Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Το τραγικό δυστύχημα πίσω από τις απώλειες-ρεκόρ της BHP Billiton

Αποτέλεσμα εικόνας για Το τραγικό δυστύχημα πίσω από τις απώλειες-ρεκόρ της BHP Billiton
Από το capital.g
Η αγγλο-αυστραλιανή πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης με έδρα τη Μελβούρνη, BHP Biliton, ανακοίνωσε πρωτοφανείς απώλειες ύψους 4,6 δισ. δολαρίων με τα υποκείμενα κέρδη της να ανέρχονται τον Ιούνιο στα 1,2 δισ. δολάρια σε σχέση με τα 6,4 δισ. (81% πτώση) του προηγούμενου έτους. Παρότι, σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγάλο ρόλο έπαιξε η καθ'ομολογία της ίδιας της εταιρείας, αποτυχημένη επένδυση στη σχιστολιθική εξόρυξη στις ΗΠΑ αλλά και τις "κολλημένες" τιμές των πρώτων υλών, ένα τραγικό γεγονός στα τέλη του 2015 ίσως να έπαιξε το σημαντικότερο.

"Μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στη Βραζιλία"

Χαρακτηρίστηκε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της 5ης Νοεμβρίου σημειώθηκε διαρροή που..
κατόπιν οδήγησε στην κατάρρευση του φράγματος εξόρυξης στην περιοχή της βραζιλιάνικης πολιτείας, Minas Gerais. To φράγμα ήταν ιδιοκτησία της Saramco, κοινοπραξία της BHP Billiton με τη βραζιλιάνικη Vale. Αρχικά, ως αιτίες της κατάρρευσης θεωρήθηκαν από της αρχές της Βραζιλίας οι πιθανές αδυναμίες στην δομή του φράγματος, εκδοχή που αρνείται η εταιρεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ζημιά ήταν τέτοιου ύψους που στις 22 Νοεμβρίου, τα απόβλητα έφθασαν στον Ατλαντικό Ωκεανό. 


To Bento Rodrigues πριν και μετά το ατύχημα (πηγή: Wikipedia)

Επομένως, το ατύχημα που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 17 ατόμων και προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή πλήττοντας την πανίδα και μετατρέποντας σε μη πόσιμο το νερό ενός από τα σημαντικότερα ποτάμια που διέρχονται στην περιοχή από την πρόκληση μιας "θάλασσας λάσπης” όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του Guardian, πιθανολογείται να συνέβαλε στον πολλαπλασιασμό των οικονομικών απωλειών που σημειώνει σήμερα η εταιρεία.

Με πληροφορίες από Guardian, ABC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου