυφό" και επιπρόσθετο κόστος των αιολικών και των ηλιακών σε "στρεφόμενες εφεδρείες" από μονάδες "ταχείας αντίδρασης" δεν είναι καθόλου αμελητέο κι όσο αυξάνει η διείσδυση ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα τόσο πιο ακριβό θα γίνεται αυτό για τους καταναλωτές. Όλο και κάποιοι θα καταλαβαίνουν αγγλικά στη Λεωφόρο Μεσογείων, αλλά ενδιαφέρεται κανείς για τους καταναλωτές; Μπα, αυτοί μάλλον απλά παρακολουθούν τα τιμολόγια Γερμανίας και Δανίας ν' ανεβαίνουν συνεχώς λόγω ΑΠΕ, κάτι που είχε προβλέψει και για τη χώρα μας το ΥΠΕΚΑ των ΣαμαροΒενιζέλων το 2012, όταν έβγαλε, σε μια σύντομη δημόσια διαβούλευση, τον "Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό - Οδικό Χάρτη για το 2050".

Το συμπέρασμα της εργασίας, όπως το διατυπώνουν οι ερευνητές, είναι "We show that absent economically viable storage options, countries where FRF capacity was available were more likely, -ceteris paribus-, to invest in renewable energy generation." (FRF= fast-reacting fossil) - Ελλείψει οικονομικά βιώσιμης αποθήκευσης [ενέργειας], χώρες στις οποίες υπήρχε παραγωγικό δυναμικό σε μονάδες "ταχείας αντίδρασης" ορυκτών καυσίμων, με όλους τους άλλους παράγοντες σταθερούς, ήταν πιο πιθανό να επενδύσουν σε μονάδες ΑΠΕ. 

Αυτοί που χάραξαν την ενεργειακή πορεία της χώρας απ' το 1998 και μετά, λιγότερο οι εκσυγχρονιστές του Σημίτη και κυρίως οι επανιδρυτές του Καραμανλή, εγκλημάτησαν σε βάρος του λαού και του τόπου, όταν εγκατέλειψαν τον εγχώριο λιγνίτη και κρέμασαν την ηλεκτροδότηση της χώρας στο 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, στρώνοντας το δρόμο για να βάλει ο ΓΑΠ τις ΑΠΕ και να μας κάνει "Δανία του Νότου". Μόνο που τα ίδια ακριβώς χρόνια η Γερμανία κατασκεύαζε τις υπερσύγχρονες ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ μονάδες τεχνολογίας BoA στο Niederaussem και στο Neurath της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ευέλικτες, με χαμηλά τεχνικά ελάχιστα και δυνατότητα ταχείας αυξομείωσης φορτίου. Ενώ στην Ελλάδα δεν επέτρεπαν ούτε στη ΔΕΗ ούτε σε κανέναν άλλο να επενδύσει στο λιγνίτη, μη τυχόν και θιγεί το φυσικό αέριο. Φυσική κατάληξη να εισάγουμε ηλεκτρισμό απ' το λιγνίτη των Σκοπιανών, των Βούλγαρων και των Τούρκων και να εξάγουμε άνεργους νέους.

Θα ψάξει λοιπόν ποτέ κανείς Σύριζα ή κανείς ΑΝΕΛ ή κάποιος άλλος, ποιοί, πώς, πότε και γιατί πήραν τις αποφάσεις για τόσες μονάδες φυσικού αερίου και τόσες πολλές άδειες για ΑΠΕ; Μπα, στο ΥΠΕΝ είναι απασχολημένοι να επιβεβαιώνουν τον "εθνικό στόχο για το 2020" του ΓΑΠ και της Μπιρμπίλη, να μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς και ν' "αναζητούν την Αριστερά". Και μοιάζουν όλο και περισσότερο όλοι τους, Πασοκ-ΝΔ-Σύριζα-ΑΝΕΛ, να είναι ταγμένοι στην εξυπηρέτηση της ίδιας πολιτικής των ξένων αφεντάδων, για να "σώσουν" τον πλανήτη απ' την "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή", βάζοντας τις πανάκριβες, αναξιόπιστες και αναποτελεσματικές ΑΠΕ τους, κυρίως όμως βάζοντας τους διάφορων μορφών ληστρικούς φόρους στο CO2, το αέριο της ζωής του πλανήτη. Την ίδια στιγμή εκείνο το φράγμα στη Μεσοχώρα κι εκείνη η γεωθερμία στη Νίσυρο περιμένουν μάταια να ενδιαφερθεί κανείς, ποιος να ενδιαφερθεί για αξιόπιστες ΑΠΕ;

Το έγραψα στην 1η ανάρτηση το 2013 και είμαι σήμερα αναγκασμένος να το ξαναγράψω:
Μήπως είμαστε το ... Κατάρ σε αποθέματα φυσικού αερίου; Μακάρι να βρεθεί στην Κρήτη το φυσικό αέριο, που λένε ότι υπάρχει, μόνο αυτό μας σώζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου